Gde će Zvezda završiti ukoliko UEFA bude pravila regionalne podele na žrebu?

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 15.05.2018.
17:22
Izvor: Sportske.net

Ukoliko se UEFA bude držala načela spajanja klubova iz bliskih geografskih područja šampion Srbije bi na startu kvalifikacija za LŠ lako mogao da završi u komšiluku.

Epa/Valentin Flauraud
Epa/Valentin Flauraud

Povezane vesti

Ne tako davno Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) uvela je sistem podgrupa koje se određuju neposredno pred žreb za Ligu šampiona.

U načelu je ideja bila da se izbegnu daleka putovanja i da klubovi iz bliskih geografskih regija završe u istim podgrupama. Stvari su u praksi bile dosta drugačije, o čemu svedoči i prošlosezonski primer Partizana.

Crno-beli su na žrebu za drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona bili među povlašćenim ekipama, a neposredno pre samog izvlačenja parova uvršten je u prvu podgrupu.

Potencijalni rivali Partizana bili su Žalgiris (Litvanija), Dudelanž (Luksemburg), Budućnost (Crna Gora), Samtredija (Gruzija) i pobednik jednog od mečeva prve runde kvalifikacija.

Žreb je spojio šampione Srbije i Crne Gore ali je lako moglo da se dogodi da Partizan završi u Litvaniji ili Gruziji što nema nikakve logike sa pričom o geografskim odrednicama.

Ove godine u kvalifikacijama će nas predstavljati Crvena zvezda, pa je ponovo zanimljivo videti koji bi sve klubovi iz okruženja mogli da uđu u uži krug potencijalnih rivala šampiona Srbije ukoliko UEFA bude poštovala neku logiku.

Pošto će Crvena zvezda biti povlašćena na žrebu za prvo kolo kvalifikacija jasno je da joj rivali sigurno neće biti bugarski Ludogorec, a po svoj prilici ni Kukeši (Albanija), niti šampioni Slovenije i Mađarske ukoliko to budu Maribor i Videoton.

Ukoliko bismo se vodili geografskim odrednicama u podgrupi koju bi UEFA mogla da formira neposredno pre žreba, Zvezdini potencijalni rivali bili bi Zrinjski (BiH), Sutjeska (Crna Gora), Škendija (Makedonija), ali i Ferencvaroš (Mađarska) ili Olimpija (Slovenija) ukoliko osvoje titule u svojim zemljama.

Sa druge strane, u opticaju su i klubovi sa Ostrva, iz baltičkih zemalja, ali i oni koji sigurno nisu preterano poželjni zbog dalekih putovanja poput šampiona Gruzijem, Jermenije ili Islanda.

Žreb za prvo i drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona zakazan je za 19. jun kada ćemo saznati ko će biti rival Crvene zvezde na startu takmičenja, ali i ko će je čekati na sledećem koraku.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Pixi GOOL iz kornera
Wednesday, 16.05.2018
13:28

Gde god zavrsi za region je prejaka.

avatar
RIP KOBE
Tuesday, 15.05.2018
20:29

marakana rodjaci bilo ko da dodje u drugom kolu ispadaju svakako

avatar
NemanjaVidiiiiicNo.1
Tuesday, 15.05.2018
23:12

ove cele godine si to rekao 6 putani nikad ti se nije ispunilo

avatar
Revolt revolta
Tuesday, 15.05.2018
23:35

Partizan igra na JNA,valjda ce boriti za to drugo kolo