Austrijance muče unutrašnja previranja, ali hoće pobedu protiv Srbije

Autor: Pavle Knežević
četvrtak 05.10.2017.
12:50
Izvor: Sportske.net

Više od utakmice, tim Austrije potresaju unutrašnja previranja i smena u vrhu nacionalnog tima.

Epa/Christian Bruna
Epa/Christian Bruna

Povezane vesti

Austrija želi da pobedi Srbiju, bar tako kažu selektor i kapiten, mada je veći deo razgovora sa novinarima protekao u internim potresima nacionalnog fudbala.

Igranje su otkazali prvotimci David Alaba, Marsel Zabicer, Martin Harnik, Martin Hinter, a od ranije su povređeni Sebastijan Predl, Alesandro Šef i golman Robert Almer.

Selektor Marsel Koler pozvao je zato mnogo mladih igrača, a tek juče je imao prvi trening sa kompletnim timom.
 
"Naravno, radujem se što će stadion biti pun, jer radije igram pred punim stadionom nego pred praznim. To nam neće smetati. Bitno je da igramo svoju igru, da ne dozvolimo da atmosfera utiče na nas, da ostvarimo svoju ideju, da su igrači opušteni. Bitno je da smo koncentrisani i odigramo ono što smo planirali, bez previše rizika i onda ćemo videti kakav će biti rezultat", rekao je Koler novinarima u Beču.

On je kazao da očekuje borbenost, ali i da se igrači zalažu jedan za drugog. Novinari su primetili da je Srbija najefikasnija, ali da dozvoljava protivniku da uđe u prilike.

"Uvek mi je ideja da moramo postići gol više nego protivnik, ali moraju se raditi obe stvari, moramo se braniti. Znamo da imaju individualne kvalitete. Mislim da su kroz cele kvalifikacije pokazali da dozvoljavaju šanse, ali je naš problem što ih nismo koristili. Razlika je što oni svoje šanse koriste. Dakle, ideja je da stvorimo što više i sprečimo njih da stvaraju", rekao je Koler.

Srbiji pobeda donosi plasman, ali vi nemate šta da izgubite - koliko je to olakšavajuća okolnost za vas?

"Mislim da Srbi imaju dovoljno iskustva sa igračima iz top liga i da će znati da se nose sa tim pritiskom i da su pobedom obezbedili plasman. Ako budemo opušteni i igramo kako znamo, onda neće biti loš rezultat za nas. Što se tiče otkaza, imaćemo problem uigranosti, ali ne moramo", rekao je Koler.

Kapiten Julijan Baumgartlinger jasno je izneo ambicije.

"Želimo da pobedimo. Radujemo se utakmici jer će biti pun stadion. Protivnik je veoma težak, znamo šta hoće. Mi smo veoma iskusna ekipa, oni su isto iskusni, ne treba im mnogo šansi da pobedi. Mislim da su ih pobedili sa trećinom šansi, mislim da možemo igrački da se nosimo sa njima. Mnogo toga će zavisi od nas, ali moraćemo prvenstveno da povedemo računa o pojedinačnom kvalitetu", rekao je "vezista" Leverkuzena.

Prema prvim procenama i prodaji karata, navijači Srbije će sutra biti u većini, što znači da će Austrija praktično igrati u gostima. To ne smeta Baumgartlingeru.

"Radije igramo pred punim stadionom, gde je dobra atmosfera. Želimo da igramo svoju igru, da dokažemo sebi da možemo da pobedimo jakog protivnika. Kao i u prvoj utakmici", rekao je Baumgartlinger.

Dobar deo konferencije za novinare protekao je u razgovoru o potresima u austrijskom fudbalu. Koler je dobio otkaz, kao i sportski direktor Vili Rutenštajn, što je navelo igrače da se javno pobune i kritikuju Savez.

"Naravno da ne možemo tek tako da pređemo preko toga. Novi početak je pred nama. Podržavam igrače koji su se javno oglasili, ali moramo zajedno da nađemo rešenje. Nebitno o kome se radilo. Bitno je da smo mirni pred sutrašnju utakmicu, da se koncentrišemo. Ali, biće nam to u mislima sigurno.

Mi smo predsedniku rekli šta mi mislimo. Pitanje je da li je to bilo neophodno, jer se mnogo toga razvijalo u pozitivnom smeru poslednjih godina, ne samo u savezu, nego i u klupskom fudbalu. Vili je dokazao da je stručan i da zna šta radi, mnogo je pomagao i zajedno je sa selektorom Kolerom doprineo napretku. Normalno je da se razgovara o pozicijama u Savezu, ali ne baš sad kad se pripremamo za meč", rekao je Baumgartlinger.

Koler je ocenio da će igrači morati da pređu preko toga sutra.

"Ne mogu da utičem na to da li igrači čitaju vesti, to je jednostavno diskusija koja se trenutno vodi, ali su oni profesionalci. To su pokazali na treninzima, fokusirani su. Bitno je da shvate da je za njih najbitniji fudbal. Mislim da mogu i moraju da se nose sa celom tom situacijom. Moraće i sutra na terenu da pokažu da situacija nije uticala na njih protiv teškog protivnika", rekao je Koler.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke