Hoće li 152 ''večiti'' derbi zakuvati borbu za titulu?!

 • Autor: Milovan Longinov

 • 17. septembar 2016.

 • 10:05

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Može li Partizan da pobedi i vrati se u borbu za vrh ili će Zvezda ponovo da odmakne?!

Hoće li 152 ''večiti'' derbi zakuvati borbu za titulu?!
Foto: partizan.rs/Sportske.net
Bodovna prednost koju crveno-beli imaju u odnosu na "večitog" rivala sigurno neće igrati bitnu ulogu u sutrašnjoj utakmici pa tako možemo da računamo na to da će Miodrag Božović učiniti sve da njegov tim stigne do nova tri boda u Humskoj.

Šef stručnog štaba Crvene zvezde imaće ozbiljan problem prilikom sastavljanja ekipe za 152. "večiti derbi" jer mora da se opredeli za šestoricu stranaca a da ne naruši balans u linijama tima.

Malo je stvari izvesno kada je sastav Crvene zvezde u pitanju ali možemo da pođemo od toga da David Babunski neće konkurisati za derbi zbog povrede, kao i to da se Hugo Vieira oporavio i da se nalazi u konkurenciji za prvu postavu.

Sigurno mesto u startnoj postavi za duel sa Partizanom trebalo bi da imaju Mihailo Ristić, Damjan Le Talek, Mičel Donald, Gelor Kanga i Džon Ruiz, a svi ostali igrači još uvek ne znaju hoće li početi utakmicu.

Trener Crvene zvezde Miodrag Božović rekao je danas da mu se ne dopada napetost koja se stvara pred predstojeću utakmicu protiv Partizana, kao i da se nada da će fudbal biti u prvom planu i da će pobediti njegov tim.

"Čitam poruke iz njihovih redova i svi govore reč 'poginuti'. Kao da ćemo s 'kalašnjikovima' da se bijemo. Ne treba niko da pogine, treba da igramo fudbal. Ne izgubiti na JNA nije loše, a dobiti je izvanredno. Ovo su utakmice koje donose i heroje i tragičare. Nadamo se da će heroj postati neko iz naše ekipe", rekao je Božović.

Prema njegovim rečima, bodovna prednost nije velika.

"Prošle godine smo imali 32 boda prednosti, ali kad se podelilo, oduzelo, zamalo nismo završili kao drugi"
, dodao je.

On neće moći da računa na povređenog Stefana Miloševića, kao i Zorana Rendulića, čije mu neigranje predstavlja veliki problem.

"Rendulićeva povreda mnogo remeti. Još ne znam ko će biti u protokolu, razmišljam. Ako gledamo po formi i zaslugama, sastavljanje tima nije problem
", rekao je Božović i dodao da "ne zna" da li će Hugo Vieira početi utakmicu i ko će biti na golu.

Takođe, dodao je da veliki broj stranaca ograničava pripremu za utakmice, ali je i istakao da će igrati oni koji su u najboljoj formi i koji su najkorisniji, a ovako bi mogao da izgleda njegov izbor:

Crvena zvezda derbi

S druge strane, vicešampion Srbije ulazi u subotnji "večiti" derbi jači za najvećeg borca u ekipi, a čini se da trener Marko Nikolić, za razliku od kolege Božovića, nema mnogo prostora za manevrisanje.

Najvažniji podatak pred sutrašnji "večiti" derbi, barem kada je ekipa Partizana u pitanju, jeste da se u tim vraća Everton Luiz koji je odradio suspenziju i sigurno će zauzeti svoje mesto u veznom redu.

Ako je suditi na osnovu izbora koje je Marko Nikolić pravio od momenta kada je započeo svoj drugi mandat u klubu iz Humske, Partizan će u subotu krenuti sa dvojicom klasičnih napadača što je drastična razlika u odnosu na izbore Nikolićevih prethodnika.

Marko Nikolić rekao je da je "večiti" derbi utakmica inspiracije i nadahnuća, i da se nada da će njegovi fudbaleri odnosom zaslužiti sportsku sreću i pobediti Crvenu zvezdu.

"Svi dobro znamo da je derbi utakmica inspiracije, nadahnuća. Mnogo puta nije pobeđivao bolji. Drugi faktori utiču na ishod derbija, želja i odnos igrača, mirnoća, vruće srce a jako mirna glava, upornost, želja više od protivnika. A, kad god je moguće i pametnije na terenu. Mnogo faktora utiče na rezultat, a mi treba odnosom da zaslužimo gram sportske sreće, koji je isto tako faktor u derbiju", rekao je Nikolić.

Trener crno-belih je rekao da je stanje na tabeli "grozno" za njegov tim i da želi da se to popravi.

"Mi smo u procesu selekcije u sred takmičenja i momenat u koji se nalazimo nije najbolji, ali vidi se pomak u igri Partizana, nemam dilemu. Postoji veća disciplina, odgovornost, potrebno je da grupa talentovanih igrača dosegne svoju željenu formu, što nije tako lako jer neki nisu bili u takmičarskom ritmu"
, rekao je on, ovako bi mogao da izgleda tim Partizana:

Partizan derbi
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari