Ima nade za Partizan! Odluka UEFA nije ''Sveto pismo'', setite se Albanaca...

  • Autor: Darko Mitrović

  • 14. januar 2017.

  • 14:12

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Nije primer kojeg se rado sećamo, ali ako nas je tadašnja odluka Suda u Lozani sve razbesnela, možda naredna obraduje navijače Partizana...

Ima nade za Partizan! Odluka UEFA nije ''Sveto pismo'', setite se Albanaca...
Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Šta će biti sa Partizanovim učešćem na evropskoj sceni ovog leta, i dalje je pitanje na koje niko nema definitivan odgovor, iako je UEFA rekla svoje - jednogodišnja suspenzija za crno-bele!

U Humskoj se ne predaju, uveravaju i javnost i svoje fudbalere da će na kraju sve biti u redu, da će na Sudu u Lozani ova kazna uskoro biti preinačena.

Ono što je najvažnije, jeste da je Partizan u međuvremenu uplatio 370.000 evra, kao i kaznu od još 3.000 koju mu je izrekla UEFA, što daje nadu da bi ipak moglo da dođe do preokreta.

Koliko su ta optimistička očekivanja realna?

Nažalost, nisu tako česti primeri da odluka UEFA ''padne'' na Sudu u Lozani, ali sećate se da smo baš na svojoj koži osetili da se i to ponekad događa.

Podsetimo, posle prekinute utakmice između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, UEFA je najpre registrovala tu utakmicu službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, ali nam i istovremeno oduzela ta tri boda.

''To je skandalozna odluka. To je politička odluka. Ne razumem je'', ''grmeo'' je tada, između ostalih, i prvi čovek FS Kosova Fadilj Vokri, uz tvrdnju da su napadnuti reprezentativci Albanije i da ''meč mora biti registrovan u korist Albanije''.

Ovu odluku UEFA je donela krajem oktobra 2014. godine, posle čega su se Albanci žalili Sudu u Lozani, a na epilog se čekalo do jula 2015.

Tada su nas vesti iz Lozane šokirale - odluka UEFA je preinačena, meč je registrovan rezultatom 3:0, ali za Albaniju!

CAS je tu odluku oborio sa obrazloženjem da njegova komisija na osnovu podnetih dokaza nije mogla da utvrdi da je sudija izdao "jasno, direktno i bezuslovno naređenje" igračima Albanije da nastave meč "na osnovu definitivne odluke da je bezbednost osigurana".

CAS je tako utvrdio da je prekid meča izazvan propustima u obezbeđenju, zbog kojih su huligani upali u teren i "napali igrače Albanije i bar jednog redara".

"Zato je CAS utvrdio da odgovornost za neodigravanje meča treba da snosi Fudbalski savez Srbije, a ne Fudbalski savez Albanije", naveo je CAS i dodao da se "u svetlu te odluke" meč treba registrovati sa 3:0 za Albaniju.

Druge kazne koje je prethodno izrekla UEFA su potvrđene - FSS je kažnjen i oduzimanjem tri boda, igranjem dve utakmice bez publike i novčano sa 100.000 evra. Takođe, FS Albanije je kažnjen za upravljanje dronom koji je tokom utakmice nosio zastavu takozvane "Velike Albanije" i potvrdio im novčanu kaznu od 100.000 evra.

Naravno, ne mogu se sada povlačiti paralele između ovog i ''slučaja Partizan'', druge su okolnosti, veliko je pitanje i kakav će uticaj na odluku Suda u Lozani imati i ranije kazne i opomene koje je UEFA izricala Partizanu u proteklih pet godina...

U reakciji na ovu odluku Suda u Lozani, FSS je izdao saopštenje upitavši, između ostalog, ''koliko košta pravda''...

Dakle, nade ima, kolika god da je, Sud u Lozani je pokazao da odluke UEFA nisu ''Sveto pismo''. Pa, neka se to pokaže i na primeru Partizana.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari