''Grobari'' se uzdaju u profesora, ima li šanse da UEFA suspenduje kaznu?

  • Autor: Darko Mitrović

  • 14. avgust 2019.

  • 19:08

  • Izvor: Sportske.net, informer.rs

  • facebook
  • twitter
  • email

Počinje velika pravna borba, ali malo je vremena, hoćeli crno-beli uspeti da ublaže kaznu?

''Grobari'' se uzdaju u profesora, ima li šanse da UEFA suspenduje kaznu?
Foto: Sportske.net/Pavle Knežević
Ako Partizan sutra eliminiše Malatiju u Turskoj, u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope najverovatnije će se sastati sa norveškim Moldeom, ali kako sada stvari stoje, ekipa Sava Miloševića neće imati pomoć publike, i to u dva naredna evropska susreta.

Crno-beli su kažnjeni samo par dana posle odlične partije u Humskoj protiv Malatije (3:1), zbog ''rasističkih povika'' dela navijača, upućenih ka Mičelu Donaldu, zbog sporne keltske zastave, ubačenih predmeta u teren, korišćenja pirotehnike...

Naravno, u Humskoj se ne mire sa ovakvom odlukom disciplinskih organa, sledi žalba, a kakva je dalja procedura, u izjavi za ''Informer'' je objasnio potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić.

''Partizan će tražiti obrazloženje presude.

Nakon toga imamo pet dana da uložimo žalbu drugostepenom organu, Žalbenoj komisiji. Prema Disciplinskom pravilniku, žalba automatski ne stopira dejstvo izrečene kazne.

Međutim, ako predsednik Žalbenog veća proceni da postoje racionalni razlozi, može da suspenduje izrečenu kaznu do okončanja postupka.

Nikad ne prejudiciram ishod postupka, ali verujem da imamo argumente da se kazna ublaži jer rasizma jednostavno nije bilo'', istakao je Vuletić.

Ono što takođe nije išlo u prilog crno-belima je što je UEFA, po svemu sudeći, donekle promenila svoju raniju praksu, na šta Vuletić posebno ukazuje.

''Nama je naloženo u petak da se izjasnimo do ponedeljka u 10.00, a onda je u ponedeljak doneta odluka. Mislim da je UEFA želela da predupredi scenario iz dva slučaja iz prošlosti.

Naime, Hajduk iz Splita, a kasnije Crvena zvezda, tražili su od Žalbenog veća da im se kazna suspenduje do okončanja žalbenog postupka jer su imali racionalni razlog - unapred prodate karte.

Iz UEFA su u obzir uzeli činjenicu da bi klubovi pretrpeli značajnu finansijsku štetu, pa su kazne odložene.

Hajduku i Zvezdi presuda je stigla u vreme kada se već znalo ko će im biti naredni rival. Kod nas će se tek sutra znati da li ćemo proći dalje i pošto je tako, mi kao racionalni razlog ne možemo da navedemo prodaju karata'', objašnjava Vuletić.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari