Da li je Partizanova najava pucanj u prazno?

Autor: Darko Mitrović
petak 09.03.2018.
11:07
Izvor: Sportske.net

Šta je nejasno u prvoj, konkretnoj reakciji iz Partizana posle odluke disciplinskih organa FSS o oduzimanju bodova Partizanu i Crvenoj zvezdi?

Beta/Branislav Božić/Mo
Beta/Branislav Božić/Mo

Povezane vesti

Mnogi su sumnjali u namere nadležnih u Fudbalskom savezu Srbije oko oštrih sankcija ''večitima'' zbog ''rata saopštenjima'', ali to se juče zaista dogodilo.

I Crvenoj zvezdi i Partizanu su oduzeta po dva boda, a iz Partizana prvi je reagovao potpredsednik kluba, profesor Vladimir Vuletić.

U izjavi za ''Mondo'', on je najavio da će Partizan ''zakonitost ove odluke osporavati pred Upravnim, a disciplinski pravilnik FSS pred Ustavnim sudom''.

Bez sumnje u stručnost profesora Vuletića, ono što je nejasno u ovoj njegovoj najavi jeste vezano za propise FIFA u vezi sa sporovima koje klubovi pokreću pred civilnim sudovima.

U članu 59 Statuta FIFA navodi se:

''2. Zabranjeno je pozivanje na redovne sudove, osim ako to nije posebno predviđeno propisima FIFA. Pozivanje na redovne sudove za sve vrste privremenih mera je takođe zabranjeno.

3. Savezi u svojim statutima ili propisima određuju klauzulu kojom se propisuje da je zabranjeno pokretanje sporova koji se tiču liga, članova liga, klubova, članova klubova, igrača, zvaničnika i drugih zvaničnika pred redovnim sudovima, osim ako FIFA propisi ili obavezujuće zakonske odredbe izričito predviđaju ili propisuju redovne sudove.

Umesto obraćanja redovnim sudovima, odrediće se arbitražni postupak. Za takve sporove nadležan je nezavisno i propisno formirano arbitražno veće (CAS).

Savezi će takođe osigurati da se ova odredba sprovede ako je potrebno i uvođenjem pravne obaveze za svoje članove. Savezi će nametnuti sankcije bilo kojoj strani koja ne poštuje ovu obavezu, i osigurati da će svaki žalbeni postupak u takvim slučajevima biti podnet na arbitražu, a ne na redovne sudove''
.

Posle svega, postavlja se pitanje šta bi moglo da se dogodi ako Partizan ostane pri svom juče izrečenom stavu? Da li će onda reagovati i FIFA i/li UEFA?

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Piksi G0L iz kornera
Friday, 09.03.2018
16:50

To za njih ne vazi jer oni misle da mogu sve na silu.

avatar
Momčilo-PN
Friday, 09.03.2018
16:28

Vuletić se verovatno ne razume u pravo?

avatar
MarkoSi
Friday, 09.03.2018
14:23

Vuleta,jel si razmišljao o Sudu udruženog rada? Imate iskustva,a sudska praksa je takva da vam bez obzira na sve obezbeđuje titulu.

avatar
babaroga
Friday, 09.03.2018
13:58

FIFA da reaguje? Ma nece, oni su milokurni. Cim cuju ko je u pitanju ima da cudo savezu naprave sto ih maltretira.

avatar
12 NEDELJA DO ISTINE
Friday, 09.03.2018
13:56

Ugrozena su nam elementarna ljudska prava, zato idemo tim putem kojim se redje ide...

avatar
zdenkomen
Friday, 09.03.2018
13:17

Napisah par puta u svojim kom. da treba da reaguju iz UEFA i da nam odrežu debelu kaznu i izbace iz evropskih takmičenja na par godina. Prvo zbog navijača zvani huligani, drugo zbog mešanja politike u sport i treće zbog ponašanja čelnika oba kluba koja su van svih ljudskih normi. Pa pogledajte onaj cirkus u skupštini i sve će biti jasno.

avatar
Mario Žile Stajić
Friday, 09.03.2018
19:28

Ne treba druže kažnjavati klubove zbog tih što si naveo. Treba pravosudni organi da rade svoj posao. Da hapse i osuđuju ove nazovi funkcionere,huligane... Kažnjavaju klubove a ovi gore pomenuti i dalje ostaju na svojim funkcijama i na tribinama nekažnjeni .Zašto da mi koji volimo svoje klubove i klubovi ispaštamo zbog tih problematičnih???

avatar
Bojan Samardzic
Friday, 09.03.2018
12:40

Sve sto Vucelic i Vuletic rade je pucanj u prazno.