FK Partizan: "Dugujemo 600 miliona dinara"

 • Autor: Beta

 • 25. oktobar 2013.

 • 18:33

 • Izvor: Beta

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Šestostruki uzastopni šampion Srbije obelodanio je da su dugovanja daleko ispod 25 miliona evra, na koliko se prethodnih dana licitiralo u javnosti, i da klub iz Humske zapravo duguje nešto više od 5 miliona evra.

FK Partizan:
Fudbalski klub Partizan saopštio je danas da dug tog kluba iznosi 600 miliona dinara, a ne 25 miliona evra kako je ranije objavljeno u medijima.

"Mi smo 16. avgusta ove godine objavili da je negativna razlika između obrtne imovine kluba i kratkoročnih obaveza iznosila približno 800 miliona dinara na dan 31.12.2012. godine i da se u toku 2013. očekuje smanjenje te negativne razlike. Na današnji dan dospele neizmirene obaveze kluba iznose 600 miliona dinara, a u 2013. očekujemo pozitivan rezultat poslovanja", navodi se u saopštenju.

Partizan, kako je objavljeno na sajtu kluba, izmiruje svoje obaveze, neke sa zakašnjenjem, ali nastoji da kvalitet tima i postignuti rezultati budu u skladu sa očekivanjima navijača.

"Na žalost, srpska javnost funkcioniše tako što jednom objavljena laž postaje istina, a demanti i prava istina ostaju bez efekta. Pri svemu tome, podaci o poslovanju kluba su lako proverljivi, godišnji izveštaji se objavljuju na sajtu Agencije za privredne registre, izveštaji revizora dostupni su nadležnim fudbalskim i državnim organima", dodaje se u saopštenju.

Crno-beli su istakli i da se neprestano nameće pitanje transfera igrača u inostranstvo, iako i "najpovršnija analiza" pokazuje da bez tih prihoda srpski profesionalni fudbal ne bi mogao da postoji.

"U periodu od 2008. do 2012, za pet kalendarskih godina, Partizan je prihodovao od transfera igrača iznos od 5,25 milijardi dinara, dok su za isti period rashodi ličnih primanja igrača i drugih kategorija zaposlenih u klubu iznosili 4,24 milijardi dinara", navodi se u saopštenju Partizana.

Iz kluba navode i da je "famozni transfer igrača" dovoljan da se pokriju troškovi ličnih primanja 250 igrača, trenera i ostalih zaposlenih na stadionu u Humskoj 1 i u Sportskom centru Teleoptik, koji čine nešto više polovine od ukupnih rashoda kluba.

"Za obeštećenja prilikom dovođenja igrača utrošeno je u proseku dva miliona evra godišnje u vremenu od 2008. do 2012. godine. U posmatranom periodu ukupni poslovni rashodi kluba iznosili su 8,44 milijardi dinara, znatno više od prihoda od transfera, glavnog izvora sredstava kluba. Razlika se nadoknađuje prihodima od sponzorstva, UEFA, televizijskih prava i ulaznica", piše u saopštenju.

Aktuelni šmapion Srbije je naveo i da nije želeo da se odrekne takmičarskih ambicija ni po cenu povremenih finansijskih poteškoća, "o čemu svedoči šet uzastopnih titula, tri kupa i četiri plasmana u grupne faze kupova UEFA".

"Stanje u srpskom sportu je veoma teško, u Partizanu ponajmanje, ali takođe teško. Svima nam je potrebna strategija oporavka, saradnja sa državnim organima, objektivna analiza, revizija zakonskih rešenja, strpljenje i razumevanje. Da li je kreiranje i sprovođenje neistinitih kampanja put oporavka, da li bilo kome može tako da se pomogne", navodi se u saopštenju.

Crno-beli su istakli i da se ne bave problemima drugih, već da žele aktivno da učestvuju u rešavanju nagomilanih problema srpskog sporta.

"Ali ne možemo da prihvatimo stvaranje veštačke ravnoteže sa drugima, i to metodom javnog iznošenja i promovisanja neistina i izmišljotina u cilju obmanjivanja navijača, državnih organa i svih drugih. Tako se ne može pomoći nikome da reši svoje probleme, a odmaže se onima koji u ekstremno teškim uslovima uspevaju da postižu sportske uspehe i ostvaruju poslovnu stabilnost", zaključuje se u saopštenju Partizana.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari