Ima li Regionalna liga podršku od UEFA?

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 05.01.2019.
10:39
Izvor: Sportske.net

Ima li šanse za Regionalnu ligu?

Sportske.net/MihajloVidojević
Sportske.net/MihajloVidojević

Povezane vesti

Da li ima ikakve šanse da se skorije igra Regionalna liga u fudbalu, poput ABA lige u košarci?

Odgovor je - ne.

Tako makar misli čelni čovek fudbala u BiH, Elvedin Dino Begić. On je istakao u "Arena specijalu" da UEFA ne pruža podršku za to takmičenje i da je veliko pitanje plasmana u evropska takmičenja.

"Mi smo malo emotivni kad je u pitanju regionalna liga, pa kažemo želimo ponovo tu ligu, to je u redu, nije ni problem da se napravi, ali nema smisla da se pravi liga bez podrške UEFA iza leđa. Pitanje je veliko, gde ide prvak te lige, šta je sa nacionalnim prvenstvom?

Vrlo malo zemalja će se odreći nacionalne lige ako nemaju šansu da njihova dva, tri kluba izađu u Evropu. Ako bismo imali benefit da izlazimo u Evropu, to ima smisla. Ali taj signal od UEFA nemamo", rekao je predsednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. 

Dakle, rekli bismo da je rešeno pitanje Regionalne lige.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

30 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Ненад Милев
Thursday, 27.02.2020
12:56

Ljudi, moramo razumeti da R liga u bilo kojoj kombinaciji u početku neće izgledati kao dobra ideja zbog korupcije i našeg mentaliteta koji je najgori na svetu, ali ako sve strane pokažu zalaganje u prve 3/4 sezone onda može da se napravi nešto. Ja iskreno mislim da Hrvate ostavimo na miru pa da nam oni dodju da nas mole da igraju sa nama a da se prvo povežemo na istoku sa Bugarskom. Bugari imaju Ludogorec koji je, realno, u poslednjih nekoliko sezona igrao bolje od Zvezde i Partizana, a odmah nakon njega slede Levski i CSKA Sofija koji su po kvalitetu tu negde sa našim velikanima ili nivo-dva ispod. I već imamo 5 timova koji svake sezone pretenduju na prva dva mesta u ligi a paralelno sa tim da mi jačamo još naša dva-tri tima kao što su Vojvodina, Radnički Niš i, recimo, Čuka a bugari da ulože malo u svoja dva-tri kluba sa sredine tabele i već imamo ligu barem tri puta jaču od sadašnje. Ako se R liga bilo kojeg tipa ne desi onda nikada ništa nećemo da napravimo u Evropi, a domaće prvenstvo će se još i manje pratiti.

avatar
Gvozden
Monday, 07.01.2019
17:47

I još nešto. Čak i budućnost evropskog (pogotovu istočnoevropskog) fubdala je u regionalnim ligama. Jedno osam fudbalskih federacija/ konfederacija. Npr. Britanska, Pirinejska, Apeninska, Skandinavska, Uralska, Sredneevropska, Balkanska, Bosforska. To su samo primeri, nemojte da me odma hvatate za svaki naziv. Pa po četiri prvoplasirane u plej of. Kao u NBA. 8x20 klubova =160 klubova. To je prava stvar. Ko uradi ovakav projekat svaka mu čast.

avatar
Gvozden
Sunday, 06.01.2019
18:50

Poštujem Begićevo mišljenje, ali pitanje za njega: da li je bolje igrati i ispasti u Evropi u sezoni kupanja ili CELE sezone igrati međunarodne utakmice u jugo ligi? CELE sezone uživati u fudbalu u jugo ligi ili su važne samo par kvalifikacione utakmice u sezoni kupanja i to protiv klubova za koga većina nije ni čula? Maribor, Olimpija, Budućnost, Sutjeska, Vardar, Priština, Spartak, Zvezda, Partizan, Vojvodina, Radnički Niš, Osijek, Rijeka, Hajduk, Dinamo, Velež, Željo, Sarajevo, Sloboda, Čelik, Borac BL,... Trebalo bi 20, uglavnom ovih plus ev.neki novi klub i igrati cele sezone. Sa UEFA lep dogovor: ako je šest država - onda šest klubova u kvalifikacije za LŠ, šest za ligu Evrope... Da bi bilo problema, bilo bi, ali treba biti hrabar u pojedinim trenucima života. Zar da se zauvek pitamo šta bi bilo, kad bi bilo. Obavezno odma i drugu ligu. Treća - to bi već bile republička. Hoćemo li još 100 godina da se bavimo tragedijama iz prošlosti, ili ćemo naučiti da praštamo i da damo sebi drugu šansu.

avatar
Čika Marko
Saturday, 05.01.2019
17:46

Bolje napraviti ligu sa istočnim komšijama ( Rumunija, Bugarska...itd.) manje napetosti.

avatar
M_85
Saturday, 05.01.2019
15:33

Iskreno, voleo bih da je ovo moguce, bilo bi daleko zanimljivije prvenstvo, ali, mi ne mozemo da odrzimo veciti derbi bez problema, gde su obe strane Srbi. Kako bismo onda odrzali utakmicu Zvezda-Dinamo a da ne bude krvi. Kosarka je druga stvar, manje ljudi, manji prostor.

avatar
Gogi-11
Saturday, 05.01.2019
17:19

Ja nisam za tu ligu nikako ali sti se bezbednosti tice nije to nikakav problem ako drzave zele mir i red lako ga je obezbediti za pocetak bez gistujucih navijaca...problem bi pravile drzave i politicari kojima odgovaraju nemiri na tribinama ....

avatar
nemam pojma
Saturday, 05.01.2019
14:12

Ne znam ko ovde izostavi NK Maribor, drugi po jačini klub u regiji, posle zagrebačkog Dinama, a ispred Partizana po UEFA rejtingu. A liga bi mogla da počne podeljena na zapad (Slovenija, Hrvatska, BiH) i istok (Srbija, Crna Gora, Makedonija) sa po dva kluba iz svake države. Po dva najbolja iz svake grupe bi igrali unakrsno polufinale i finale, te borbu za treće mesto. Sve bi to moglo da se igra na proleće, kad nema takmičenja u Evropi za naše klubove. I našu ligu smanjiti na 12 klubova.

avatar
biTan
Saturday, 05.01.2019
15:11

Ne zanosi se,zasto bi Partizan i Zvezda igrali sa makedonskim i crnogorskim klubovima kad u Srbiji imamo jace klubove,Radnicki,Cukaricki,Napredak... cak ni Hajduk nije vise top 3 klub u HR, bosanski klubovi isto smesni,jedino Dinamo,Rijeka i Maribor zasluzuju neko postovanje,ostali svi smesni...

avatar
Ненад Милев
Thursday, 27.02.2020
12:44

Naravno, tu je možda rešenje u spajanju srpske i bugarske lige. Bugari već imaju Ludogorec koji je na nivou Zvezde i Partizana ili čak i jači, a za njim idu Levski i CSKA Sofija koji bi u najgorem slučaju bili nivo/dva ispod zvezde i partizana. Dakle već imamo 5 kluba koji svi pretenduju na prve dve pozicije na tabeli svake sezone a u njihovom zaledju treba jačati, recimo Vojvodinu, Radnički Niš i bar jedan od dva privatizovana, Čuku ili TSC. Bugari takodje da daju vetar u ledja barem dvojici njihovih klubova sa sredine tabele što je realno ostvarivo i već imamo tri puta bolju ligu od sadašnje. Ključno je razumeti da ni jedna kombinacija Regionalne lige neće izgledati kao dobra ideja u početku i da će svaka strana morati da se potrudi da bi takva liga zaživela, barem u prvie 3-4 sezone. Ali ako hoćemo bolji fudbal i barem redovan prolazak grupa u Ligi Evrope što već sada rade danski, češki ukrajinksi timovi moramo da se povežemo. A huligani da se ništa ne pitaju, što se mene tiče i nemoraju da gledaju takvu ligu.

avatar
nemam pojma
Saturday, 05.01.2019
15:54

Takav prepotentan, potcenjivački i glupav pristup će nas i koštati kvaliteta fudbala u budućnosti. Pošto nam je zemlja siromašna, i biće još siromašnija, slediće odliv igrača u baš te klubove iz regije, možda baš u Vardar i Budućnost. CG već sada ekonomski bolje stoji od Srbije, sedme najsiromašnije države Evrope.

avatar
M_85
Saturday, 05.01.2019
15:34

Moja greska, nisam dobro procitao sta si napisao.

avatar
M_85
Saturday, 05.01.2019
15:29

Auh, zar stvarno mislis da su Cukaricki i Napredak jaci od Maribora?

avatar
David Veskov
Saturday, 05.01.2019
13:22

kakav Cukaricki pa Skendija nasha je bolja 100 puta od Cukaricki

avatar
Sasha_Voj
Sunday, 06.01.2019
02:10

Skendija je albanska

avatar
nenadnenad1234
Saturday, 05.01.2019
13:15

Nemoj da se zavaravamo. Nikom u interesu nije ova liga da se osnuje, a i da se ne lazemo to pitanje uglavnom samo mi iz Srbije potezemo.

avatar
Znajsha
Saturday, 05.01.2019
13:01

Po kojoj osnovi Cukaricki ima prednost nad Osijekom,Mariborom,Zrinjskim...

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Saturday, 05.01.2019
13:18

Oduvek drze tu fotku, nikako da promene. Kakav crni zrinjski, daj Velez:-D

avatar
Armani
Saturday, 05.01.2019
13:00

Kako bi to bilo lijepo gledati kao nekada..

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Saturday, 05.01.2019
12:27

* nije normalnA (ideja)

avatar
djan_franko
Saturday, 05.01.2019
12:19

Sigurno ce igrati regionalnu ligu da mi imamo 4 predstavnika a oni po jednog ili 2... nije realno ma koliko to voleo da se.desi

avatar
UGASICE SE partizai
Saturday, 05.01.2019
12:14

Zaboravio sam da napomenem,da treba videti koliko bi Hrvati hteli svojih klubova,jer htece sigurno Hajduk,Dinamo,Partizan i Rijeka,puno mi je 4 njihova kluba.

avatar
nenadnenad1234
Saturday, 05.01.2019
13:02

Nije malo 4 Hrvatska, ali sta ce Hodzin potomak u Regionalnoj ligi? Albanija nije bila deo SFRJ.

avatar
nemam pojma
Saturday, 05.01.2019
14:01

kad može turski klub zvezda , što ovi ne bi mogli.

avatar
UGASICE SE partizai
Saturday, 05.01.2019
12:13

U nekoj teoriji,moglo bi se ostaviti nacionalnim prvenstvima da prvi ide u kvalifikacije za LE,a drugi i treci u kvalifikacije za ono novo takmicenje,jer da se ne lazemo,tako je i sada,mislim kada ce Rad ili Cukaricki biti prvaci? E sad sto se R.Lige tice,prvi trenutno NE MOZE NIKAKO direktno u LS,zato sto nema nijedna liga dovoljno bodova,ali bi mozda mogli da napravimo,kako bi jel te 6 liga se spojilo.to je i 6 mesta u kvalifikacijama za LS,pa bi mozda mogli da napravimo da pobednik igra kvalifikacije od zadnjeg kola,samim tim je i automatski u LE,drugi od predzadnjeg kola,a treci eto od drugog kola i jos 4 mesta za klubove za kvalifikacije za LE. Samim tim,smatram da je to dobra ponuda za celnike UEFE jer im dajemo 3 mesta za kvalifikacije za LS,a i dobra je prica za tu ligu,jer bi klubovi ojacali,pa bi kroz koju godinu dobili i da prvak ide direktno u LS.

avatar
Eugene Stoner
Saturday, 05.01.2019
11:48

Pa mogla bi se igrati paralelno sa nacionalnim.. plus što bi manji klubovi lakše pobjeđivali favorite, pošto bili odmorniji.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Saturday, 05.01.2019
11:45

Ja ne zelim tu ligu, ta ideja nije normalno. Imamo rumunsku, madjarsku, bugarsku pa cak i makedonsku i crnogorsku ligu kao opcije, eventualno grcku i tursku ako zele da se prikljuce u nekoj malo siroj konglomeraciji.

avatar
Znajsha
Saturday, 05.01.2019
12:58

Bas ce Turci, Grci i Rumuni da se pridruze.Razmisli sto bi to njima trebalo.Sa Makedoncima i Crnogorcima ne bi bilo, bas nikakvog poboljsanja, mozda njima li nama da dolazi Skendija, Grbalj, Lovcen, Akademija Pandev.Idi begaj

avatar
murjak
Saturday, 05.01.2019
14:20

Hahaha, pa turski klubovi daju plaću igračima od nekoliko milona eura po sezoni a dok C.Zvezda ili Partizan nisu kupili igrača od 1.mil.eura..Nebi Turcima pa ni Grcima palo napamet da igraju sa Srbijom..

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Saturday, 05.01.2019
13:16

Po jedna ekipa iz MKD i CG bi mozda i mogla da ucestvuje, ne mogu svaki put da pisem bas IDENTICAN komentar, to je vec repeticija do bola:-D Nazalost, u pravu si za te tri lige, cak msm da ni madjarska ne bi tako lako pristupila...