Danko, potreban si Srbiji!

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 01. oktobar 2014.

  • 12:55

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Osam godina prošlo je od kada je Danko Lazović postao strelac prvog gola za samostalnu Srbiju a nešto više od tri od poslednjeg nastupa za nacionalni tim. Selektor je odlučio, Danko je ponovo potreban Srbiji!

Danko, potreban si Srbiji!
Fudbalska reprezentacija Srbije nalazi se pred početkom kvalifikacionog ciklusa za odlazak na EURO 2016. a selektor Dik Advokat u sredu je objavio spisak igrača na koje računa za duele sa Jermenijom i Albanijom.

Holanđanin nije pravio prevelike promene u odnosu na spisak igrača koje je pozvao za duel sa Francuskom a jedino "iznenađenje" je poziv koji je otišao na adresu iskusnog Danka Lazovića.

Napadač Partizana vratio se u srpski fudbal drugi put u svojoj karijeri a ono što je u proteklih devet meseci uradio u Partizanu bilo je dovoljno da Dik Advokat ponovo pozove u nacionalni tim strelca prvog gola za samostalnu Srbiju.

Danko Lazović (31) za Srbiju je do sada odigrao 43 utakmice i postigao 11 golova. Od 2006. godine i Svetskog prvenstva u Nemačkoj Danko je bio redovan član nacionalnog tima, a upravo je 16. avgusta 2006. godine postigao prvi gol za samostalnu Srbiju u duelu sa Češkom Republikom.Rastanak sa nacionalnim timom dogodio se tokom proleća 2011. godine, u jeku kvalifikacija za EURO 2012. godine, kada je bez mnogo pompe odlučio da se posveti igranju na klupskom nivou nezadovoljan činjenicom što ga je novi selektor stavio na marginu.

"U poslednje vreme nisam igrao, iako nisam bio u slabijoj formi nego moji drugovi. Zato sam rešio da okončam karijeru u reprezentaciji bez svađa sa selektorom, saigračima, bez prepucavanja i teških reči u novinama. Nisam želeo da pravim skandale, mislim da je ovako najbolje za sve" izjavio je tada za ruske medije Danko Lazović.

Srbija je te kvalifikacije završila neslavnim porazom u Sloveniji kada je nekolicina reprezentativaca odlučila da više ne igra za nacionalni tim a Danko je posle svega osetio potrebu da svoj odlazak objasni navijačima.

"Svoju odluku nisam objašnjavao nikom, nijednom listu ni u Srbiji ni u Rusiji. Ali, napraviću izuzetak zbog navijača. Uvek sam se prema reprezentaciji odnosio sa najdubljim poštovanjem, uvek bio tu kada sam bio potreban, čak i kada nisam igrao. Srbija mi je sve" rekao je te 2011. godine Danko Lazović.

Prekaljeni napadač u svojim nogama ima preko 250 utakmica na internacionalnoj sceni a najdublji trag ostavio je u Partizanu i PSV Ajndhovenu za koje je postigao ukupno 60 golova na 169 utakmica.

Kada se zimus vratio u Partizan niko nije mogao da nasluti koliko će svojim iskustvom uticati na to da četa Marka Nikolića u tekućoj godini na svim takmičarskim utakmicama pretrpi samo JEDAN poraz ali se ispostavilo da je Dik Advokat pomno pratio Lazovićev učinak.

Ne treba zaboraviti da je iskusni fudbalski vuk Milan Živadinović u više navrata od početka sezone javno govorio o tome kako je Danko Lazović vredan poziva u nacionalni tim što je očito mislio i Holanđanin na kormilu nacionalnog tima.

Jasno je da u datim okolnostima, kada Srbija ne raspolaže sa iskusnim rešenjima u napadu, Danko Lazović deluje kao odlično rešenje za uparivanje sa mladim Mitrovićem ili Đorđevićem.

Dueli sa Jermenijom i Albanijom pokazaće da je Dik Advokat u pravu jer u iskusnim nogama Danka Lazovića ima još municije koju valja potrošiti za dobrobit nacionalnog tima.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari