Još jedan naučni rad – "Gola NIJE bilo"!

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 25.09.2018.
21:39
Izvor: Sportske.net

Takav je zaključak arhitekte Zorana Veljkovića koji je matematiku i geometriju iskoristio da utvrdi da li je lopta prešla gol liniju nakon udarca Ričmonda Boaćija.

Beta/Branislav Božić/Ev
Beta/Branislav Božić/Ev

Povezane vesti

Fudbalski klub Partizan dobio je nakon 158. “večitog” derbija fotografiju na kojoj je geometar utvrdio da gol Ričmonda Boaćija nije trebalo da bude priznat.

Tu sliku mogli ste da vidite OVDE!

Večeras imamo novu priču o naučnom pristupu u analizi situacije iz 72. minuta “večitog” derbija. Arhitekta Zoran Veljković došao do zaključka da lopta celim obimom nije prešla gol liniju.

Priložene su četiri skice, tu su i objašnjenja i konstatacija da greške u ovom slučaju mogu da budu minimalne, ali da one svakako ne bi uticale na konačan stav po pitanju “fantomskog” gola.

Pomenute fotografije i analize dostavljene su FK Partizan.

Proracun

Proracun

Proracun

ProracunFoto: FK Partizan

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

47 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Wednesday, 26.09.2018
16:05

Čisto za one koji ovo smatraju naukom. Položaj lopte se ne računa na osnovu pretpostavljenog ugla kamera. On je nebitan. Koordinate lopte se mogu izračunati samo na osnovu linija koja obeležavaju teren, okvira gola i središta lopte. Na osnovu njih se računa i ugao kamere a ne na osnovu pretpostavke. Računa se tako što se uzmu stvarne vrednosti, uključujući stvarni prečnik lopte koji perspektiva ne menja, i stave naspram izmerenih vrednosti na slici. Tako se određuju relativni položaji stvari. A ovde je bitan relativan položaj središta lopte u odnosu na gol liniju. Nije čudo što se u Srbiji stvari urušavaju sa takvim stručnjacima.

avatar
RIP KOBE
Wednesday, 26.09.2018
14:21

gol nije bio! dalje nema! opet lazni gol tipa kanga iz autogola pa boaci iz ofsajda prosle sezone na jna 1:1.

avatar
Wednesday, 26.09.2018
11:58

Да додам још мом претходном коментару, не знам да ли је био гол или није, не знам ако није да ли је судија Ђокић погрешио или је "погрешио" али реакције из Партизана су беда над бедама.

avatar
Wednesday, 26.09.2018
11:56

Ал'има залудних и доконих у Србији.
Прво да кажем да не знам и не могу да знам да ли је био гол или. Да буде гол, треба да лопта целим својим обимом у једном тренутку буде иза гол линије. На основу ТВ слике је немогуће то утврдити јер ТВ слика није слика стварности већ производ сложеног алгоритма заснованог на компресији с губитком која најситније детаље које наш мозак не региструје брише и блендује с околином.
Интересантно је да сви "стручњаци" који окружују лопту јој дају већи обим него што у стварности има. Рецимо да је то поштена грешка јер је њен обим један од тих детаља који се бришу.
Осим тога, овде се ради о сантиметрима ако не и о милиметрима, према томе било какво одступање од бројки које означавају положај камере значе и грешку у одређивању тачног положаја лопте. Треба стварно јадан навијач Партизана, стварно залудан и докон или ставарно добро плаћен да се пласирају тезе, да се лати рачуњања до не знам које децимале кад се на слици једва види и прва.

avatar
nemam pojma
Wednesday, 26.09.2018
11:33

NA AF postoji jako ozbiljan predmet koji se zove PERSPEKTIVA, bar je ranije postojala, verovatno i sad. Prvo je predavao čuveni profesor Petar Anagnosti, a zatim prof Grujić, inače veliki zvezdaš. Verovatno bi danas dao vežbu sa datim primerom, znajući ga. Ali šta reći za medije. Što tačnija i preciznija objašnjenja dobijaju, oni ih više nipodaštavaju. Najbolje su prihvatili ona dva crteža rsb-a na početku, koja blage veze sa mozgom nemaju, i koja su kod nas koji smo nešto učili od toga izazivala smeh.

avatar
Wednesday, 26.09.2018
20:58

Da si ti čoveče zaista naučio onda bi znao da ovo nema veze sa računom. Imaš dovoljno na slici na osnovu čega de proračunaš a tebi je polazni podatak proizvoljna procena ugla kamere. Daj molim te. Ne bih ti dao ni kućicu za psa da projektuješ.

avatar
Tuesday, 02.10.2018
17:29

Dobio je kako? Položaj kamere ne može biti polazni podatak. Sve potrebne podatke imaš na slici da izračunaš i tačan položaj kamere ali ne možeš utvrditi da li je lopta celim obimom prešla gol liniju ili nije jer rezolucija slike nije dovoljna za to. E sad što navijači uvek vide samo što im odgovara, to je drugi problem koji ima više veze sa psihologijom a baš nikakve s geometrijom.

avatar
nemam pojma
Thursday, 27.09.2018
17:13

Lupetaš mali. Stvar je u CRTEŽU a ne u računanju. Položaje tačne kamera, arhitekta je verovatno dobio, ne bi valjda proizvoljno crtao, kao što su radili oni rsb "stručnjaci". I jedino arhitekti mogu tačno i rešiti stvar pošto imaju najbolje znanje iz Nacrtne geometrije i Perspektive koje gule dve godine na vežbama, a kasnije konstruišući (a ne proizvoljno crtajući) brojne perspektive, sa dva nedogleda i centralne. A ovo o projektovanju, SMEŠNO!

avatar
SvetskiSampion
Wednesday, 26.09.2018
11:27
avatar
Milan K.
Wednesday, 26.09.2018
10:36

Kad su dali gol iz gol-auta Terzic ni tada nije priznao da je lopta preshla liniju. Shta dalje komentarisati..

avatar
Manasijevic
Wednesday, 26.09.2018
09:13

Naucniku, po ovoj zadnjoj slici stoji kako iz pozicije kamere izmedju stative i lopte nema vidljivog polja... Kako je onda moguce da se na snimku vidi deo mreze bas izmedju lopte i stative na istoj visini... Kako je moguce da su na snimku stativa i lopta udaljene a na slici spojene... Namera ti nije bas casna ili ti je znanje oskudno.

avatar
Dr fudbala Miloje
Wednesday, 26.09.2018
03:16

Сами себи јаму копају јер тако само у нама буде инат. Колико су мали да истину не могу прихватити.

avatar
NecuZvaku
Tuesday, 25.09.2018
22:52

Ima li kraja ovome

avatar
zg partizan igokea
Tuesday, 25.09.2018
22:37

Fabus expert, nema sta...
Pametnom dosta: https://i.imgur.com/Q3q1JRD.jpg

avatar
Real Only
Wednesday, 26.09.2018
01:42

Jel mozes da mi objasnis zbog cega lopta mora da dodiruje prvu liniju kad je udaljena za 2 precnika od stative?

avatar
marecareee
Tuesday, 25.09.2018
22:25

Hahahhaha, još ispade da je napolju lopta, svi smo slepi pored očiju. Biće i ove sezone 30+, zivi bili pa videli...

avatar
Rulermaster
Wednesday, 26.09.2018
09:12

Mogu da razumem da dodiruje unutrašnju stranu linije, ali spoljasnju, bas ga je preterao. Ili je zapravo mislio da ako lopta samo malo predje to je gol, pa se ogradio :). Inace, postoji samo jedan siguran nacin da se utvrdi je li bilo gola ili ne. A to je simuliranje situacije, ili ono sto pravi naucnici rade, a ne ovo gubljenje sa matematickim postavkama. Postavis kameru gde je i bila, posaljes jednog coveka sa stalkom koji ce drzati loptu da je postavi u isti polozaj kao na slici-snimku (potrebno je malo vremena dok se ne bi doterala identicna situacija). i onda je lako utvrditi je li lopta u tom polozaju u golu ili van.

avatar
Wednesday, 26.09.2018
21:18

S tim da ne možeš da postaviš kameru tačno gde je bila jer ne znaš. Međutim, ima dovoljno na slici da se izvrši proračun. Koji ima malo više redova od ovog. Kvaka je u tome što ne možeš dovoljno precizno odrediti položaj središta lopte u odnosu na gol crtu. Prema tome, nikakav proračun ti ne može reći da li je gol ili nije jer slika prosto nema dovojlnu definiciju za to.
Što se tiče proračuna arhitekte, ko mu dade diplomu? Da sam ja tako računao uglove diformiteta kičme kad sam pisao program za firmu koja proizvodi rentgene sa niskim zračenjem za dečju ortopediju, najurili bi me sutradan. Ali firma nije bila srpska i nije bilo partizanovaca u njoj.

avatar
Man united
Wednesday, 26.09.2018
16:15

Најреалнији коментар до сада. Кмаера би морала да се постави у милиметар исти положај као на снимку. Једино тако би евентуално могло да се процени. А ово пребацивање ТВ слике у ортогоналну пројекцију од стране разноразних геодета и архитеката (са купљеним дипломама, рекао бих) је само млаћење празне сламе.

avatar
razzorNo1
Tuesday, 25.09.2018
22:18

mislio sam da smo samo mi bosandjerosi ludaci al sad mi je jasno sto smo do skora zivjeli u jednoj drzavi hahah :D

avatar
MMK
Tuesday, 25.09.2018
22:14

Dosadni ste vise, ni prvi ni poslednji put... Gol je priznat ajmo dalje

avatar
pfc11
Tuesday, 25.09.2018
22:09

Trebali su igrači zvezde da ljube đokića a ne boaćia.

avatar
Gogi-11
Wednesday, 26.09.2018
06:01

A jesu li ga vasi ljubilibkada vam je priznao gol u zadnjem minutu iz ofsajda za 1:1. I secas se ponasenje Stojkovica prema golmanu Napretka??

avatar
Dario Bubic
Wednesday, 26.09.2018
09:11

Izvukoste loptu sa unutrasnje strane na vanjsku stranu linije a stojkovic u golu ima covjek ruke lo zirafa vrat

avatar
Alex DeLarge
Tuesday, 25.09.2018
22:03

Kad bolje razmislim, ovo je za Partizan i navijace izgleda bolje od pobede... Objektivno, sta znace tri boda u ovoj fazi? Nista... Tek treba igrati na Marakani, a cak i ta tri boda nisu tri boda, nego 1 kad dodje do pej-ofa. Kako Partizan generalno igra, uopste nije iskljucen neki poraz od Radnickog u gostima ili slicno... Sa druge strane, ovako se kukumakanjem skrece paznja sa dosadsnjeg dela sezone. I bolest je ozbiljno uzela maha, izgleda da i jedne u druge vise boli uspeh onog sa druge strane brda nego sopstveni neuspeh... I Veneova zbirka da izadje povodom ovog gola, nikog ozbiljnog jednostavno nije briga. Jedino sto se racuna je fudbal koji se igra radnim danima. Utorkom i sredom, ili eventualno cetvrtkom ako si malo losije srece... Samo, plasim se da je u tome i problem, zar ne? Nije braco jed dobra hrana za dusu...

avatar
petar000
Tuesday, 25.09.2018
23:52

Pa bas zbog toga sto moze da dodje do kiksa Partizana ti bodovi i jesu bitni. Zvezda ne moze da kiksne u nasoj ligi ni kada je pet puta slabija nego sto trenutno jeste, i kada joj se ne uzmu bodovi u direktnom duelu prvenstvo mozes proglasiti zavrsenim. Onda se postavlja pitanje cemu juriti za loptom jos osam meseci ako se sezona okonca vec sad i to ne tvojom krivicom, bez obzira na to kako Partizan izgleda na pocetku sezone. Partizan je los, ali ni jedan bod koji je uzeo mu niko nije poklonio, ni sudije, ni protivnicki igraci. Zaradili su svaki krvavo bas zbog tog manjka kvaliteta i onda kad sve to treba da se naplati dodje neko i prizna u najmanju ruku sumnjiv gol kipi koja je sama najvljivala, a i veliki deo medija i navijaca da ce dati pet komada. E to je to. Znaci caka je ne u tome da li je bilo gola, to sad ni najmanje nije bitno, caka je u tome sto 999 od hiljadu ovakvih situacija se sudi Zvezdi u korist. Zbog cega? Ako je vec tako dominantna, treba samo sacekati novi Partizanov kiks koji ce se sigurno desiti i niko ne bi dizao nikakvu galamu. Ali, sujeta je cudo. Ne mozes osvojiti titulu, a ne dobijati derbi, jer je realno za Zvezdu ta utakmica jedina ozbiljna u nasem prvenstvu, ostale im sluze da popravljaju gol razliku i da se pisu hvalospevi o fenomenu koji ona predstavlja.

avatar
Alex DeLarge
Wednesday, 26.09.2018
23:00

To je samo prvi derbi od tri prvenstvena, od cega onaj u plej ofu vazi kao dva. Znaci treba jos dva puta dobiti Zvezdu, ali ponavljam, treba je dobiti na Marakani. Ovaj Partizan moze da krvari kao kod Staljiningrada opet su mu sanse mizerne za tako nesto... Pritom, koliko sutra ce kiksirati protiv Radnickog.... Zvezda je jednostavno mnogo bolja ekipa, i u zbiru ce zavrsiti ispred Partizana, jedna utakmica ne znaci nista. Jer niti ce dva puta Milojevicu prodati istu foru, niti ce Zvezda u svaki derbi ulaziti istrosena fizicki i psihicki od LS... Tuga se najvise i vidi u tome koliko vam je stalno do pobede, ako vam je to kruna sezone, mozes da pises propalo slobodno...

avatar
SvetskiSampion
Wednesday, 26.09.2018
11:30
avatar
ИступањеЈединоРешење
Tuesday, 25.09.2018
22:01

Dajte sad ekspertizu u vezi penala, treba nam neko za statiku i dinamiku:-D

avatar
pfc11
Tuesday, 25.09.2018
22:00

A LJUDI MOJI MOZEMO KUKAT KOLKO OCEMO DALI SU NAM GA I SA ATLETSKE STAZE PA IM JE BILO CISTO KA SUZA.MORA BIT PO NJIHOVOM I TAČKA.DOSUDIO SUDIJA STO SU MU REKLI IGRACI ZVEZDE A NE STO JE ON VIDIO.ĐE DA ONI IZGUBE UTAKMICU OD NAS TO BI BILA TRAGEDIJA A DOVELI OVOLIKO KVALITETNIH IGRACA.

avatar
NAJVECI IKADA
Tuesday, 25.09.2018
21:52

E svasta , zovite Moldera i Skali da i oni daju svoj sud

avatar
NemanjaVidicNo1
Tuesday, 25.09.2018
21:52

aahhahahahaha,cist gol ali dobri dobri pokusaji djembelog :D

avatar
svojnasvome
Tuesday, 25.09.2018
23:46

Tol'ko je cist kolko si i ti cist.....

avatar
Algebrons
Tuesday, 25.09.2018
21:50

Čemu ovo sve? Na prvi pogled je bilo jasno da gola nije bilo, ali ipak on je priznat, tako da svaki dalji dokaz ne pokazuje ništa što već nije dokazano u praksi kroz derbije protekle 2-3 godina (počev od onog golauta od pola metra).

avatar
NemanjaVidicNo1
Tuesday, 25.09.2018
21:52
avatar
Malo veliki covek
Tuesday, 25.09.2018
22:24

Pa pokazujemo svetu koliko je favorizovana Zvezda i nadamo se da ce je ugasiti. Ne zato sto je nas rival, nec zato sto je veoma nepravedno favorizovana. Nista, samo da svima budu isti uslovi za sudjenje i da vidis koliko bi bilo sve drugacije.

avatar
zevs
Tuesday, 25.09.2018
21:49
avatar
zoranRSB
Tuesday, 25.09.2018
21:46

Profesor Miljenko Popovic, kazu gore - Bog za elektrotehniku i kompjutere :)

avatar
nemam pojma
Wednesday, 26.09.2018
11:44

Ovde je potrebno jedno potpuno drugačije znanje. Zato je ovaj čovek do sada najstručniji. Vi većina ne razlikujete algebru od geometrije, a šta su PERSPEKTIVA, HORIZONT, OČNA TAČKA I NEDOGLEDI, to su za sve vas ŠPANSKA SELA,što neko reče!

avatar
DekiStankovic5
Wednesday, 26.09.2018
12:57

E dobro ti skolovani,vidim vi grobari se svi razumete I znate horizonte I ocne tacke,ajde bre ne laprdaj.Srecno u borbi za drugo mesto!!!