Da li je Muslinova zaostavština recept za uspeh?

Autor: Boban Filipović
subota 24.03.2018.
19:27
Izvor: Sportske.net

Posle poraza od Maroka je svima postalo jasno da moramo da se manemo priča o "lepršavoj" igri ukoliko ne želimo u Rusiji da budemo ikebana.

Beta/BranislavBožić/Ev
Beta/BranislavBožić/Ev

Povezane vesti

Tanki smo. Baš smo tanki.

Krstajićev eksperiment sa pokušajem "modernizacije" i formacijom 4-1-4-1 u prvoj mundisjlakoj proveri nije uspeo. O dodatnom tumbanju u nastavku utakmice sa izmenama i da ne pričamo, ekipa je meč završila "bez glave i repa".

Priča o kvalitetnim pojedincima koje samo treba dobro uklopiti ne pije vodu ni kod onih naivnijih koji proglašavaju igračinama i "doktorima fudbala" one koji "nose džakove" u klubovima koji se takmiče jakim ligama gde igraju za velike novce. Tehnički potencijal reprezentacije Srbije je ispod mundijalskog nivoa, to je surova realnost.

Možda Muslinovo "ziherašenje" iz kvalifikacija nije prijatno za oko, ali izgleda da je to način. Ako ćemo pošteno, ziherašio je i Veljko Paunović sa dečurlijom na Mundijalitu na Novom Zelandu posle kog se fudbalskoj Srbiji nazreše svetlo na kraju tunela.

Krstajićeva ideja sa četvoricom u poslednjoj liniji  i sa Matićem ispred kao jedinim defanzivnim veznim ne može da prođe.

Zašto?

Pre svega jer nema dovoljno kvaliteta, a ni vremena za uigravanje da bi to pristojno funcionisalo, i zato što se prave velike rupe i stvara "promaja" u tzv. kritičnoj zoni. Štopere svetske klase nemamo, par nije dovoljan ni za odbranu od prosečnih ekipa, kamo li od jakih, s druge strane i Banetu Ivanoviću i Dušku Tošiću, a i ostalim klasičnim "centralnim" bekovima bi više leglo da deluju u formaciji sa trojicom u poslednjoj liniji.

Nemanja Matic Branislav Ivanovic

Samo, onda izvire novi problem - koga na "libera"?

Da li spustiti Matića ili Milivojevića, da li imamo štopera koji je tehnički jak da može da iznese to ulogu? "Zlatiborski Nesta" Maksimović posle sinoćne partije nije za razmatranje, Nastasić je više "duplikat" Duška Tošića za levo, možda mladi Veljković, Spajić, Vuković?

Kao što nemamo vrhunske štopere, nemamo ni vrhunske bekove. Dušan Basta i Aleksandar Kolarov su mnogo više "wing" bekovi nego obični bekovi, to uostalom igraju i u svojim klubovima. I Rukavina i Obradović kao njihovi "bekapovi" takođe.

Ako je već projektovano da Nemanja Matić bude vođa ove generacije i lider na terenu, onda je "autobus" taktika rešenje. Tu se on snalazi kao riba u vodi, zato ga Murinjo i zove "svojim" igračem.

Šamarčina koju su nam sinoć lupili Marokanci nas je spustila na zemlju i potvrdila da je Slavoljub Muslin u mnogo čemu bio u pravu.

Nažalost, nemamo kvalitet da napadamo, mučimo se i protiv pacera, isuviše često koristimo frazu da svi igraju fudbal i stvarno nema više smisla da se i dalje zanosili pričama o "žogi bonito". Naš put je "antifudbal" - totalna defanziva na dve trećine terena sa mnogo trčanja, "dupli blok" sa fizički jakim vezistima (Matić, Milivojević, Milinković-Savić) koji bi onemogućio protivnika da dođe blizu našeg gola, kao orjentacija na kontranapade.

Jer, kad smo se već dokopali Rusije, bolje je da tamo odemo kao rovokopači nego na biciklama.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak