Derbi - Na terenu dobro, van njega sramotno...

 • Autor: Boris Jovanović

 • 27. april 2014.

 • 10:15

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Posle dužeg vremena je igra bila dostojna značaja meča. Ali, srpski derbi je bolešljiv, stalno mu nešto fali, a širenje panike i uvertira bili su sramotni. Hoćemo li dobiti odgovor, ko i zbog čega je planirao da prekine utakmicu?

Derbi - Na terenu dobro, van njega sramotno...
Kakav je bio derbi?

Dobar, ako se ograničimo na teren. Zanimljiv, neizvestan, ne posebno kvalitetan, ali ako uporedimo sa onom dosadom od jesenas, ovo je bila prava fudbalska gozba.

Partizan je nekako više želeo, pokazao srčanost i naivnost u isto vreme, ali i napravio više pred protivničkim golom u prvom poluvremenu, kada je, paradoksalno, da nije bilo Lukača mogao da gubi sa golom razlike. Posle su crno-beli pali, Zvezda se vratila, ali čini se nijednog trenutka nije uspela da izbaci iz glave da je sa bodom sigurno prva. To je nekako opteretilo i igrače i trenera Stojanovića.

Gol Kojića je katarza za Partizan, budi usnulu prolećnu nadu, ali i dalje Zvezda drži sudbinu ove trke u svojim rukama.

Često će se neko podsmehnuti da je u srpskom fudbalu najveća zvezda sudija, Milorad Mažić, to je najkvalitetnija što liga ima da ponudi u ovom trenutku.

Međutim, neko ni to nema. Odsudio je bez greške, i jedni i drugi će kukati, Partizan zbog penala koji su postojali, Zvezda zbog navodnog faula nad Mrđom, no to je folklor derbija i dokaz da "Večiti" uvek krivca potraže na drugoj strani i van svog dvorišta. Mažić je svirao ono što je video, a videli su i svi kojima navijačka strast nije iskrivila sliku, na neki način on je najbolji akter derbija.

Na žalost, sve što se dešavalo pred meč, ta atmosfera panike koja je stvorena, informacije o mogućem prekidu, teorije zavere ponovo su pokazale koliko je društvo trulo i čime smo sve spremni da se bavimo.

Omamljujući lepak, baklje, najava prekida i kao vrhunac svega, informacija da igračima Partizana pretresaju torbe pred svlačionicom, ući će u derbi sramotu, onaj odeljak istorije koji se nerado pominje.

Da li je baklja znak za prekid meča? Nije to bio ni prvi, ni poslednji derbi na kome su gorele baklje. Zapaljene su na severnoj tribini, pa meč nije prekinut. Pirotehnika prati derbi od mnogo boljih vremena, kada je on zaista bio fudbalski praznik, a ne isforsirano rivalstvo zbog koga se pristojan svet kloni stadiona.

Mnogo gore od baklji su tuče i pokušaji da klinci jedni druge obogalje u slepoj mržnji, juče je to u velikoj meri izostalo, ali hoće li čitav uvod u derbi dobiti rasplet.

Ko je planirao prekid?

Kako?

Zbog čega?

Ta pitanja ne bi trebalo da dobijaju odgovore u pretpostavkama medija, već bi njima trebalo da se pozabavi država. I to sa konkretnim imenima i epilogom u institucijama.

Derbiju nekako stalno nešto fali, kao bolešljivom penzioneru koji ne može da se opusti i bude to što jeste.

Razmislite o tome pre nego što sledeći put zapenite dok vas varaju da je titula, ma ko je osvojio, sve, i da Evropa nije bitna. Ta mantra je toliko puta ponavljana prethodnih godina, da su je neki prihvatili kao istinu...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari