"Batica" nam otkrio, kaje li se i zbog čega ne bira trenutak?

Autor: Pavle Knežević
ponedeljak 31.12.2018.
11:19
Izvor: Sportske.net

Kakav odnos trener Partizana ima sa upravom i da li je samo "potrošna roba". O mnogim stvarima pred zimsku pauzu...

Beta/Branislav Božić/Mo
Beta/Branislav Božić/Mo

Povezane vesti

Sezona i cela ova godina neće ostati u lepom sećanju navijačima Partizana. Prošle godine je osvojen kup i izboreno proleće u Evropi, ali crno-beli u prvenstvu nisu bili konkurentni "večitom" rivalu Crvenoj zvezdi.

Ove sezone je situacija još gora, jer tim nije uspeo da izbori evropsku jesen, dok je u prvenstvu tek treći, sa šest bodova manje od niškog Radničkog i čak 15 u odnosu na lidera Zvezdu.

Sa trenerom Partizana Zoranom "Batom" Mirkovićem nije bilo moguće raditi pojedinačne intervjue, već je organizovan jedan zajednički za dvadesetak medija. On je rađen pre poslednjeg kola jesenjeg dela, pre utakmice sa Mačvom, pre Batine izjave da se ne snalazi u ovim vodama, ali i pre izjave Vladimira Stojkovića koja je prodrmala partizansku javnost.

Zato i ovaj intervju deluje malo asinhrono, a i veći deo njega ćete moći da čitate bilo gde, ali dobro, da vidimo šta je to Bata pričao pre tri nedelje u nečemu što je u isto vreme bila prilika za praznični, opušteni razgovor i prilika da se priča o aktuelnostima.

O tome kako je to biti trener Partizana posle ovih meseci na tom mestu...

"Velika je čast biti trener Partizana. Sada, postoji i druga strana, poslovna strana mog posla. Partizan je veliki klub, dosta komplikovan, možda u ovom trenutku ne funkcioniše najbolje, kako bi trebalo, ali se veličina kluba vidi na svakom koraku. Ovo je veliki zadatak za mene sigurno i veliki je zadatak za celu ekipu. Partizan mora da dođe na mesto gde mu pripada. Ne bih ulazio u sitne detalje šta, kako i zašto, ali sigurno je da bi to trebalo da imamo u planu u narednih šest meseci", kaže Mirković.

Retko treneri u Partizan dolaze u pravom trenutku, osim što je Miroslav Đukić izuzetak. Vi ste takođe došli da gasite požar.

"Neke stvari u životu ne možeš da biraš. Sigurno da bismo voleli da je momenat bolji i pitanje je da li postoji idealan momenat. Situacija je teška, bila je i na startu, ali da se ne vraćam na taj period, mislim da je prošao i da je malo iza nas. Nekako sam i sebe osposobio u tim situacijama da mogu da funkcionišem da se vladam", pričao je Mirković.

Počeo je prelazni rok, koje pozicije treba popuniti, koga dovesti?

"Sad je malo nezgodno da se ulazi u detalje. Sigurno da ćemo svi zajedno, stručni štab i ja, napraviti jednu detaljniju analizu oko cele polusezone i igračkog kadra. Ovo je sad puka informacija, analiza sama predstoji i to će biti dostavljeno Upravnom odboru i sportskom direktoru i u zajedničkom radu ćemo probati da se usaglasimo koje su pozicije koje treba pojačati", rekao je Mirković.

Koja vam je utakmica do sada najteže pala?

"Svaka koja se ne završi pobedom Partizana je teška…"

Možda derbi?

"Ne, ne. Možda Napredak kod kuće, to su utakmice koje nismo zaslužili da izgubimo", kratko kaže Mirković.

Prvi deo sezone ocenili ste četvorkom, uz ogradu da ste došli u sred sezone i da niste birali tim. Da li će biti dovoljno vremena tokom zime da se pripremite tako da proleće nećete morati uslovno da ocenjujete?

"Naravno, imaćemo pet nedelja priprema, pet nedelja možemo da se bavimo idejom i igrom i detaljima. Mi u ova četiri meseca smo praktično se adaptirali na situaciju trenutnu i na protivnika. Na početku smo imali problema sa samopouzdanjem, imali smo utakmice kao što su Proleter i Bačka i bežali smo od igre. Sada se to gubi, toga nema. Naravno, ima stvari koje treba da se popravljaju. Imaćemo vremena da se popravljamo", odgovara Mirković.

Da li će prestojeće pripreme biti samo za nastavak sezone ili možda i udaranje temelja za narednu sezonu?

"Kad ste ovoliko u zaostatku, možda je i nerealno da pričamo o tituli, iako je se mi ne odričemo nijednog jedinog momenta. Mi igramo hrabro, pošteno i do poslednjeg atoma. Ovih šest meseci treba da se iskoristi da se udare temelji Partizana za sledeću sezonu. Ja ću ovih dana sesti sa upravom i razgovarati da vidimo da nam je zajednička ideja upravo takva", rekao je Mirković.

Da li ste se nekada pokajali što ste prihvatili ovaj posao?

"Više puta sam rekao 'šta mi je ovo trebalo?'. Poguralo me – fudbal je moj život i ja sam u Partizanu i igrao i ovo je četvrti put da se vraćam u klub. Grupa sa kojom sam radio i saradnici, to je bio neki vetar u leđa. I mislio sam da radimo pravu stvar i kako god danas izgleda, mislim da smo radili pravu stvar. Negde sam zadovoljan pošto je cela grupa igrača stekla poverenje u ono što smo im ponudili", rekao je Mirković.

Da li ste morali da namećete poštovanje? Da li je možda bilo nepoverenja jer vam je ovo prvi samostalni trenerski posao?

"Ne, nije. Od prvog momenta imao sam puno poštovanje od cele grupe i svih ljudi u klubu. Da li je negde možda bilo skepse sa jedne ili druge strane? Postojala je, ali sada su te skepse kraće. Kakve skepse? Dolazite u klub i slušate razne priče o svemu i svačemu, pa imate zadršku", rekao je Mirković.

Kakav vam je odnos sa upravom?

"Verujte, ja sam došao ovde i bavim se samo svojim poslom. Moj posao je teren i ekipa i rad na terenu i takmičenje i utakmice i kada gledam samo taj segment, ja sam zadovoljan. Radimo normalno, treniramo ovde imamo optimalne uslove za rad. Kakav odnos imam – čisto profesionalan, naši sastanci su negde jednom na 10 dana ili 15 ili sedam. Ispričamo se oko aktuelnog momenta, oko ekipe, oko nekih igara. I tu se završava sve. Bavim se samo sportskim delom posla", kaže Mirković.

Nije retko mišljenje kod navijača da ste bačeni u vatru i da ste još jedna legenda kluba koja je "potrošena" samo da bi neko kupio vreme. Da li se vi tako osećate?

"Ja ne mogu da uđem u tuđe glave i vidim šta neko misli o tome. Ja sam profesionalac i došao sam da se bavim svojim poslom najbolje što mogu. Kada neko proceni da to nije dovoljno ili da je loše, ja ću biti najmanji problem. Ali, ni u jednom momentu neću sebe da sputavam u nekim stvarima koje nisu u mom delu posla. Znate, prva stvar koju su nam rekli u školi je da postoje samo dve vrste trenera – oni koji su smenjeni i koji će biti smenjeni", rekao je Mirković.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

15 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Osijek 51
Tuesday, 01.01.2019
13:53

Dva puta godisnje je idealno vrijeme za TRGOVACKO poduzece Partizan. Tada odgovorna uprava trlja ruke jer traje prelazni rok...

avatar
Slavko Knezevic
Tuesday, 01.01.2019
09:43

Jedino ispravno i veliko pojacanje uprava napolje sve ostalo vodi u propast.

avatar
Crno beli do kraja
Wednesday, 02.01.2019
01:43
avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Monday, 31.12.2018
13:12

Levi bek, centralni vezni i rezervni centarfor! Stoper, zadnji vezni (ako ode SZ, naravno) i jedno krilo koje moze i desno i levo, a po potrebi da igra i u formaciji sa dva spica ako zatreba s tom napomenom da su nam i ove tri pozicije, odnosno, ta tri igraca vise predvidjeni da budu tj. za rezerve, a za prvu postavu nam trebaju samo 2 igraca, najvise 3. Stojkovic- Enake/Gajic (naravno, bolje ovaj drugi), Miletic, Valiente, Obradovic- ?, Zdjelar/Everton - Tosic, Pantic, Ivanovic/Kokir- Gomes/?. E, da, treba nam i neki malo bolji mladi golman za drugu-trecu opciju, a voleo bih jako i da vratimo Nisica...

avatar
⭐♦ povratka kralja
Monday, 31.12.2018
21:45

Odlicna ekipa bi to bila, s tim da tesko da bi mogli da zapretite Radnickom za drugo mesto.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 01.01.2019
19:35

Zanimljiv si ti veoma.

avatar
Crno beli do kraja
Monday, 31.12.2018
23:57

Nama je potreban zadnji vezni kao što je bio Everton... Najbolje rešenje za krilo je Dražić mada iskreno ne verujem da bi on mogao da dodje... Ovako znači treba nam levi bek, dva defanzivna vezna u tom slučaju treba da odlaze i Saša Zdjelar i Ščekić , a za formaciju sa dva špica treba još jedan špic .