Incident na "Čika Dači" stiže do UEFA?

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 05. decembar 2014.

  • 20:34

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Sindikat profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" najavio je da će uputiti novčanu pomoć fudbalerima Radničkog 1923 a o incidentu koji se dogodio na "Čika Dači" obavestiće međunarodne fudbalske organizacije.

Incident na
Foto: Beta/AP Photo/Keystone, Jean-Christophe Bott
Neobjašnjiv postupak koji su sebi dozvolili vodeći ljudi i članovi stručnog štaba Radničkog 1923 doveo je do incidenta koji će, po svoj prilici, doći do predstavnika UEFA i FIFA.

Činjenica da je navijačima Radničkog 1923 dozvoljeno da uđu u svlačionicu i "zavode red" dovela je i do fizičkog obračuna sa jednim od fudbalera zbog čega će sindikat "Nezavisnost" o svemu obavestiti međunarodne fudbalske organizacije.

Sindikat profesionalnih fudbalera pozdravio je rekaciju FSS i Zajednice superligaša a čelnike Radničkog 1923 i šefa stručnog štaba pozvao je na odgovornost zbog svega što se dogodilo sredinom nedelje.

U opširnom saopštenju navodi se i da će svakom od fudbalerima Radničkog 1923, članovima Sindikata, biti uplaćena jednokratna i nepovratna novčana pomoć u iznosu od 20.000 dinara.

Saopštenje sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" prenosimo u celosti.

"S obzirom na sve prethodno navedeno, SPF 'Nezavisnost' poziva nadležne organe Republike Srbije da hitno i bez odlaganja, u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja, preduzmu sve potrebne pravne i faktičke radnje u cilju utvrđivanja odgovornosti učesnika događaja.

Apsolutno je nedopustivo da se u klubu, koji je član Jelen Super lige Srbije, dešavaju ovakve nemile scene. Nedopustivo je da navijači zavode red i prete igračima, bez obzira na razloge i motive takvog postupanja.

Takođe, nedopustivo je da i trener kluba ne stane u odbranu svojih igrača i da opravdava štrajk samo ukoliko klub duguje igračima 10 i više plata, uz poruku da kome se to od igrača ne sviđa može slobodno otići iz kluba.

Klub i njegova uprava, trener, kao i svi zaposleni u klubu, dužni su da preduzmu sve neophodne radnje kako bi igračima obezebedili minimalne uslove za život i rad, ali pre svega da ih zaštite od fizičkih napada.

Ne samo da se igračima FK Radnički 1923 duguju plate po osnovu ugovora, čime je ugrožena njihova egzistencija, kao i egzistencija njihovih porodica, što je inače uobičajena pojava u našim klubovima, nego im je ugrožena i bezbednost, što je još alarmantnije.

Postavljalo se pitanje otkud navijači u prostorijama kluba, kako su ušli i ko ih je pustio u svlačionicu, ko je dozvolio navijačima da ulaze u verbalne i fizičke konflikte sa igračima i na kraju, šta bi bilo da je neko od navijača kod sebe imao neko oružje? Na osnovu saopštenja FK Radnički, jasno je da je trener Neško Milovanović uveo navijače u prostorije kluba, na očit način im pružio podršku, zbog čega očekujemo i hitnu reakciju trenerske organizacije Srbije.

Zamislite da se ovako nešto desi u Barseloni, Čelsiju ili nekom drugom klubu u uređenoj zemlji Evropske unije. Lična bezbednost, poštovanje i sigurnost igrača predstavljaju minimum standarda.

Dokle god klubovi budu dozvoljavali da im navijači i treća lica zavode red u klubu, dokle god država i njeni nadležni organi ne stanu na put ovakvom nezakonju i huliganizmu i dokle god se od strane kluba budu otvoreno kršila prava i obaveze iz zaključenih ugovora sa igračima, stanje u našem fudbalu se neće popraviti i ponavljaće se scenario koji gledamo godina unazad.

Podsetićemo samo na događaje u Đenovi za vreme utakmice Italija - Srbija, na nedavne događaje u Beogradu za vreme utakmice Srbija - Albanija, na oduzimanje kapitenske trake Marku Šćepoviću na stadionu Partizana, na brojne sukobe navijača širom zemlje.

Ako klubovi ne znaju kako se postupa sa ekstremnim navijačima neka uzmu za primer postupanja boljih od sebe, kao što je Atletiko Madrid, koji je nedavno izbacio iz kluba sedmoricu svojih članova, a ekstremnoj navijačkoj grupi, za koju je policija utvrdila da je učestvovala u tuči sa navijačima Deportiva, u kojoj je ubijen jedan navijač La Korunje, zabranila je ulazak na stadion.

SPF 'Nezavisnost' će o ovim događajima hitno obavestiti relevantne međunarodne fudbalske organizacije, a u skladu sa tim pozdravlja reakciju Fudbalskog saveza Srbije i Zajednice Super lige, koji su javno osudili napad na fudbalere Radničkog 1923.

Osim toga, Sindikat će svojim članovima iz kragujevačkog kluba pružiti jednokratnu i nepovratnu novčanu pomoć u iznosu od po 20.000 dinara
", poruka je sindikata "Nezavisnost".
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari