Hajduk je "jedini legitimni šampion iz 1946."?

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 14. maj 2019.

  • 18:15

  • Izvor: Sportske.net, danas.rs

  • facebook
  • twitter
  • email

Nisu čelnici Partizana usamljeni u stavu da Crvenoj zvezdi nije trebalo priznati titulu iz 1946. godine. Evo kako razmišlja bivši potpredsednik FS Jugoslavije.

Hajduk je
Foto: Sportske.net/MihajloVidojević
Odlukom Skupštine FS Srbije fudbalskom klubu Crvena zvezda danas je dodeljena titula iz 1946. godine, ali se današnjim glasanjem neće završiti polemika izazvana zahtevom crveno-belih.

Jasno je da se u taboru "večitog" rivala ne slažu da ovakvom odlukom, svakako im ona ne bi bila prava sve i da nemaju argumente za tvrdnju da Zvezdi nije trebalo dodeliti pomenutu titulu, ali ima i onih koji dele mišljenje predstavnika Partizana iako nisu pristalice kluba iz Humske.

Bivši potpredsednik FS Jugoslavije Ljubo Španjol govorio je za "Danas" o tome kako postoji razlog što u periodu od 1940. do 1946. godine nije postojao šampion nekadašnje Jugoslavije.

"Poslednji šampion Kraljevine Jugoslavije bio je Građanski 1940, a prvi šampion posleratne države Partizan 1947. Naknadno je titula iz 1946. priznata Hajduku u Hrvatskoj, a ako bi baš moralo da se kopa po prošlosti onda bi je splitski klub i zaslužio u tadašnjoj Jugoslaviji", smatra Španjol.

Čovek koji je kao direktor učestvovao u stvaranju šampionske generacije FK Vojvodina tvrdi da mu nije jasna Zvezdina inicijativa.

"Iskreno, nije mi jasno šta će sada Zvezdi ta titula iz 1946? Jedinom šampionu Evrope iz bivše Jugoslavije i najtrofejnijem klubu iz bivše države ne priliči da se na takav način bori za pehar, a nije da ih nema impozantan broj u svojoj vitrini", dodaje Španjol.

On dodaje da 1946. godine nisu postojale odvojene lige Srbije, Hrvatske ili Makedonije, zbog čega mu i nije jasna Zvezdina odluka da se bori za titulu iz pomenute godine.

"Nije sportski i nije fer-plej tražiti titulu iz godine koja nije bez razloga bila računata kao kvalifikacije za veliku ligu države. Ne postoji 1946. ni liga Srbije, ni liga Hrvatske, ni liga Makedonije, ni liga Bosne i Hercegovine, postojala je tada samo Jugoslavija i njeno prvenstvo", objašnjava Španjol.

Poznato je da je jedan od argumenata FK Crvena zvezda tokom borbe za priznavanje titule iz 1946. i to što je splitskom Hajduku priznat trofej.

"Hajduk je tada bio najjači klub. Posle tih kvalifikacionih takmičenja odigrana je i mini liga između republičkih pobednika u kojoj je Hajduk bio prvi, a što je bio glavni argument kluba iz Splita da mu se u 21. veku prizna ta titula. Mnogi ne znaju da je Hajduk tada bio vojni klub, igrao je utakmice protiv vojske Engleske, vojske SAD, a tek je kasnije političkom odlukom Partizan preuzela Jugoslovenska armija. Hajduk je u posleratnim godinama imao najbolji tim", poručuje Španjol.

Nema dileme da će i u vremenu koje predstoji biti onih koji će Zvezdi osporavati pravo na titulu iz 1946. godine, baš kao što će pojedinci tvrditi suprotno i nuditi argumente za svoje stavove.

Dok god je na snazi odluka FS Srbije, a ona će ostati na snazi osim ukoliko civilni sudovi ne nalože da bude promenjena, fudbalski klub Crvena zvezda moći će da se diči titulom iz 1946. godine.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari