''Bez srama gledaj u prošlost, bez straha u budućnost'' - Partizane, srećan rođendan!

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 04. oktobar 2018.

 • 09:05

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Četvrti oktobar jedan je od najvažnijih dana ispisan velikim slovima u istoriji jugoslovenskog i srpskog sporta. Na današnji dan, pre 73 godine, osnovano je Jugoslovensko sportsko društvo Partizan i njegova pokretačka osovina FK Partizan.

''Bez srama gledaj u prošlost, bez straha u budućnost'' - Partizane, srećan rođendan!
Foto: Sportske.net/Mihajlo Vidojević
Užasi koje su jugoslovenskom narodu a posebno Srbima donele godine Drugog svetskog rata još uvek se nisu bili slegli u trenucima kada je u sklopu Centralnog doma Jugoslovenske armije osnovano Fiskulturno društvo.

Na današnji dan, 1945. godine, u Beogradu je osnovano jedno od najvećih Sportskih društava na svetu - Jugoslovensko sportsko društvo Partizan!

Čitava priča oko nastanka JSD Partizan i njegove pokretačke osovine FK Partizan počinje mnogo pre oktobra 1945. godine. Kako se navodi u pismu koje je za pola veka postojanja napisao ratni komandant Peko Dapčević, Partizan je nastao na temeljima poleta i nade, jedinog što je narodu ostalo posle završetka rata.

Danas Jugoslovensko sportsko društvo broji 26 klubova u 26 različitih sportova a prilikom osnivanja perjanice su bile fudbalska, atletska, šahovska, košarkaška i odbojkaška sekcija.

Samo Fudbalski klub Partizan doneo je u vitrine Sportskog društva 27 trofeja šampiona Jugoslavije i Srbije, 14 trofeja Kupa i onaj osvojen 1978. u Srednjeevropskom kupu. Posebn se pamti i finale Kupa evropskih šampiona iz 1966. godine, kada su crno-beli poraženi od Real Madrida sa 2:1.

Vaterpolo klub Partizan je i dalje jedan od najtrofejnijih u Evropi, sa čak sedam titula prvaka Starog kontinenta (1964, 1966, 1967, 1971, 1975, 1976, 2011), a u srcima navijača crno-belih bila je i ostala i titula prvaka Evrope koju je 1992. godine osvojio Košarkaški klub Partizan.

Bez želje da se omalovaže uspesi ostalih klubova koji bitišu u okviru Sportskog društva, ali dalje nabrajanje trofeja i uspeha koje su crno-beli postizali na sportskim borilištima bilo bi iluzorno jer JSD Partizan spada u red najtrofejnijih na svetu.

Reči Duška Vićentića verovatno najbolje oslikavaju šta Partizan predstavlja velikom delu Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

"I svaki put, kada nam kažu, da postoje i 'veći' i 'bolji' za koje se navijati mora i kako njihovi trofeji vrede više i sijaju jače, mi odmahnemo rukom dobrog čika Duška, znajući da smo od početka oslobođeni obaveze da navijamo. Ta potreba je oduvek pripadala drugima, a za Partizan je bilo dovoljno samo da se voli."

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan ušlo je u osmu deceniju postojanja, danas slavi 73. rođendan, a "Parni Valjak" i dalje melje na svim borilištima, bez srama gledajući u prošlost, bez straha koračajući u budućnost i nove pobede.

Partizane, srećan 73. rođendan!
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari