"Beznačajno takmičenje" - Srbija na tri koraka od Evropskog prvenstva preko Lige nacija!

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 12. oktobar 2018.

  • 14:08

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Neverovatno zvuči tvrdnja da je Liga nacija nevažno takmičenje. Onima koji to misle hitno preporučujemo da pogledaju koliko je Srbija blizu plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Foto: Beta/Branislav Božić/Mo
Mnogo je puta od formiranja Lige nacija na stranicama našeg portala pisano o značaju novog takmičenja pod okriljem UEFA.

Da su izjave kako Liga nacija "nije toliko značajna" odraz potpunog nepoznavanja sistema takmičenja potvrdiće i tekst u kome ćemo ponovo pokazati koliko je posle tri odigrana kola u Grupi 4 Srbija blizu plasmana na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Sećate li se priče kako osvajanje prvog mesta u grupi ne garantuje plasman na Evropsko prvenstvo?

Površno gledano, ta tvrdnja je tačna, jer samo osvajanje prvog mesta u Grupi 4 Srbiji ne bi donelo plasman na Evropsko prvenstvo, ali bi je stavilo u poziciju da bude na dva koraka od tog cilja i to prilično laka koraka.

Eventualnom pobedom nad Rumunijom u Bukureštu "Orlovi" bi pobegli direktnom konkurentu za mesto broj jedan u Grupi 4 na pet bodova razlike i na taj način stavili sebe u poziciju da u poslednja dva meča na domaćem terenu samo dovrše posao sa četiri ili tri boda, u zavisnosti od ishoda utakmice Litvanija - Crna Gora.

Šta se dešava ukoliko Srbija osvoji prvo mesto u Grupi 4?

Na stranu to što će "Orlovi" obezbediti plasman u Ligu B i osigurati mesto u trećem šeširu pred žreb za kvalifikacione grupe za Evropsko prvenstvo 2020. godine, Srbija bi time stigla na dva koraka od samog plasmana na kontinentalnu smotru.

U slučaju neuspeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a znamo kakav nam je učinak u poslednja četiri kvalifikaciona ciklusa za odlazak na kontinentalnu smotru, Srbija bi kroz duele sa selekcijama koje su ispod njenog renomea imala dodatnu šansu da se izbori za EURO.

Plej-of za odlazak na Evropsko prvenstvo igrali bismo protiv reprezentacija koje su osvojile prva mesta u grupama Lige C, a trenutno se na tim pozicijama nalaze selekcije Škotske, Finske i Bugarske!

Na osnovu pozicije na rang listi FIFA biće obaljen žreb kojim će se odediti parovi polufinala plej-ofa, tako da bi se ukrstili prvi i četvrti i drugi i treći.

Trenutne pozicije na FIFA rang listi:
35. Srbija
39. Škotska
44. Bugarska
58. Finska

Aktuelna situacija kaže da bi Srbija ukrstila sa Fincima, a Škoti sa Bugarima. Pobednici polufinalnih mečeva sastali bi se u finalu i igrali za plasman na Evropsko prvenstvo i to na turniru koji bi lako mogao da bude održan u našoj zemlji!

Jasno, do kraja takmičenja u Ligi nacija može da dođe do promena, ali svakako da za rivale ne možemo da imamo reprezentacije vrhunske klase, već će to moći da budu Mađarska, Izrael, Albanija, Grčka, Norveška, Kipar...

Kada se podvuče crta, više je nego jasno da osvajanje prvog mesta u Grupi 4 Lige nacija mora da bude prioritet "Orlova" do kraja takmičenja jer ćemo time širom otvoriti vrata plasmana na Evropsko prvenstvo.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari