''Crno-beli 22'' odlazi u istoriju - Sale, neka ovo veče označi i neki novi početak!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 19.05.2019.
10:32
Izvor: Sportske.net

Na kraju teške i turbulentne sezone za Partizan pamtiće se istorijsko veče koje se priprema u Humskoj.

partizan.rs/Miroslav Todorović
partizan.rs/Miroslav Todorović

Povezane vesti

Maj 2019. godine ostaće zauvek upisan u istoriji FK Partizan jer ovog meseca svoju trofejnu igračku karijeru završava legendarni kapiten crno-belih Saša Ilić, a njegov dres sa brojem 22 odlazi u legendu, u njegovu čast biće povučen iz upotrebe.

Iako ga u četvrtak očekuje poslednja, i to veoma važna utakmica na ''Marakani'', protiv Crvene zvezde u borbi za još jedan trofej nacionalnog Kupa, svečanost povodom Ilićevog oproštaja biće upriličena večeras nešto posle 18 časova, uoči prvenstvene utakmice protiv Proletera. Biće to poslednja zvanična utakmica koju će Sale odigrati u Humskoj, od prvog minuta ćemo ga gledati na terenu, a na navijačima Partizana je da ih se večeras na tribinama okupi bar 22 hiljade, kako bi spektakl bio potpun.

Saša Ilić je prvi fudbaler u istoriji Partizana koji je doživeo da klub povlači njegov dres iz upotrebe i to je u potpunosti zaslužio posle nešto više od 22 godine bogate igračke karijere.

Zaslužio je i kvalitetom, i ponašanjem, vernošću klubu, rekordnim brojem odigranih utakmica i uz pregršt osvojenih trofeja.

Od 26. oktobra 1996. godine, kada je kao tinejdžer debitovao protiv Borca u Čačku, ukupno 874 utakmice u crno-belom dresu su iza Saše Ilića, 240 postignutih golova, 11 osvojenih titula prvaka države, 6 trofeja nacionalnog Kupa, nastupi u Ligi šampiona, Ligi Evrope, ''evropsko proleće'' sa Partizanom...

Foto: Beta/Branislav Božić/Ev
Sasa Ilic

A ako postoji nešto što treba posebno izdvojiti iz njegovog bogatog fudbalskog repertoara, po mom skromnom mišljenju, to je njegov nastup u Njukaslu, 27. avgusta 2003. godine, u revanš meču poslednjeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ne samo što je bio asistent kod pogotka Ivice Ilieva kojim je Partizan anulirao prednost engleskog tima iz Humske, nego je i u nezaboravnoj penal-seriji upravo on imao najveću odgovornost.

Od svih igrača Partizana koji su bili akteri te penal-serije, jedino Sale nije smeo da promaši, jer bi njegov promašaj značio i eliminaciju crno-belih. Izveo ga je u šestoj seriji, kada je Njukasl vodio sa 3:2, ali je to učinio toliko hladnokrvno i sigurno, od prilaska lopti, do samog udarca, da je to bilo impresivno. Naravno, sve ove godine se posebno pamti onaj Ćirkovićev poslednji penal, ali Sale je, kapitenski, podneo najveći teret i tada, kao i mnogo puta tokom svoje blistave karijere.

Proveo ju je najvećim delom u svom Partizanu, a u kraćem inostranom angažmanu najdublji trag je ostavio u Galatasaraju, u periodu od 2005. do 2007. godine, i za to vreme na 59 utakmica postigao 22 gola. Naredne tri godine bio je član austrijskog Salcburga, a kao pozajmljen igrač je nekoliko meseci proveo i u španskoj Selti 2004. godine i Larisi pet godina kasnije. Godine 2010. se vratio u Partizan i tu ostao sve ovo vreme, do okončanja igračke karijere.

Čak i u ovim poznim igračkim godinama davao je ogroman doprinos igri Partizana, bez obzira na minutažu, i mnogo će nedostajati crno-belima na terenu. Videli smo i ovog proleća, često crno-beli umeju da kruže oko protivničkog šesnaesterca kao ''kiša oko Kragujevca'', bez prave ideje, a onda kada Ilić uđe u poslednjih dvadesetak minuta, sve to izgleda mnogo lakše.

I upravo to je Partizanova najveća briga posle Saletovog oproštaja, što za sve ove godine nije pronašao igrača sličnog profila Ilićevom. Možda to, simbolično, bude baš Lazar Pavlović, koji je u sredu debitovao u Nišu, ali da sada ne stavljamo dodatni pritisak na pleća ovog 17-godišnjeg mladića, koga je baš Saša Ilić zamenio u drugom poluvremenu.

Mnogo emocija će biti večeras i u Humskoj, ali i kod svih istinskih ljubitelja fudbala u Srbiji povodom Ilićevog oproštaja, videli smo nedavno da su mu i Zvezdini navijači iskazali poštovanje.

I zaslužio je, igrač za primer, bez mrlje u tako dugoj karijeri...

Na kraju, moram još nešto da dodam. Imam neku teoriju da se vodiš kao mlad dok postoje fudbaleri tvog godišta koji i dalje aktivno igraju fudbal na visokom nivou. Odlaskom Saše Ilića, zatvara se polako knjiga 'generacije '77', zahvaljujući njemu trajala je mnogo duže na velikoj sceni nego što se očekivalo, ali s obzirom i da pripadamo istom godištu, nije mi baš lako da prihvatim da je ta generacija sada fudbalski postala ''penzionerska''.

Ali, u fudbalu, kao i u životu, sve je relativno. Možda je Sale danas ''veteran'', ''penzioner'', ali već sutra, ako ostane u fudbalu, a svi verujemo da hoće, novinari će ga nazivati ''mladim stručnjakom'', ''perspektivnim direktorom'', zavisno od funkcije za koju se bude opredelio.

U ime svih pravih ljubitelja fudbala, bez obzira na klupsku obojenost, Sale je zaslužio jedno veliko 'hvala' za sve ove godine...
--

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

13 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
babaroga
Sunday, 19.05.2019
15:35

Upoznao sam ga u Salzburgu, dobar momak. Sve najbolje.

avatar
KAJ JE TAJ PARTIZAN?
Sunday, 19.05.2019
15:19

Kako propalo i jadno izgleda.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 19.05.2019
12:20

“Započelo sve je jednog jutra davnog,
sedamdeset sedma godina je bila,
na svet dodje tada jedno muško dete,
sudbina već tada put mu odredila.

A sudbina beše da ljudina bude,
da ga ljudi vole svuda, sa svih strana,
da fudbaler bude takav da se čude,
i da bude večni kapiten Partizana!

Grb Partizana svetinja mu beše,
davao je golove i desnom i levom,
iako ga mnogi u svom klubu hteše,
on je bio veran dresu crno-belom.

Postao je legenda, rastanak nas boli,
protiv Proletera poslednji put pleše,
sa trakom na ruci, na usnama stih,
"za druge se navija, Partizan se voli!"

Grobari su jednom skrojili mu pesmu,
I pevaju svaki put kad izadje na megdan,
"ja bih da igra još malo,
jer je Sale samo jedan!"

Kapitenu naš, hvala ti za sve!
Nek se danas ori pesma sa svih strana!
I poneka suza, ponosna i setna.
Poslednji je meč kapitena Partizana!”

Aleksandar Matić

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 19.05.2019
12:01

https://twitter.com/zastavnik_/status/1130008347778981891

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 19.05.2019
11:09

12 titula ('97, '99, '02, '03, '05- najdraza uz onu od pre dve godine, '10, '11, '12, '13, '14, '15, '17 plus titula za ovu sezonu koja ce nam pripasti ukoliko danas pobedimo, a bogami i za '01 pa cak i '00- moze jedino ona iz '99 da nam se ospori) i 7 Kupova ('98, '01, '04- pokradeni smo bili u 1/2 finalu na pravdi Boga, '11, '16, '17, '18- nama moze jedino da bude osporen onaj iz '08 i da igramo produzetke (ili penale, ne secam se pravila) pa sta bude:-), ali, Lesa tada nije bio tu), znaci, citavih 20 trofeja, a sigurno najmanje 18...

avatar
La bestia negra
Sunday, 19.05.2019
14:46

Titula za ovu sezonu ukoliko pobedite ? Pojasni ovo ako mozes,hvala :D

avatar
babaroga
Sunday, 19.05.2019
15:36

Opet si nabavio. Jel isto ono sto Tajson koristio ili nesto iace?

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 19.05.2019
15:23

Pojasnice drugi za mene, nema na cemu:-D

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 19.05.2019
10:50

Ono kad Ilic menja Pavlovica umesto da bude obrnuto:-D PROVEO SI PUNIH OSAMNAEST SEZONA u SVETINJI, SALE! SALE, SALE, HVALA TI! SALE, HVALA TI!