FSS reagovao na saopštenje FIFPro-a

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 05. januar 2017.

 • 15:20

 • Izvor: Sportske.net, fss.rs

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Nakon jučerašnjeg saopštenja Međunarodnog sindikata profesionalnih fudbalera (FIFPro) u kojem je, između ostalog, bilo reči i o sastavu Arbitražnog suda FS Srbije, oglasila se i srpska kuća fudbala.

FSS reagovao na saopštenje FIFPro-a
Foto: Screenshot: You Tube/FSSrbije
Juče je na zvaničnom sajtu Međunarodnog sindikata profesionalnih fudbalera (FIFPro) izdato upozorenje u kojem se navodi da bi igrači u širokom luku trebalo da zaobilaze Srbiju i srpske klubove.

Više o tome mogli ste da čitate OVDE!

Upozorenje sadrži i deo u kojem se izražava sumnja u pravičnost novoformiranog Arbitražnog suda FS Srbije, na šta je reagovala i srpska kuća fudbala.

Saopštenje Fudbalskog saveza Srbije prenosimo u celini.

"Povodom jučerašnjeg saopštenja organizacije FIFPro u vezi sa reorganizacijom Arbitražnog suda FS Srbije, moramo da istaknemo i ukažemo da je u delu koji se tiče Arbitražnog suda, saopštenje koncipirano na osnovu netačnih i nepotpunih informacija koje je Sindikat profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" (SPFN) uputio u decembru 2016. godine FIFPro-u. SPFN uputio je primedbe FIFPpro-u još pre nego što je novi Pravilnik o radu arbitražnog sud objavljen u službenom glasilu FSS što govori o njihovoj nameri da spreče sprovođenje korenitih promena u Arbitražnom sudu. FSS je sačekao da prođu novogodišnji i božićni praznici i juče je uputio zvaničan odgovor FIFPro-u na postavljena pitanja, a o spornoj situaciji informisao je i UEFA-u. Obavljeni su razgovori i konsultacije sa Zoranom Lakovićem iz UEFA i konstatovano je da situacija ne izlazi iz uobičajenog pravnog okvira i prakse, kao i da će sve nedoumice biti razrešene konstruktivnim dijalogom sa UEFA i FIFPro u narednim danima. Izražena briga FIFProa zbog donošenja novog Pravilnika o radu arbitražnog suda FSS izazvana je netačnim i tendencioznim obaveštenjima koja je SPFN uputio toj organizaciji, a što je FSS u jučerašnjem dopisu FIFPro-u objasnio i demantovao. Iz ponašanja predstavnika SPFN koji u poslednjih mesec dana na različite načine pokušavaju da osujete reorganizaciju i unapređenje rada Arbitražnog suda FSS, vidi se jasna namera da se očuvaju stečeni interesi i monopol koji je SPFN u proteklim godinama stvorio pred Arbitražnim sudom kada je reč o zastupanju profesionalnih fudbalera. Dovoljno je pomenuti neverovatnu okolnost, a to je da se u oko 95 odsto sporova pred Arbitražnim sudom pojavljuje jedna te ista advokatska kancelarija, koja zastupa i SPFN, što nije slučaj sa sporovima koji se vode ni pred bilo kojom drugom arbitražom u našoj državi, kao ni pred bilo kojim drugim sudom u Republici Srbiji.

Čudi nas da SPFN kao argumente protiv novouspostavljenog Arbitražnog suda iznosi podatke koji su vezani za negativan rad prethodnog suda i koji samo govore u korist odluke FSS da izvrši sistemske promene, ubrza postupak pred sudom i obezbedi nezavisan rad Arbitražnog suda. SPFN je do skoro iznosio vrlo ozbiljne kritike na račun funkcionisanja prethodnog arbitražnog suda, a juče je naprasno počeo da hvali njegov rad, čini se sa jasnom namerom da unapred diskredituje rad novih arbitara. FSS je u skladu sa odredbama Zakona o sportu uputio Ministarstvu omladine i sporta Pravilnik o radu arbitražnog suda FSS radi dobijanja mišljenja Ministarstva i u slučaju da ministarstvo uputi primedbe na sadržinu Pravilnika, ili na sastav Arbitražnog suda, korekcije će biti izvršene u zakonom propisanim rokovima.

Prilikom rada na izmenama Pravilnika o radu arbitražnog suda, FSS je poštovao osnovna načela i institute sportske arbitraže, kao i Zakon o arbitraži Republike Srbije i Zakon o sportu Republike Srbije. Osnovni cilj i zadatak je bio da se formira arbitražni sud koji ce biti nezavisan i nepristrasan, ali istovremeno i kredibilan i autoritativan. Arbitri sa liste moraju biti lica najviših moralnih osobina, koja poseduju pravnička znanja i stručnu osposobljenost. Iz tog razloga je u Pravilniku izmenjena odredba koja uređuje uslove za izbor arbitara. Arbitri sada moraju biti lica koja imaju položen pravosudni ispit i/ili lica koja imaju titulu doktora pravnih nauka, što do sada nije bio slučaj. Međutim, pored tih kriterijuma, arbitri moraju imati iskustva i aktivno se baviti sportskim pravom i moraju poznavati pravila arbitražnog postupka. Novim pravilnikom je omogućeno svima da podnesu svoje kandidature za mesto arbitra u arbitražnom sudu, a odlučeno je da se od ponuđenih lica moraju izabrati oni koji su najstručniji i najkompetentniji i koji će biti garant nezavisnog i objektivnog suđenja, dakle, najbolji među najboljima
" navodi se u saopštenju FSS.

U saopštenju Fudbalskog saveza Srbije nema reči o ostalim podacima koje je FIFPro izneo u svom upozorenju, a tu se pre svega misli na očajno stanje u klubovima koji ne izmiruju svoje obaveze redovno.

Jasno je da FS Srbije nema ingerenciju nad Superligom, ali bi kao krovna organizacija srpskog fudbala morao da utiče na poboljšanje opšte klime, makar to bilo oštro kažnjavanje.

Drugo rešenje je igranje amaterske lige u kojoj bi fudbaleri znali na čemu su, pa bi poput kolega iz Severne Irske za život zarađivali na drugim mestima a pritom igrali fudbal.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari