"Beznačajno takmičenje" - Srbija na tri koraka od Evropskog prvenstva preko Lige nacija!

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 12.10.2018.
14:08
Izvor: Sportske.net

Neverovatno zvuči tvrdnja da je Liga nacija nevažno takmičenje. Onima koji to misle hitno preporučujemo da pogledaju koliko je Srbija blizu plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Beta/Branislav Božić/Mo
Beta/Branislav Božić/Mo

Povezane vesti

Mnogo je puta od formiranja Lige nacija na stranicama našeg portala pisano o značaju novog takmičenja pod okriljem UEFA.

Da su izjave kako Liga nacija "nije toliko značajna" odraz potpunog nepoznavanja sistema takmičenja potvrdiće i tekst u kome ćemo ponovo pokazati koliko je posle tri odigrana kola u Grupi 4 Srbija blizu plasmana na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Sećate li se priče kako osvajanje prvog mesta u grupi ne garantuje plasman na Evropsko prvenstvo?

Površno gledano, ta tvrdnja je tačna, jer samo osvajanje prvog mesta u Grupi 4 Srbiji ne bi donelo plasman na Evropsko prvenstvo, ali bi je stavilo u poziciju da bude na dva koraka od tog cilja i to prilično laka koraka.

Eventualnom pobedom nad Rumunijom u Bukureštu "Orlovi" bi pobegli direktnom konkurentu za mesto broj jedan u Grupi 4 na pet bodova razlike i na taj način stavili sebe u poziciju da u poslednja dva meča na domaćem terenu samo dovrše posao sa četiri ili tri boda, u zavisnosti od ishoda utakmice Litvanija - Crna Gora.

Šta se dešava ukoliko Srbija osvoji prvo mesto u Grupi 4?

Na stranu to što će "Orlovi" obezbediti plasman u Ligu B i osigurati mesto u trećem šeširu pred žreb za kvalifikacione grupe za Evropsko prvenstvo 2020. godine, Srbija bi time stigla na dva koraka od samog plasmana na kontinentalnu smotru.

U slučaju neuspeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a znamo kakav nam je učinak u poslednja četiri kvalifikaciona ciklusa za odlazak na kontinentalnu smotru, Srbija bi kroz duele sa selekcijama koje su ispod njenog renomea imala dodatnu šansu da se izbori za EURO.

Plej-of za odlazak na Evropsko prvenstvo igrali bismo protiv reprezentacija koje su osvojile prva mesta u grupama Lige C, a trenutno se na tim pozicijama nalaze selekcije Škotske, Finske i Bugarske!

Na osnovu pozicije na rang listi FIFA biće obaljen žreb kojim će se odediti parovi polufinala plej-ofa, tako da bi se ukrstili prvi i četvrti i drugi i treći.

Trenutne pozicije na FIFA rang listi:
35. Srbija
39. Škotska
44. Bugarska
58. Finska

Aktuelna situacija kaže da bi Srbija ukrstila sa Fincima, a Škoti sa Bugarima. Pobednici polufinalnih mečeva sastali bi se u finalu i igrali za plasman na Evropsko prvenstvo i to na turniru koji bi lako mogao da bude održan u našoj zemlji!

Jasno, do kraja takmičenja u Ligi nacija može da dođe do promena, ali svakako da za rivale ne možemo da imamo reprezentacije vrhunske klase, već će to moći da budu Mađarska, Izrael, Albanija, Grčka, Norveška, Kipar...

Kada se podvuče crta, više je nego jasno da osvajanje prvog mesta u Grupi 4 Lige nacija mora da bude prioritet "Orlova" do kraja takmičenja jer ćemo time širom otvoriti vrata plasmana na Evropsko prvenstvo.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Nenad Van Sebe
Saturday, 13.10.2018
08:25

Iskreno, kada ste ovo shvatili? Meni možete da kažete, ja sam pod hipokratovom zakletvom.. Pitam, jer je ovo bilo očigledno još prošle godine u junu.

avatar
magister
Friday, 12.10.2018
19:40

Za još uvek neupućene: svaki pobednik Lige - obezbeđuje plasman na EP. Pobednik Lige se postaje kroz polufinale i finale, a u polufinalima su timovi koji su pobedili u svojim grupama. Znači, eventualnom pobedom u svojoj grupi, plasiramo se u polufinale Lige ili kao nekakav Final 4 Lige C. A pobednik, ako već nije obezbedio učešće kroz kvalifikacije, pobedom u Ligi plasira se direktno na EP. Popravak rejtinga i prelazak u bolji šešir za žrebanje je usputna dobra stvar - bonus, a prelazak u višu Ligu, za nas Ligu B, donosi atraktivnije mečeve u sledećem ciklusu. Takmičenje je zanimljivo i brzo će da dobije gledanost, prenosi na SK su odlični. Mi smo počeli da pravimo ozbiljan tim već na tom EP možemo da se nadamo potpuno drugačijim rezultatima (po meni - među 4).

avatar
BocAtleti
Friday, 12.10.2018
16:04

ne bih ja to bas nazvao "Na samo 3 koraka od plasmana na Euro".

avatar
Znajsha
Friday, 12.10.2018
15:36

Bilo bi bolje da ostanemo tu gde jesmo

avatar
M_85
Friday, 12.10.2018
14:51

Secam se kad smo od Finske izgubili 3:0

avatar
Friday, 12.10.2018
14:58

Знам, 2003. је то било, а било је и 2007. 0:0 на домаћем терену... А са Шкотском смо играли у квалификацијама за СП 2014. било је 0:0 тамо, а овде чини ми се 2:0 за Србију !

avatar
NUSKNV-S/P/M/R
Friday, 12.10.2018
15:21

I ja se secam, Hipija, Kolka i Forsel nam dali golove, Mirkovic igrao zadnjeg veznog:-D

avatar
DouglasHaffernan
Friday, 12.10.2018
14:29

I dalje nista ne kapiram

avatar
Agent Provocateur
Friday, 12.10.2018
15:07

Mislim da je situacija sledeca - osiguravamo bolji sesir za kvalifikacije sto znaci da cemo imati slabije protivnike i vise sanse da se plasiramo. Ako ne uspemo i pored toga, a prvi smo u ovoj ligi - dobijamo jos jednu sansu kroz baraz za evropsko da se plasiramo protiv ostalih prvih u svojim grupama. Ostaje pitanje sta ako se ti ostali prvi kvalifikuju, ko su nam onda protivnici ako puknemo kvalifikacije.

avatar
Goran.984
Friday, 12.10.2018
16:37

Pomjera se..idu drugi..