JSL - Ko će u baraž sa Metalcem?

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 19.05.2015.
17:30
Izvor: Sportske.net

Predstojeći vikend daće nam konačan odgovor na pitanja vezana za plasman ekipa na superligaškoj tabeli. Ono najvažnije tiče se borbe za opstanak u ligi odnosno bega sa pozicije koja vodi u baraž mečeve sa trećeplasiranim timom Prve lige Srbije.

fkmetalac.rs
fkmetalac.rs

Povezane vesti

Finalni čin takmičarske sezone 2014/2015 u Jelen Superligi zakazan je za vikend kada su na programu utakmice 30. kola u domaćem fudbalskom šampionatu.

Nakon 232 utakmice Partizan je promovisan u novog šampiona, Crvena zvezda je druga, Čukarički treći, a Vojvodina četvrta na tabeli. Crno-beli će u kvalifikacije za Ligu šampiona, ostale tri ekipe u kvalifikacije za Ligu Evrope i to sve tri od prvog kola.

Mesta koja vode u niži rang zauzeli su Donji Srem i Radnički 1923 iz Kragujevca što znači da ćemo u poslednjem kolu pratiti rasplet borbe za beg sa četrnaeste pozicije koja garantuje baraž za opstanak.

Kolo pre kraja takmičenja čak pet ekipa strahuje od baraža za opstanak u ligi a među njima su Voždovac (33), Borac (32), Jagodina (32), Napredak (31) i Spartak (31). Pobrojane ekipe boriće se za beg iz crvene zone a tim koji posle 30. kola bude ostao na 14. poziciji igraće dvomeč sa Metalcem za opstanak u Jelen Superligi.

Pogled na parove 30. kola ukazuje na to da da Borac, Spartak i Voždovac imaju najteži posao, dok Jagodinu i Napredak očekuju nešto lakši zadaci na domaćem terenu.

Baš kao i prošle godine i ove se došlo u situaciju da više timova može da ima isti broj bodova. U slučaju da dve ili više ekipa na kraju sezone budu imale isti broj bodova, o plasmanu na tabeli odlučivaće bodovni saldo u "pomoćnoj tabeli" koja se formira na osnovu rezultata ostvarenih u međusobnim duelima.

Nakon toga gleda se bolja gol razlika u "pomoćnoj tabeli", zatim veći broj datih golova u gostima (kada je u pitanju tabela sa dva kluba), odnosno veći broj datih golova (kada je u pitanju tabela sa tri ili više klubova).

U slučaju da ni posle svega navedenog nije moguće utvrditi plasman, odlučuje gol razlika sa glavne tabele, pa potom veći broj datih golova sa glavne tabele.

Ako se na ovakav način ne može doći do rešenja, onda će biti odigrane dve utakmice po dvostrukom kup sistemu, ako su u pitanju dva kluba; tri utakmice po jednostrukom bod sistemu na neutralnom terenu, ako su u pitanju tri kluba, potreban broj utakmica po jednostrukom kup sistemu, na neutralnom terenu, ako su u pitanju četiri ili više klubova.

Kao poslednja instanca za utvrđivanje plasmana bio bi sproveden žreb u organizaciji nadležnog takmičarskog organa.

Ako kao primer uzmemo trenutnu poziciju Napretka i Spartaka onda bi situacija bila sledeća. Obe ekipe imaju isti broj bodova (po 31), u međusobnim duelima obe utakmice su završene bez pobednika i datih golova, što znači da bi o plasmanu odlučivala bolja gol razlika koja je u ovoj situaciji na strani Napretka.

Jasno je da je u datom trenutku postoji pregršt kombinacija i bilo bi iluzorno navoditi svaku pojedinačno. Na kraju navodimo parove 30. kola a od vas tražimo odgovor na pitanje koja će ekipa do kraja meseca u dvomeč sa Metalcem kako bi se borila za opstanak u JSL?

Parovi 30. kola JSL:
Radnički Niš - Voždovac
Borac - Partizan
Novi Pazar - Donji Srem
Napredak - Rad
Spartak - Čukarički
Vojvodina - Radnički 1923
Jagodina - OFK Beograd
Crvena zvezda - Mladost

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke