Izračunali smo - Evo kako bi Srbija mogla da prođe na žrebanju ako se plasira u Rusiju!

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 15.09.2017.
15:17
Izvor: Sportske.net

Bitna odluka, ima nekoliko veoma zanimljivih stvari...

fifa.com
fifa.com

Povezane vesti

Sastankom je predsedavao Aleksandar Čeferin a najvažnije pitanje o kojem se odlučivalo bio je izgled "šešira" uoči predstojećeg žreba za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

U prošlosti je bilo mnogo nedoumica oko toga kako FIFA razvrstava reprezentacije koje su se plasirale na planetarnu smotru i sigurni smo da se svi još uvek sećaju kako je Srbija i Crna Gora bila smeštena u poseban šešir pred žreb za Mundijal u Nemačkoj.

Ovoga puta FIFA je rešila da pojednostavi stvari pa će sastav šešira biti određen na osnovu plasmana reprezentacija na poslednjoj rang listi uoči žreba.

To znači da će četiri šešira od po osam reprezentacija biti formirano na osnovu plasmana reprezentacija na oktobarskoj FIFA rang listi!

Srbija se na najnovijoj rang listi nalazi na 32. mestu ali to ne znači da će njena pozicija na žrebu za Mundijal, pod uslovom da "Orlovi" overe direktan plasman, biti u četvrtom šeširu.

Treba imati u vidu da će u oktobru Srbija odigrati još dve kvalifikacione utakmice ali i to da neće sve reprezentacije koje se trenutno nalaze ispred Srbije na FIFA rang listi obezbediti plasman na Mundijal pa postoji mogućnost da "Orlovi" budu u trećem šeširu!

Žreb za grupnu fazu Svetskog prvenstva biće održan 1. decembra u Moskvi, a jedino ograničenje biće to da reprezentacije iz iste konfederacije (ne računajući UEFA) neće moći da igraju u istoj grupi.

Znači, moći ćemo da imamo samo jednu evropsku reprezentaciju, plus po jednu iz drugih konfederacija. Nosioci grupa uz Rusiju kao domaćina, biće sedam prvoplasiranih sa liste koje učestvuju.

U teoriji to bi bili još Nemci, Brazilci,Portugal, Argentina (koja ima muke da se plasira), Belgija koja je već u Rusiji, Poljska i Švajcarska. Dakle, ako se ništa ne promeni u oktobru, Francuzi bi recimo bili u drugom šeširu, kao Čile (ako se plasira) Kolumbija, Urugvaj, Španija, Meksikanci, Englezi, Italijani ako prođu baraž...

Kada pogledate ko je još ispred nas, Amerikanci, Iran, eventualno Slovačka kroz baraž, Kostarika, i još neki učesnik baraža, Srbija bi verovatno bila u trećem šeširu. Dakle, igrala bi sa jednom favoritom, ali to mogu da budu Poljska i Švajcarska kao i Rusija, ali ako iz prve grupe dođu Evropljani, onda nas u drugoj izvesno čekaju neki Južnoamerikanci

Srbija je trenutno prvoplairana u kvalifikacionoj Grupi D sa četiri boda više u odnosu na drugoplasiranu Republiku Irsku. Podsećamo da su plasman na Mundijal, pored domaćina, već obezbedili Brazil, Iran, Japan, Meksiko, Belgija, Južna Koreja i Saudijska Arabija.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
pexotron
Friday, 15.09.2017
21:06

A da se plasiramo mi prvo? Pa cemo da kalkulisemo.

avatar
magister
Friday, 15.09.2017
17:28

Ako sam dobro razumeo, prava stvar bi bila: prvo da se plasiramo, a da onda izvučemo iz prvog šešira - Švajcarsku ili Poljsku, u najgorem slučaju - Rusiju. Tako bismo izbegli ostale Evropske reprezentacije, kao i Brazil i Argentinu. Eto, samo su ta dva koraka važna: plasman, Swiss iz prvog.

avatar
JovaZmaj
Friday, 15.09.2017
18:19

Brate moj dobri, Poljska ide u baraz, pitanje je hoce li se plasirati na Svetsko

avatar
Friday, 15.09.2017
00:45

Ta fifina famozna rang lista gde nikom nije jasno po kom kritrijumu se na njoj napreduje treba da se racuna po Uefinom modelu koji vazi za klubove.

avatar
nenadnenad1234
Friday, 15.09.2017
15:26

Kolko sam ja upuznat valjda se ti bodovi racunaju na neku foru ko u tenisu sto se pravi ATP/WTA rang lista, ali ne drzi me za rec.

avatar
Algebra
Friday, 15.09.2017
15:31

Kako nikome nije jasno? Sve je jasno, da jasnije ne može. Gledaju se poslednje 3 godine (ciklusa), kako koju utakmicu odigraš, tako ti se briše ona koju si odigrao pre 3 godine u slično vreme - konkretno mi smo sada dobili bodove za pobede nad Moldavijom i Irskom, a obrisani su nam remi protiv Hrvata i pobeda nad Velsom iz kvalifikacija za SP 2014. Dakle, princip je sličan onom koji koristi UEFA, samo što UEFA za klubove gleda 5 sezona. I razlika je ta što kod UEFA bodovanja sve je fiksno, dakle dobijaš isto bodova da li pobediš Bajer, ili Surdulicu, dok FIFA ubacuje i pondere zavisno od toga koje mesto na rang listi zauzima ekipa protiv koje je utakmica odigrana.

avatar
Deadline Worker
Friday, 15.09.2017
00:26

Ja se secam kada sam se nervirao zato sto nismo u prvom sesiru...nJesam ja star ili se radujemo glupostima????

avatar
Tomić: Lažna legenda
Friday, 15.09.2017
17:01

Nisi star, samo zaboravio si kakav je osećaj kad se plasiraš na neko takmićenje, kao i svi mi hahaha.

avatar
Man.United99
Friday, 15.09.2017
00:03

Pa nemoguce je da se plasiraju bas sve reprezentacije sa te rang liste. Srbija ce biti u trecem sesiru ali prvo treba i matematicki da obezbedi SP

avatar
Brat Vidara
Thursday, 14.09.2017
20:05

Srbija ce u oktobru odigrati jos dve utakmice, a ne jednu.

avatar
prike
Friday, 15.09.2017
09:01

Pa i pise jos dve.

avatar
Algebra
Thursday, 14.09.2017
18:45

Kakav crni četvrti šešir, pa bar 8-10 ekipa koju su bolje rangirane (trenutno) od nas neće otići na SP (Holandija, Turska, Danska, Ukrajina, Slovačka, Peru...), a neke će u baraž (Švedska, Island, Severna Irska, Italija, Vels, Portugal...), vrlo lako može da se desi da na sledećoj listi preteknemo Tunis, Egipat i Amere, tako da smo mi bukvalno zacementirani u trećem šešire, ali da za početak mi obezbedimo to prvenstvo.