Đukić o kontrolisanom prelaznom roku, sistemu vrednosti, ali i polusezoni

Autor: Pavle Knežević
petak 15.12.2017.
14:56
Izvor: Sportske.net

Trener Partizana rezimirao je polusezonu na vrlo zanimljiv način. Dotakao se sistema vrednosti, prevaranata, sudija, psihologije...

Beta/Branislav Božić/Ds
Beta/Branislav Božić/Ds

Povezane vesti

Partizan je polusezonu završio prilično "šizofreno". Ne samo da se plasirao u grupnu fazu Lige Evrope, nego je i prošao, ali u prvenstvu zaostaje devet bodova za liderom i "večitim" rivalom Crvenom zvezdom. Da stvari budu paradoksalnije, taj zaostatak je nastao lošim rezultatima kod kuće.

U svom sumiranju polusezone trener Miroslav Đukić rekao je novinarima da je zamor jedan od ključeva zaostatka zamor, kao i da ne može da bude potpuno zadovoljan rezultatima u prvenstvu, kao i da ekipa može još mnogo da napreduje. Ali...

"Imamo mi dobre rezultate, uopšte nisu za bacanje. Možda Zvezda nije kiksnula nigde? Možda je u tome problem. Imaju jedan poraz i tri nerešene, od čega dve sa nama. Kod kuće nismo dobro igrali kao na strani, to možemo da popravimo. POtrebno je da se igračima slegne gradivo, da u drugom delu igramo mnogo tečniji fudbal. Problem igranja kod kuće je igranje na punu odbranu.

Mislim da ćemo pojačavanjem, povećavanjem kvaliteta igrača doći do rešavanja tih problema, probaćemo na taj način da rešimo te probleme u završnici, u otvaranju i probijanju problema. To su nam stvari koje sigurno moramo da rešimo. Kod kuće igramo sa mnogo više tenzije, sa mnogo više pritiska. Igrači moraju da budu svesni da ne treba da imaju taj pritisak
", rekao je Đukić.

Razgovor sa novinarima trajao je duže od sat vremena, a protekao je u vrlo dobrom raspoloženju, sa mnogo smeha. Teme su, međutim, bile ozbiljne i trener im je tako i pristupao. Jedan od najvećih problema jeste odbrana.

"Barselona i Real mogu da prime tri i daju četiri gola. Mi ne možemo, mi moramo pobedu da tražimo iz nule. Mi ne možemo da primimo tri gola i da pobedimo. Moramo da budemo čvrsti i stabilni i iz te čvrstine morate da tražimo pobedu. Ali, ja sam veoma zadovoljan, jer mislim da su defanzivci odigrali dobro. Kada analizirate igrača, možete da analizirate igrača po igrača i oni su dali mnogo. Osim Sume, koji nije u svojim brojevima, ali svi ostali su u svojim brojevima regularnosti", rekao je Đukić.

Kad smo već kod Sume...

"On je došao totalno nespreman fizički. Mi smo pokušavali da mu popravimo fizičku spremu, ali je dva puta imao povrede. Može više i bolje, kada se spremi i uđe u pripreme. A došao je iz slovačke lige sa mentalitetom da je igrač poteza. Došao je kod nas i počeo da shvata da će morati da radi, da neće moći da živi od poteza. Navikao je da kolektiv bude podređen njemu. Opušten tip igrača.

Znate, imali smo kod mene u ekipi Bebeta. On da 20 golova u sezoni, a ne trči. Onda kažemo, mi ćemo trčati za Bebeta, donosi pobede i daje golove, trčaćemo za njega. Ali, Suma, ne daješ mi golove, ne nameštaš mi golove, moraš da obučeš kombinezon i da radiš. Moraš da mi daš što daju svi. Mesi trči kao golman, ali daje 60 golova u godini. Ako ne radiš ni ovo ni ono, onda ne štima", kađe Đukić.

Partizan

To je bio odličan šlagvort za priču o našem pristupu fudbalu.

"Ja u svetu vidim dva majstora koji ne moraju da trče. Svi ostali moraju. Teško je to, moram da objasnim igračima. Oni kad neko napravi potez viču, 'bravo majstore', 'doktore fudbala', 'magistre'. Niko nije rekao 'bravo, radniče'. Učaurilo se mišljenje da je majstor onaj koji napravi lucidan potez, ali od toga ne može da se živi. Ako mislite da igrate ozbiljan fudbal, da prođete u Evropi, morate da radite 90 minuta, e onda se pojavi tvoja lucidnost koja je za pohvale. Ako se ne pojavi, radio si", rekao je Đukić.

Tu se nije zaustavljao.

"Ja hoću da motivišem ekipu i razmišljam da im pustim snimak neke utakmice gde su ih pojeli protivnici i onda pomislim 'j***te, poplašiću ekipu'", priča Đukić kroz smeh, posle čega su se i novinari nasmejali.

"Mora ovde da se radi, 90 minuta. Oni u njihovim glavama razmišljaju 'pa neće valjda ovde'. Hoće, baš tu će doći lopta i primićeš gol. Na zapadu to rade od devete godine i navikli su. Kod nas je majstor onaj ko dva puta proturi loptu kroz noge. Ja sam kao uspeo nešto u fudbalu, a uspeo sam jer sam bio radnik. A kod nas se priča 'on je samo radio, ne zna ništa kao som, samo radi', a za druge koji nisu ništa uradili se kaže 'to je bio majstor'.

Rad kod nas nije cenjen. Uopšte, u državi kod nas, obezvredili onog ko samo radi. Moramo da menjamo sisteme vrednosti. Recimo, kod nas za prevarante ne kažemo da je prevarant, nego da je 'namazan', 'sposoban', a onaj ko radi 24 sata taj nema pojma. To pokušavam da usadim u ekipu
", preneo je Đukić svoj stav.

Kao primer pravog radnika naveo je Evertona.

"Everton je primer kako se radi, primer profesionalnosti, veliki profesionalac. Ima intenzitet koji nije normalan. Čak i u evropskim razmerama to je intenzitet više, koji je zaista neverovatan. Energiju koju daje...nekad moramo da ga sputavamo, da ga smirimo, da nije sve u intenzitetu, da može da bude takav, ali da zadržiš poziciju. Nekad je i previše emotivan", rekao je Đukić.

Everton Luiz Filip Stojkovic

Tu je počela priča o transferima, a trener je otkrio da postoje spiskovi igrača koji će biti prodati, onih koji mogu da idu i onih koji treba da se kupe. O imenima, naravno, nije pričao.

"U Partizanu je jedini prihod prodaja igrača. To je neka neminovnost, siguno da želimo da ostane Everton. Zato pričam o sistemu, kad osposobimo da imamo sistem, odlazi jedan, dolazi drugi i sve funkcioniše. Tako je kad postoji sistem. Kad nema sistema, ogroman je problem kad vam ode bitan igrač i kad živite od kvaliteta igrača", rekao je Đukić.

Pominjali su se Rukavina i Jovetić, a trener je rekao da bi dovođenje Rukavine bilo "veoma teško".

"Naravno da bih voleo Jovetića, ali voleo bih i Mesija", kaže kroz smeh.

Onda je nastavio ozbiljnije.

"Letos je ovde bio haos. Ne znate na koga računate. Đurđevića imaš za kvalifikacije, ali čekamo da se proda. Leonardo takođe, to je bila španska telenovela, ide, ne ide, odlazi, danas ljubi dres, sutra ne. To je bilo konstantno, pa je Suma došao nepripremljen, pa Tošić koji nije prošao pripreme. Sve je to otežalo odigravanje.

Ali, neće zima biti kao leto, razgovarali smo sa upravom, pravi se spisak igrača koji treba da promene sredinu, onih koji mogu da se prodaju, spisak onih koji tu ostaju i koji bi trebalo da budu okosnica tima. Biće ovo kontrolisani prelazni rok
", objasnio je on.

Đukić je potvrdio da postoje zanimljivi igrači iz domaće lige, za koju je ponovio da se mnogo potcenjuje.

"Super liga je veoma kvalitetna, ima mnogo zdravih igrača. Mnogo je mi potcenjujemo. Moramo da radimo na tom marketingu, ima mnogo igrača kojima treba da se da pažnja. Oni su najbitnija karika, njima treba dati glas, a oni se ništa ne pitaju. Imaju strah od navijača, uprave, trenera. Ne znam zašto je tako, ne znam ko je napravio takav sistem", rekao je Đukić.

On je rekao da razume zašto nema publike na stadionima Super lige.

"Ja prvi ne bih došao kakvi su nam stadioni. Dovedeš dete, padne kiša, sneg, ništa nije natkriveno...Treba da se stvore uslovi, da se stvori zdrava atmosfera, zdrava klima. Ja dođem sa strane, pun energije i verujem u nešto, ali posle tri meseca slušanja da je nameštena utakmica...Ja ne verujem u to, ali posle tri meseca si pod nekom paranojom, pa kad sudija svira faul, pomisliš 'ovaj je kupljen'.

Napravili smo utisak da je sve prodaja i prevara. Treba da damo slobodu sudijama da sviraju. Zamislite pod kolikim pritiskom je Mažić. Ja garantujem da on lakše sudi svetsku utakmicu, recimo Barselonu i Juventus i da je tamo mirniji nego kad sudi derbi. On nema ništa da dobije, samo da izgubi. Šta god da svirne, mi iz Partizana ćemo reći da je Zvezdin sudija, ovi iz Zvezde isto
", rekao je trener.

Neminovno je bilo pomenuti užasna događanja sa večitog derbija.

"Usijao mi se telefon od španskih poziva da komentarišem. Nemam šta da komentarišem, ja sam sportista, mogu da pričam o sportu. Živeo sam od fudbala, vaspitao sam decu preko fudbala, treba preko fudbala da stvorimo zdravo društvo, zdrave ljude", rekao je Đukić.

Nisu samo igrači pod pritiskom, već i sudije. Partizan je prošlog vikenda izgubio u Kruševcu od Napretka po terenu na kome objektivno nije moglo da se igra, što važi za obe ekipe, naravno.

"Mi pričamo sa sudijama oko odlaganja i kaže Mažić 'na dve trećine terena može, na jednoj ne može'. Tačno se vidi da ne sme na sebe preuzme odgovornost da odloži, da ima neko viši ko to ne dozvoljava. Ja sam pitao 'Mažo, da si u Evropi, da li bi odložio', a on kaže da nema ovakvih terena u Evropi. Ko je taj neko? Koga se mi plašimo? Koga interesuje fudbal na onakvom terenu. Pitate me jesam li zadovoljan, pa šta da procenjujem? Mogli su igrači da se povrede, da slome nogu", priča Đukić.

Miroslav Djukic

Da li posle devet bodova zaostatka verujete da možete da osvojite titulu, ali i da prođete Viktoriju?

"Ja verujem u ovu ekipu, u Partizan, u klub, u naše navijače. Verujem da imamo snage da napravimo sve uslove da budemo prvaci. Naša obaveza jeste da se borimo za sve trofeje. Nije to nedostižna prednost. Videli smo da možemo da igramo egal sa Zvezdom i kad smo bili i potrošeni i umorni. Ima tu mnogo borbe, mislim da smo svi u opcijama. A za Viktoriju sam rekao da će biti teško i da su šanse 50:50", rekao je Đukić.

Bilo je i lepog i ružnog u polusezoni, i aplauza i povika "Đukiću, odlazi". Da li se posle svega kajete što ste se vratili u Partizan?

"Ne, ja sam borac. To govorim i svojim igračima, da moraju da budu borci i da veruju u sebe. I kada vam zvižde i kada vas kritikuju, morate da verujete u sebe", rekao je Đukić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

9 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Doki Daki
Saturday, 16.12.2017
08:52

Problem je što treba da objasniš igračima ko gde trči. Da ne preskaču sredinu. Da Tavamba i Ožegović dišu jedan za drugog, jer bi u 15. minutu poveli protiv Zvezde. Sebičluk, davljenje lopte, itd...

avatar
RIP KOBE
Friday, 15.12.2017
20:48

svi znamo ko je taj neko

avatar
Stefan Išizaki
Friday, 15.12.2017
20:14

Sumu je odlično opisao. Tako kako kaže Đukić tako se Suma ponaša na terenu. Ako bude lenj ode on na leto kao veliki promašaj. Treba nam killer instinct napadač. Ove koje imamo nisu takvi.

avatar
RUSKI CAR
Friday, 15.12.2017
19:58

Rad kod nas nije cenjen. Uopšte, u državi kod nas, obezvredili onog ko samo radi. Moramo da menjamo sisteme vrednosti. Recimo, kod nas za prevarante ne kažemo da je prevarant, nego da je 'namazan', 'sposoban', a onaj ko radi 24 sata taj nema pojma! Svaka čast za izjavu, pogodio u centar!

avatar
Stefan Lazović
Saturday, 16.12.2017
12:43

Pricas o tome kao da samo treba da ucitas novi program, a obrises stari. Nema nama spasa druze i to ce biti sve gore.

avatar
Povratak kralja 66
Friday, 15.12.2017
19:21

Mažić je odlučio kako mu poremećeni sistem vrednosti nalaže, tako su i sudile sve sudije.

avatar
ercov
Friday, 15.12.2017
19:19

Djukic je jak na teoriji ali praktika mu je nula. Igraci su mu preumorni a komsinici, nisu !? Hvali svoje igrace a mi navijaci sa tim igracima i igrom koju su nam prikazali, dzigericu izjedosmo. Dosta istinitih stvari o nasem fudbalu je izneo ali to svi u Srbiji znaju sto nesme da bude njegov i Partizanov alibi vec sto jaca i pametnija borba protiv takvog sistema. I Nikolic je imao iste probleme ali covek je ekipu pripremao za takav sistem, igraj na kosku i na siguran rezultat tako da ti ne mogu toliko oduzeti koliko ti mozes da postignes.

avatar
Lorenzo Insigne
Friday, 15.12.2017
18:22

kakvog mi gospodina imamo za trenera auuu..! ziv bio Miroslave, da Bog da nam ziveo 200 godina i bio u Partizanu ko Ferguson u Mancesteru, pa i na prolece da docekamo onaj tvoj fudbal ko pre 10-tak godina.. a kad svi igraci prodju pripreme ne sumnjam da ce biti tako! Napred Partizan!!!

avatar
DR DRE
Friday, 15.12.2017
15:58

U, brate, bas ima teksta:-) O prelaznom roku, o sistemu (vrednosti), o sebi...