Ilija Petković se seća 1972, uporedio sa današnjom pandemijom

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 26.03.2020.
11:31
Izvor: Sportske.net

Nekad fudbaler, potom i trener i selektor naše reprezentacije, priseća se 1972. godine.

Epa/Jan Woitas
Epa/Jan Woitas

Povezane vesti

Jugoslaviju je 1972. godine pogodila variola vera, odnosno bolest velikih boginja, a Ilija Petković je uporedio to stanje sa današnjim u Srbiji.

"Bilo je slično kao danas, zabrana javnih okupljanja, međusobnih fizičkih kontakata, premda smo mi u OFK Beogradu sve vreme ipak trenirali. Istina, situacija je u zdravstvenom smislu tada bila gora jer je smrtnost od boginja bila mnogo veća, pa je i strah kod ljudi bio izraženiji. Istina, ono bila epidemija, a sada je reč o pandemiji"
, rekao je Ilija Petković za "Večernji list".

Kaže i da nije strahovao u velikoj meri za sebe jer je preležao tu bolest.

"Iskreno, ja nisam bio toliko u strahu jer sam boginje već preboleo kao dete u Kninu, a 1972. godine još sam bio samac, nisam imao porodicu u Beogradu. Naravno da smo svi tu epidemiju shvatali ozbiljno, posebno kada su u medijima objavljene informacije o njoj. Tada smo se svi maksimalno mobilizovali, pa je stoga i bolest brzo stavljena pod kontrolu", kaže on.

Ističe da se oseća sjajno, ali i da se pridržava svih saveta lekara.

"Imam 74 godine, u dobrom sam zdravstvenom stanju, a život me naučio da takvim stvarima, naročito u mojoj dobi, ne treba prkositi. Ovo je bolest koja ne dopušta grešku, držim se svih preporuka zdravstvenih službi
", kaže on.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke