Analiza suđenja - Ovo su DVE najveće greške!

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 04. mart 2019.

 • 22:38

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Mnogo spornih situacija, a nakon analize se stiče utisak da su samo u dve situacije arbitri 159. "večitog derbija" pogrešili u odluci.

Analiza suđenja - Ovo su DVE najveće greške!
Foto: Sportske.net/Nikola Krstić
Sekretar Sudijske komisije FSS Igor Radojičić analizirao je na TV Arena sport sporne situacije sa minulog 159. "večitog derbija".

Broj situacija koje je trebalo analizirati bio je skoro dvocifren, ali se posle svega što smo čuli može zaključiti da je sudija Danilo Grujić sa pomoćnicima samo u dva navrata napravio velike greške.

Prva je na redu bila (ne)sporna situacija kod poništenog gola Crvene zvezde. Analiziran je položaj El Fardu Bena, ali i situacija koja je prethodila poništenom golu.

"Ovo nije situacija koja iziskuje velike napore da bi se rešila na adekvatan način. Evidentno je da je Miletić najbliži svom golu, Ben evidentno nije u ofsajd položaju. Imajući u vidu znanje sudija na ovom meču, imam utisak da su sve greške plod psihološke pripreme. Ovaj pomoćni sudija je pre desetak dana na utakmici BATE Borisov - Arsenal potpuno opravdano poništio gol Arsenala, a radilo se o ofsajdu od deset centimetara. UEFA ga je pohvalila zbog toga", rekao je Radojičić.

"Simić se nalazi na dva metra od njega (Rikarda Gomeša prim. aut.), a nisam siguran da ga je lopta uopšte pogodila u ruku. Pomoćni sudija može bolje to da vidi, nisam siguran da je bila ruka. Dobar pogled je imao pomoćni sudija", objasnio je Radojičić.

Govorilo se nakon derbija da je Partizan trebalo da ostane sa desetoricom u ranoj fazi meča, ali je analizom suđenja utvrđeno da mladi Strahinja Pavlović nije zaslužio javnu opomenu zbog starta nad Ričmondom Boaćijem.

"Jeste prekršaj, nema dileme. Međutim, ovo nije bezobziran start, a nije ni obećavajući napad zato što se ispred nalazi i Zakarić. Ovo je ispravna odluka, direktan slobodan udarac za Zvezdu. Što se tiče nastavka, sudije treba da paze šta se dešava kod konfrontacije i da po jednog igrača sa obe strane sankcionišu, one koji iniciraju sukob", istakao je Radojičić.

Strahinja Pavlović je bio akter i naredne situacije koja je analizirana. Ovoga puta on je bio fauliran i sudija je doneo ispravnu odluku.

"Kada sam gledao prvi put snimak, delovalo je da je Ben došao do lopte, ali kada se pažljivo analizira snimak, vidi se da je stavio obe ruke na protivnika i mislim da je faul", kazao je Radojičić.

U taboru crno-belih smatrali su da je bilo osnova da sudija Danilo Grujić pokaže na belu tačku posle kontakta Nemanje Milunovića i Nebojše Kosovića. Igor Radojičić kaže da poštuje sudijsku odluku.

"Skoro nismo imali priliku da vidimo nešto ovako interesantno. Ono što je sigurno jeste da Milunović ne vidi loptu, želi da ustane. Sa druge strane, imamo pokret desnom nogom Milunovića, da li prilikom ustajanja ili ne. Novi momenat, da li igrač Partizana može da izbegne duel, način na koji je pao... Samo navodim neke od elemenata. Što se mene tiče, u pitanju je samo interpretacija pravila fudbalske igre", istakao je analitičar TV Arena sport.

Na red je došao i vodeći gol Partizana. Situacija u kojoj nije sporno da je Nikolić bio u ofsajd položaju, ali...

"Mi ne možemo ni da utvrdimo u kom trenutku kreće ta lopta. U svakom slučaju Nikolić se nalazi u ofsajd položaju koji nije sam po sebi kažnjiv. Imamo igrače na zemlji, sada je bitno ko je od igrača odigrao loptom. Pitanje je i da li je Nikolić igrao loptom ili su to uradili međusobno igrači Crvene zvezde. Ukoliko je igrač Partizana poslednji igrao loptom (Kosović prim. aut.), potpuno je nebitno da li je Nikolić dirao loptu, a čini mi se da nije došao do lopte, to je ofsajd. Ukoliko je Filip Stojković poslednji igrao loptom, onda je nevažno da li je Nikolić igrao loptom ili ne jer nema ofsajda. Sudija Grujić nalazi se dva do tri metra, njegova je obaveza da prenese pomoćniku. Nigde se ne pominje timski rad i blizina sudije", kaže Radojičić.

Mnogi su se pitali da li bi ovu situaciju mogao da vidi dodatni pomoćni sudija, a njih nije bilo na 159. "večitom derbiju".

Sudija derbi
Foto: Sportske.net/Aleksandar Obrenović

"Procena je Sudijske komisije FSS da može bez njih. Oni su već ukinuti u Ligi šampiona. U kvalifikacijama za Euro neće biti VAR-a, a neće biti ni dodatnih pomoćnih sudija. UEFA i FIFA su procenile da taj projekat više nije potreban", ističe nekadašnji internacionalac.

Momenat kada je lopta pogodila Milana Gajića u ruku, nakon centaršuta Nemanje R. Miletića nije sporan za Igora Radojičića.

"Deluje da je van, ali je nebitno jer se ruka nalazi u prirodnom položaju. Potpuno nebitno, nema prekršaja", tvrdi Radojičić.

Osnova da se dosudi kazneni udarac nije bilo ni u situaciji u kojoj je Strahinja Pavlović "oborio" El Fardu Bena u šesnaestercu.

"Evidentno je mladi igrač Partizana (Strahinja Pavlović prim. aut.) bio jači u ovom duelu. Ispravna odluka", ocena je Radojičića.

Na kraju utakmice viđen je opšti metež, biće posla i za Disciplinsku komisiju FSS, a na osnovu onoga što je rekao Igor Radojičić najgore bi mogao da prođe Nemanja Nikolić koji je izbegao direktan crveni karton.

Goran Causic Nemanja Nikolic
Foto: Beta/Branislav Božić/Ds

"Čaušić je bio najbliži celoj situaciji i dobro je video šta se desilo. Pretpostavljam da je zato usledila ovakva reakcija. Svima je jasno, ovo je najmanje sporna situacija u smislu šta je ispravna odluka. Ovo mora da bude direktan crveni karton! Nemam dileme oko toga. Da je izvučen crveni karton iz džepa, mislim da bi sudija predupredio sve ono što se potom dogodilo", zaključio je Radojičić.

Kada se podvuče crta, jasno je da su Danilo Grujić i njegovi pomoćnici dobili prekor samo u dve situacije. Kod poništenog gola Crvene zvezde i nedosuđenog isključenja Nemanji Nikoliću.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari