Analiza suđenja - Ovo su DVE najveće greške!

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 04.03.2019.
22:38
Izvor: Sportske.net

Mnogo spornih situacija, a nakon analize se stiče utisak da su samo u dve situacije arbitri 159. "večitog derbija" pogrešili u odluci.

Sportske.net/Nikola Krstić
Sportske.net/Nikola Krstić

Povezane vesti

Sekretar Sudijske komisije FSS Igor Radojičić analizirao je na TV Arena sport sporne situacije sa minulog 159. "večitog derbija".

Broj situacija koje je trebalo analizirati bio je skoro dvocifren, ali se posle svega što smo čuli može zaključiti da je sudija Danilo Grujić sa pomoćnicima samo u dva navrata napravio velike greške.

Prva je na redu bila (ne)sporna situacija kod poništenog gola Crvene zvezde. Analiziran je položaj El Fardu Bena, ali i situacija koja je prethodila poništenom golu.

"Ovo nije situacija koja iziskuje velike napore da bi se rešila na adekvatan način. Evidentno je da je Miletić najbliži svom golu, Ben evidentno nije u ofsajd položaju. Imajući u vidu znanje sudija na ovom meču, imam utisak da su sve greške plod psihološke pripreme. Ovaj pomoćni sudija je pre desetak dana na utakmici BATE Borisov - Arsenal potpuno opravdano poništio gol Arsenala, a radilo se o ofsajdu od deset centimetara. UEFA ga je pohvalila zbog toga", rekao je Radojičić.

"Simić se nalazi na dva metra od njega (Rikarda Gomeša prim. aut.), a nisam siguran da ga je lopta uopšte pogodila u ruku. Pomoćni sudija može bolje to da vidi, nisam siguran da je bila ruka. Dobar pogled je imao pomoćni sudija", objasnio je Radojičić.

Govorilo se nakon derbija da je Partizan trebalo da ostane sa desetoricom u ranoj fazi meča, ali je analizom suđenja utvrđeno da mladi Strahinja Pavlović nije zaslužio javnu opomenu zbog starta nad Ričmondom Boaćijem.

"Jeste prekršaj, nema dileme. Međutim, ovo nije bezobziran start, a nije ni obećavajući napad zato što se ispred nalazi i Zakarić. Ovo je ispravna odluka, direktan slobodan udarac za Zvezdu. Što se tiče nastavka, sudije treba da paze šta se dešava kod konfrontacije i da po jednog igrača sa obe strane sankcionišu, one koji iniciraju sukob", istakao je Radojičić.

Strahinja Pavlović je bio akter i naredne situacije koja je analizirana. Ovoga puta on je bio fauliran i sudija je doneo ispravnu odluku.

"Kada sam gledao prvi put snimak, delovalo je da je Ben došao do lopte, ali kada se pažljivo analizira snimak, vidi se da je stavio obe ruke na protivnika i mislim da je faul", kazao je Radojičić.

U taboru crno-belih smatrali su da je bilo osnova da sudija Danilo Grujić pokaže na belu tačku posle kontakta Nemanje Milunovića i Nebojše Kosovića. Igor Radojičić kaže da poštuje sudijsku odluku.

"Skoro nismo imali priliku da vidimo nešto ovako interesantno. Ono što je sigurno jeste da Milunović ne vidi loptu, želi da ustane. Sa druge strane, imamo pokret desnom nogom Milunovića, da li prilikom ustajanja ili ne. Novi momenat, da li igrač Partizana može da izbegne duel, način na koji je pao... Samo navodim neke od elemenata. Što se mene tiče, u pitanju je samo interpretacija pravila fudbalske igre", istakao je analitičar TV Arena sport.

Na red je došao i vodeći gol Partizana. Situacija u kojoj nije sporno da je Nikolić bio u ofsajd položaju, ali...

"Mi ne možemo ni da utvrdimo u kom trenutku kreće ta lopta. U svakom slučaju Nikolić se nalazi u ofsajd položaju koji nije sam po sebi kažnjiv. Imamo igrače na zemlji, sada je bitno ko je od igrača odigrao loptom. Pitanje je i da li je Nikolić igrao loptom ili su to uradili međusobno igrači Crvene zvezde. Ukoliko je igrač Partizana poslednji igrao loptom (Kosović prim. aut.), potpuno je nebitno da li je Nikolić dirao loptu, a čini mi se da nije došao do lopte, to je ofsajd. Ukoliko je Filip Stojković poslednji igrao loptom, onda je nevažno da li je Nikolić igrao loptom ili ne jer nema ofsajda. Sudija Grujić nalazi se dva do tri metra, njegova je obaveza da prenese pomoćniku. Nigde se ne pominje timski rad i blizina sudije", kaže Radojičić.

Mnogi su se pitali da li bi ovu situaciju mogao da vidi dodatni pomoćni sudija, a njih nije bilo na 159. "večitom derbiju".

Sudija derbi
Foto: Sportske.net/Aleksandar Obrenović

"Procena je Sudijske komisije FSS da može bez njih. Oni su već ukinuti u Ligi šampiona. U kvalifikacijama za Euro neće biti VAR-a, a neće biti ni dodatnih pomoćnih sudija. UEFA i FIFA su procenile da taj projekat više nije potreban", ističe nekadašnji internacionalac.

Momenat kada je lopta pogodila Milana Gajića u ruku, nakon centaršuta Nemanje R. Miletića nije sporan za Igora Radojičića.

"Deluje da je van, ali je nebitno jer se ruka nalazi u prirodnom položaju. Potpuno nebitno, nema prekršaja", tvrdi Radojičić.

Osnova da se dosudi kazneni udarac nije bilo ni u situaciji u kojoj je Strahinja Pavlović "oborio" El Fardu Bena u šesnaestercu.

"Evidentno je mladi igrač Partizana (Strahinja Pavlović prim. aut.) bio jači u ovom duelu. Ispravna odluka", ocena je Radojičića.

Na kraju utakmice viđen je opšti metež, biće posla i za Disciplinsku komisiju FSS, a na osnovu onoga što je rekao Igor Radojičić najgore bi mogao da prođe Nemanja Nikolić koji je izbegao direktan crveni karton.

Goran Causic Nemanja Nikolic
Foto: Beta/Branislav Božić/Ds

"Čaušić je bio najbliži celoj situaciji i dobro je video šta se desilo. Pretpostavljam da je zato usledila ovakva reakcija. Svima je jasno, ovo je najmanje sporna situacija u smislu šta je ispravna odluka. Ovo mora da bude direktan crveni karton! Nemam dileme oko toga. Da je izvučen crveni karton iz džepa, mislim da bi sudija predupredio sve ono što se potom dogodilo", zaključio je Radojičić.

Kada se podvuče crta, jasno je da su Danilo Grujić i njegovi pomoćnici dobili prekor samo u dve situacije. Kod poništenog gola Crvene zvezde i nedosuđenog isključenja Nemanji Nikoliću.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

32 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
KING OF JUNGLE♦⭐♦⭐♦⭐
Tuesday, 05.03.2019
23:57

Nisam ga slušao niti sam čitao, niti mi pada na pamet jer ovog bolesnika odavno više ne uzimam za ozbiljno. On treba da ide da se leči.

avatar
mkg
Tuesday, 05.03.2019
11:42

Jedini deo analize koji nedostaje je onaj koji će jasno da ukaže na to da ni sudije, ni fudbaleri nemaju blage veze sa onim zašta primaju platu. A to je fudbal.

avatar
Shekymax
Tuesday, 05.03.2019
11:28

Gade mi se ovakve analize... Sudija je dobro video da nema ruke isto tako kao što je dobro video da je bio ofsajd! Igrač Partizana nije tu da bi izbegavao kontakt već je tu da da gol a kada ga neko saplete u kaznenom to je šta??? A faul za Partizan (na polovini Zvezde 10 sek. pre izjednačujućeg gola) nije ni analiziran, naravno... A zuti Stojkovicu, Benu... ništa??? I iskreno Nikolić zaslužio crveni...

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 05.03.2019
10:48

To je ono sto i ja pricam, taj penal nad Kosovicem je mozda prije bio nego da nije, ali je tu situacija jako kompleksna, a ponisten gol cist kao suza. E sad, sta grobari rade, vracaju situaciju unazad onoliko dugo koliko je potrebno da nadju nesto za sta bi se uhvatili kao davljenik za slamku pa da malo poprave stvar. Kod gola Partizana, mozda to sudije nisu mogle da vide i mozda im ne treba zamjeriti, ali je cinjenica da su napravili gresku... Sve u svemu, Zvezda je ovaj put (mnogo) vise ostecena, ali mislim da bi trebalo da se prica o losem fudbalu. Ne razmumijm zasto svi opravdavaju onolike tenzije i oanko los fudbal, gledao sam i utakmice sa mnoooogo vise uloga pa je bilo vise fudbala.

avatar
Poznavalac
Tuesday, 05.03.2019
10:40

kakve dve crne greske?bilo ih je sijaset..zvezda ostecena za pogodak i iskljucenje mi za penal i neujednaceni kriterijum sto kaze bata bar 10ak faulova u nasu korist..ipak cinjenica je da su cigosi bolji,mi smo igrali defanzivno jer nemamo kvalitetne igrace i bod je premija..

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 05.03.2019
10:14

pre 37 minuta
1) Pavlovic nije zasluzio crveni ni u jednoj varijanti i kako god da okrenete, mnoge strane sudije mu ne bi ni zuti karton pokazale, obrazlozenje je da je to utakmica velikog znacaja, a i to se gleda;
2) Jeste ben bio u dozvoljenoj poziciji (nema veze sto je pomocni prethodno podigao zastavicu, jasno je da je to bila velika greska i opravdanja nema za takvu odluku, ali, tome je prethodila ruka na cetvrtom minutu i 29 s, poslao sam klip i to smatram dokazanim);
3) Nas gol jeste diskutabilan, vise sam sklon da ga osporim posle kompletne slike i svega sto je izneto- ipak ne, menjam misljenje:-);
4) Penal je cist kao suza i tu ide najmanje zuti karton, apsolutna je nebuloza i laz da nije video loptu (da li ste sigurni da je ovo rekao?, neverovatno je ako jeste) jer je upravo u nju gledao;
5) Pre gola zvezde koji je priznat je bila relativno opasna kontra tj. izgledan napad koji mi najverovatnije ne bismo zavrsili golom, ali, jednostavno bi se teziste igre premestilo na drugu stranu terena i verovatno bi posle toga isao/usledio jedan mirniji napad- naravno, nepredvidiv je najcesce Derbi i niko ne moze to pouzdano da zna i garantuje, ali, deluje da smo zbog toga bili malo uzdrmani, realno.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 05.03.2019
10:13

I jeste stojkovic poslednji igrao loptom, a Kosovic je izgleda hteo da doda Gomesu, to nisam video sve do danas. Dobro sam ja napisao prvi put da nema sanse (gotovo nikakve, hajde da se ogradim) da je nas igrac mogao onako da doda iz tog polozaja, lopta se 100% odbila od njihovog igraca, a da li je to ofsajd ili nije, stvarno bi morali da zauzmu najzvanicniji moguci stav. Znaci, Kica je uklizao, ali, takav polozaj tela i nogu moze samo onim najsposobnijima da omoguci da loptu upute igracu koji je tu najistureniji.

avatar
Deki.Stankovic.5
Tuesday, 05.03.2019
09:57

Ma kad je njihov Raka Djurovic priznao nema dalje :D

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 05.03.2019
09:35

1) Pavlovic nije zasluzio crveni ni u jednoj varijanti i kako god da okrenete, mnoge strane sudije mu ne bi ni zuti karton pokazale, obrazlozenje je da je to utakmica velikog znacaja, a i to se gleda;
2) Jeste ben bio u dozvoljenoj poziciji (nema veze sto je pomocni prethodno podigao zastavicu, jasno je da je to bila velika greska i opravdanja nema za takvu odluku, ali, tome je prethodila ruka na cetvrtom minutu i 29 s, poslao sam klip i to smatram dokazanim);
3) Nas gol jeste diskutabilan, vise sam sklon da ga osporim posle kompletne slike i svega sto je izneto;
4) Penal je cist kao suza i tu ide najmanje zuti karton, apsolutna je nebuloza i laz da nije video loptu (da li ste sigurni da je ovo rekao?, neverovatno je ako jeste) jer je upravo u nju gledao;
5) Pre gola zvezde koji je priznat je bila relativno opasna kontra tj. izgledan napad koji mi najverovatnije ne bismo zavrsili golom, ali, jednostavno bi se teziste igre premestilo na drugu stranu terena i verovatno bi posle toga isao/usledio jedan mirniji napad- naravno, nepredvidiv je najcesce Derbi i niko ne moze to pouzdano da zna i garantuje, ali, deluje da smo zbog toga bili malo uzdrmani, realno.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 05.03.2019
09:03

Ruka je bila, nema dileme. ''Ukoliko je filip stojković poslednji igrao loptom, onda je nevažno da li je Nikolić igrao loptom ili ne jer nema ofsajda.'' Care to explain? I sad zvezdasi likuju kao da bi oni trebali da budu prezadovoljni ovom analizom, a uopste nije tako.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 05.03.2019
08:51

Nije mu ovo najgore izdanje, a neke stvari je i pogodio:-D

avatar
Silent
Tuesday, 05.03.2019
07:46

partizan nikad nista nije mogao uraditi bez pomoci saveza i sudija tako da nista ovde nema novo

avatar
Salijeri
Tuesday, 05.03.2019
06:19

Ali jedna rec dominira u tekstu.. Sudija je pogrešio SAMO u 2 situacije.. Jedna kod gola a druga za iskljucenje.. Nista bitno..😂😂

avatar
Tommy_Shelby
Tuesday, 05.03.2019
01:56

I da je dobio dva crvena ne bi mi bilo zao. Hvala ti Nikolicu.

avatar
Toto Salvatore Riina
Tuesday, 05.03.2019
00:59

Sve u svemu, Zvezda je oštećena.

avatar
UGASICE SE partizai
Tuesday, 05.03.2019
00:57

Cak i oni koji su naklonjeni Partizanu su rekli da je Zvezda jedina ostecena,ali ima ovde bar pametnijih lobanja :D

avatar
nenadnenad1234
Tuesday, 05.03.2019
00:44

Od kad je uvedeno pravilo da ako igrac koji je u napadu moze da izbegne kontakt da je u obavezi da to uradi?
Nije Kosovic kriv sto ga Milunovic nije video i sto je podigao nogu, o kojoj se Kosovic sapleo, i samim tim inicirao kontakt (faul).

avatar
svojnasvome
Tuesday, 05.03.2019
00:42

Cuj ovog kao strucnjaka, nabedili da je on strucnjak....sve sto je u korist partizana a to je igra rukom simica (Ima snimak), faul nad nikolicem koji se daje zvezdi pre izjednacenja I sprecava nasa kontra Ili makar faul za nas...snimak tv Partizan gde se vidim karambol gde lopta od kice udara stojkovica....lakat pavkova koji nije dobio zuti karton.....Al zato istice ofsajd da nije bio sto jeste istina al hoce da zanemari ruku, zato istice crveni nikolicu, pa I da jeste to je 87 minut...Al jeste.... radonjic strucnjak xaxaxa, naruceni strucnjak jer da nije tako gostovao bi neki sudija a ne ovaj izvuceni Iz naftalina....npr hrvati imaju Beusana I daje skroz ok komentare I nepristrasne!

avatar
noxovac993
Tuesday, 05.03.2019
00:39

Nemanja brate sledeci put jace po 'crnogorcu'

avatar
Pejović Bozo
Tuesday, 05.03.2019
00:25

Mene samo zanima procena strucnjaka u situaciji koja je predhodila golu czv, ako igrac djonom nagazi nogu protivnickog igraca za koga je prekrsaj?

avatar
Toto Salvatore Riina
Tuesday, 05.03.2019
01:00
avatar
Delije Sever 021
Tuesday, 05.03.2019
00:05

Nema penala za partizan? Pih i ti si mi neki analiticar

avatar
petar000
Tuesday, 05.03.2019
00:58

Ne znam da li ga ima. On nije rekao da ga nema, ali da je sudija tako procenio, sto ne znaci da nije bilo osnova da ga svira. On kaze da ne zna da li je Milunovic pokusao da ustane, ili je namerno napravio taj pokret nogom, sto je verovatnije. Dok su npr vase situacije za penale sramota da se analiziraju. Klasican nedostatak snage u duelu rame o rame se razmatra da li je penal, pa to moze samo kad je Zvezda u pitanju. Dalje, spinuje se neka prica o nekakvom prebijanju na utakmici, a broj faulova skoro identican. Pa znas li ti da u nekim derbijima kad je Partizan bio dominantnija ekipa Zvezda je imala po deset -petnaest faulova vise, pa niko nije pricao da je neko nekoga tukao.

avatar
Delije Sever 021
Tuesday, 05.03.2019
14:48

Mrzi me da citam do pola sam stigao,evo ti plus

avatar
Impozantno
Tuesday, 05.03.2019
02:07

Sta ti si sad kao smesan,a? Imate 8 penala ove sezone,a Partizan 1 i pricas o penalima,ali nista cudno od vas,spominjes penale koji se vama sude u derbijima kad pogodi lopta igraca u butinu,ili ko 2014 zamisli 2 penala za poluvreme,al dobro moze tu jos da se nabroji sto od golova sa linije,iz auta,sa penala koji su vama cisti ko suza,nema veze vama je svaka titula koju izgubite oteta,sve samo vi treba da uzmete.

avatar
nemam pojma
Tuesday, 05.03.2019
00:00

A šta bi se drugo očekivalo od Radojičića? Ko uopšte od navijača Partizana njega smatra za nepristrasnog i merodavnog?

avatar
Toto Salvatore Riina
Tuesday, 05.03.2019
01:01

Druže, svaka je na mestu. Budi realan, ako lažeš nas ok, ako lažeš sebe, imaš problem.

avatar
Rajko Mitic
Monday, 04.03.2019
23:54

Sad ce zene u crnom da demantuju strucnjake

avatar
nenadnenad1234
Tuesday, 05.03.2019
00:42

Pa i Dusan Mrakic se vodi ko neki strucnjak pa covek javno priznao da tog je bio sudija da je navlacio za Zvezdu?

avatar
petar000
Tuesday, 05.03.2019
00:52

U vezi cega? Pa niko ne spori greske kod te dve situacije. A to sto kaze da Simica nije pogodila lopta u ruku je, onako, prilicno neubedljivo. Vise prigovora na ovo sto je on rekao mozete imati vi, jer tvrdite da je crveni za Pavlovica, sto nema nikave veze, cak ni prvi zuti nije zasluzio, ako ga kasnije za iste stvari ne dobija nekolicina igraca, pavkov npr u dva navrata. I situacija kod naseg gola koja je potpuno jasna, lopta je 100% od Stojkovica. A penal nad Kosovicem je tri puta vise nego bilo koja sporna situacija koju je Zvezda trazila. pa vi ste trazili penale za remplovanje klasicno.