''Čuka'' prati evropske trendove, ovo nemaju ni Zvezda, ni Partizan?!

Autor: Darko Mitrović
petak 30.11.2018.
14:21
Izvor: Sportske.net, zurnal.rs

''Brđani'' su u ovom segmentu lideri u regionu?

fkcukaricki.rs
fkcukaricki.rs

Povezane vesti

Čukarički je već nekoliko godina unazad pokazao da se u tom klubu kvalitetno radi, tako je i ove sezone, u kojoj su ''Brđani'' ponovo u vrhu tabele.

Na tu temu je za ''Sportski žurnal'' govorio njihov kondicioni trener Dejan Ilić, nekada pomoćn i trener Partizana koji je od 2010. godine imao angažmane u inostranstvu.

Kada je dobio poziv da se priključi stručnom štabu Sima Krunića bio je iznenađen koliko je Čukarički napredovao u svim segmentima, ali Analitički centar je nešto na šta u klubu mogu posebno da budu ponosni.

''To je standard u drugim sredinama, pogotovo u ligama „velike pretoke“. Svaki klub u Premijer ligi ima Analitički centar, većina španskih, u Italiji, dosta francuskih takođe...

Fudbal je postao industrija sam za sebe, po obrtu kapitala, svesni smo da transferi iznose i po nekoliko stotina miliona evra za samo jednog igrača. Ogroman novac je u fudbalu, pravo na grešku se sve više smanjuje. Tu mislim na selektivni model, na ranu selekciju i identifikaciju talenata, predikciju njihovog daljeg razvoja, odnosno smanjenje rizika od povrede.

U svim klubovima koji imaju privilegiju da poseduju takvu jedinicu, to je glavni zadatak Anačitičkog centra'', istakao je Ilić.

On tvrdi da Analitički centar kakav ima Čukarički, nema više nijedan klub, ali ne samo u Srbiji.

''U širem regionu ne postoji takav Analitički centar. Ovo mi je treći put da radim na razvoju ovakvog projekta, prvi put je krenulo u Partizanu, 2007. godine, kad je predsednik kluba bio Nenad Popović.

Podržao je projekat, tada nazvan „Partizan Lab”, po uzoru na „Milan Lab”. Milanezi su svima bili uzor, prvi su krenuli sa tim. Ali, taj projekat je stao sa smenom predsednika. 

Slično sam radio u Kini, oni su klub koji je ozbiljno ušao u razvoj kluba, napravili su veliki sportski centar. Moj zadatak, pored rada sa prvim timom, bio je i da razvijam Analitički centar.

Za velike sredine to je normalno, za nas je egzotično i deluje pomalo neverovatno da tako nešto postoji. Ali, eto, i ovde ima ljudi koji gledaju u buduućnost i u stanju su da to podrže'', istakao je Ilić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke