Bati je danas bolje nego juče, a sutra ponovo "biti ili ne biti"

Autor: Pavle Knežević
utorak 30.10.2018.
14:38
Izvor: Sportske.net

Raspoložen je bio trener Partizana dok je pričao o stanju u svom timu, protivniku, ali i o "velikoj laži" statistici.

Beta/Dragan Gojić/Ev
Beta/Dragan Gojić/Ev

Povezane vesti

Partizan sutra ide na Banovo Brdo, u goste Čukaričkom, ekipi koja ima bod manje od njega na tabeli. Crno-beli imaju dva boda manje od drugoplasiranog Radničkog, tako da je sutrašnja utakmica "biti ili ne biti" za klub iz Humske.

"Svaka utakmica nam je biti ili ne biti, neka malo manje, neka malo više. Naš cilj je da igramo na pobedu svaku narednu utakmicu, pa i sutrašnju, da pokušamo da manjak u bodovima smanjimo što više ili eventulano da stignemo. To je ono što je ispred vas. E sad, u životu nekad stvari ne krenu kako se nadate", rekao je novinarima trener Partizana Zoran Mirković.

Partizan je u poslednje četiri prvenstvene utakmice ostvario učinak od tri remija i jedne pobede. Koliko je sad pritisak veći?

"Kad bih imao instrument da to merim, verovatno bih pokazao na toj skali veću vrednost. Ponavljam ono što sam rekao i prošli put, mi smo ovde pod pritiskom od prvog dana. Nemamo mogućnosti da oborimo glavu, treba da je dignemo, to je realnost i od toga ne možemo da pobegnemo, samo da se borimo", rekao je Mirković.

Šta je tu važnije u popravljanju raspoloženja: trening ili psihologija? Videli smo da je Đerlek plakao posle crvenog kartona u utakmici sa Napretkom.

"I jedno i drugo. Jednostavno, morate da osetite puls ekipe. Što se tiče Đerleka, to je dobro, to pokazuje da mu je stalo i da oseća da je deo kolektiva. Ne sme da ga to potresa, kada bismo tako gledali, ja bih pola karijere morao da proplačem", odgovorio je Bata kroz osmeh.

Trener Partizana bio je jako dobro raspoložen na sastanku sa novinarima, ali su ga oni ipak pitali: A kako vi prolazite kroz sve? Ovo je prvi preozbiljan posao koji imate.

"Dobar sam danas, bio sam gore juče. Kako moram. Inače, za mene je svaki posao preozbiljan, uopšte ne merim po zvučnosti imena gde sam radio", kratko kaže Bata.

A šta se može očekivati od protivnika?

"Čukarički je stabilan tim, stabilan klub, u poslednjih par godina je uvek u konkurenciji za vrh tabele. Tu se nalaze i sada i sigurno nas čeka težak zadatak. Čukarički hoće da igra fudbal, to je dosta interesantna ekipa", rekao je Mirković.

Što se tiče kadrovske situacije, Šćekić sigurno neće igrati, a Pantić i Zakarić su pod znakom pitanja, dok Đerlek ima crveni karton.

Što se tiče statistike, treneru su izneti podaci da je Partizan na Banovom Brdu poslednji put poražen u prvenstvu pre punih 10 godina, ali je na poslednja dva gostovanja u kupu gubio.

"Sve što mogu da kažem jeste - dobro je da ne igramo kup", kaže Bata kroz smeh. "Ali, znate kako kažu: postoji mala laž, velika laž i statistika", dodaje on.

Kad smo kod tog kupa, heroj poslednjeg kup duela Partizana i Čukaričkog bio je Saša Ilić. Njega niste pomenuli, da li je on u konkurenciji za sutra?

"Videćemo. Zbog statistike", odgvara Bata kroz smeh.

Jedna od tema poslednjih dana bio je odnos Nemanje Nikolića sa publikom, odnosno njegovih izjava za navijače i njihovog nezadovoljstva.

"Ja na to gledam kao sport, na sportskim dešavanjima i manifestacijama treba svi da se ponašamo u sportskom duhu. Shvatamo nervozu publike, ali svi bi trebalo da imamo malo više tolerancije", rekao je Mirković.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
magister
Wednesday, 31.10.2018
12:47

Vidim da to niko ne pominje, ali meni je simptomatična situacija ona kontra 3 na 2. Janković vuče loptu po sredini, otkriva se desno Gomeš, levo valjda Nikolić. To je kontra kakva se vežba od pionira. Razrešenje te akcije zaista nije u skladu sa statusom prvoligaških igrača i pitam se, šta ti ljudi uopšte treniraju. Onda pomislim - trče. Naši igrači su pretrčali najviše na SP. Nekad im se zameralo da nedovoljno trče, sad trče - najviše. Dalji tok misli - NBA. Tamo uopšte, koliko shvatam, nema tih bazičnih priprema, kondicionih treninga, samo individualni treninzi na unapređenju tehnike i kombinacije, napad i odbrana. Ponovo se pitam, šta naši treniraju? Kako od talentovanih postanu tehnički nedorađeni igrači bez mašte, pa čak i bez elementarnog smisla za igru. Mirković je tačno opisao Bogosavca i oduvek sam ukazivao na glupost što je on oteran, a u proleće u kom je igrao po levoj strani sa Mihajlovićem, je najbolje funkcionisanje jedne bočne strane Partizana, godinama unazad. Da, ima mane u defanzivi, ali imaju ih svi dovedeni levi bekovi. Prvi korak: trio V - zbogom. Drugi korak, analiza treninga i igre - najboljih, MC, Real, MUN, Barsa, Juve, Liverpul... Španska i Brazilska škola fudbala, tehnički najsavršenija - prijem, kontrola lopte, markacija - to može i od Italijana. I onda - implementacija najboljih iskustava u školu Partizana, koja je od dolaska tria V počela da zaostaje. I to praćenje, analiza i prihvatanje pozitivnih iskustava, to mora da bude kontinuirani proces. Zauvek. Bilo bi dobro da je tako u svim oblastima, al' 'ajd bar u fudbalu. Treći korak - stvaranje tima, pre svega uočavanjem šta imamo sami, od svoje škole, a uglavnom imamo po 80 do 90%. Znači 3 do 4 igrača, dok eventualno ne postanemo bogati kao pomenuti evropski klubovi. Ali to moraju biti igrači koji donose kontinuirani kvalitet u igri. Četvrti korak (on je u stvari nulti, pre prvog), uspostavljanje pametne organizacije kluba, izgradnja akcionarskog društva, pozicioniranje u odnosu na državnu pomoć, uključivanje legendi kluba i davanje legendama značajnih mesta u klubu. To podrazumeva i pametnu organizaciju finansijskog poslovanja. E, onda ne bismo pričali o 250h duga posle prihodovanih 150 i više miliona evra u poslednjih desetak godina. I predstavljali kao uspeh što smo isplatu odložili s oktobra na januar.

avatar
Nikola Mitrovic_fb
Wednesday, 31.10.2018
09:13

Uz duzno postovanje, ja bi rekao da si ti malo zalutao u ovom trenerskom poslu