Analiza suđenja - Kome je Mažić "oprostio" drugi žuti i da li je Pešić bio u ofsajdu?

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 14.12.2017.
22:57
Izvor: Sportske.net

Sekretar Sudijske komisije FSS Igor Radojčić analizirao je večeras na TV Arena Sport sporne detalje sa jučerašnjeg "večitog" derbija.

Beta/Branislav Božić/Ds
Beta/Branislav Božić/Ds

Povezane vesti

Nakon međusobnog susreta Partizana i Crvene zvezde koji je odigran u okviru 22. kola Super lige Srbije nezadovoljstvo pojedinim sudijskim odlukama pokazali su navijači domaćeg kluba.

Posle utakmice se moglo čuti da je Zvezdinom golu prethodila ofsajd pozicija Aleksandra Pešića, da je Vujadin Savić kod skrivljenog penala trebalo da dobije drugi žuti karton, kao i da je Mažić prestrogo pokazao javnu opomenu Leandreu Tavambi.

Svi pobrojani detalji obrađeni su u emisiji TV Arena sport "Pregled kola" u kojoj je sporne momente sa 156. "večitog" derbija analizirao sekretar Sudijske komisije FSS Igor Radojčić.

* Žuti karton za Tavambu u 5. minutu

"Odlična i hrabra odluka. Očigledno je Mažić na početku krenuo da primenjuje svoju taktiku suđenja, da stavi do znanja kakav je kriterijum. Bezobziran start, ispravna odluka, pokazan žuti karton", rekao je Radojčić.

* Prekršaji Evertona Luiza u 7. i 24. minutu

"Ovde Everton pokazuje malo veću nervozu, a sam start kao start nije za žuti karton. Jeste saplitanje ali igrač ne sprečava obećavajući napad, nema bezobzirnosti.

On nije startovao na stopalo igrača i to otvorenom nogom. Promašio je i samo ga je nakon toga sapleo. I ovde nema žutog kartona, ispravna odluka u obe situacije
", objasnio je Radojčić.

* Žuti karton za Miroslava Vulićevića u 14. minutu posle vazdušnog duela sa Aleksandrom Pešićem

"Ispravno, to je ono o čemu pričamo već duže vreme. Nedozoljeno korišćenje ruku. Mislim da ne postoji namera, jednostavno borba u duelu, pokušaj da se zagradi, da dođe u bolji položaj da odigra loptom. U tekućoj sezoni smo imali barem deset ili petnaest ovakvih situacija gde je pokazan žuti karton za ovakav start", kazao je bivši internacionalac.

* Prekršaj Sejdube Sume sa leđa u 36. minutu

"Sam start nije bezobziran. Pešić nailazi na dva igrača Partizana tako da ne može da se govori ni o obećavajućem napadu da bi zbog toga bio pokazan žuti karton. I ovo je ispravna odluka", procenio je Radojčić.

* Penal za Partizan

"Rekao bih da je situacija nimalo sporna jer je evidentno šta se desilo. Videli smo u medijima da je Savić priznao da je skrivio penal. Evidentno Ožegović prvi odigrava loptom i sklanja je, Savić neoprezno pravi zakasneli start koji nije bezobziran i nema obećavajućeg napada zbog čega ispravno nije pokazan žuti karton", rekao je Radojčić i dodao,

"Video sam neka tumačenja kako mu nije pokazan žuti karton jer je već imao jedan, ali to nije tačno. Vidi se da tu ima nešto većeg intenziteta i brzine prilikom dolaska Savića ali on nije startovao na Ožegovića nego ispred njega, samo je napravio prepreku koja je dovoljna za prekršaj. Zato kažem, neoprezan i zakasneli start ali nedovoljno za žuti karton", precizirao je konsultant TV Arena Sport.

* Situacija pre Zvezdinog izjednačujućeg gola

"Ovo je izuzetno interesantna situacija. Moram odmah da kažem, odlična odluka pomoćnog sudije. Ovde Pešić jeste u ofsajd položaju, međutim, da je lopta došla do štopera Partizana Miletića smatralo bi se da Pešić igra loptom jer onda postoji uticaj na protivnika i znajući kvalitet sudije pretpostavljam da bi tada digao zastavicu. Videli smo da je Ostojić metar ili dva ispred njih, odigrava loptu i Pešić svojim položajem ne utiče na igru. Odlična odluka", kazao je Radojčić.

* Start Miroslava Vulićevića u nadoknadi vremena

"Frustracija je pobedila. Ovo jeste za žuti karton, ali imam u vidu da je u toku bila sudijska nadoknada, da je utakmica skoro gotova, verovatno je uzeo u obzir i neke prethodne prekršaje", zaključio je Radojčić.

Konsultant TV Arena Sport potom je zaključio da je Milorad Mažić odlično odradio posao i da je još jednom dokazao zašto ga u Evropi smatraju jednim od najboljih sudija.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

63 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
stan collymore
Friday, 15.12.2017
14:03

Terzin rodjak komentariše sudjenje Mažića...ha ha ha nno comment

avatar
DR DRE
Friday, 15.12.2017
15:14

On je taj, znaci? Ja mislio dejan filipovic:-D

avatar
nemam pojma
Friday, 15.12.2017
12:53

Radojčić!!! Šta više reći!

avatar
Bato C.
Friday, 15.12.2017
12:24

Ovaj sto u komentarima sudjenja uzima kriterijume iz prethodnih gonina,ne zasluzuje ni komentar.nMoje pitanje je sta se desava sa laktom Stojkovica nad Panticem!? Gde je tu karton?nPitam se takodje da li je Tavamba udario Savića ili je ovaj udario u Tavmbinu nogu? nSta je sa Stojkovicevom rukom po licu Pantića? Zar to takodje nije karton?nSavić kod penala nije DOTAKAO loptu. Ni pre ni posle kontakta sa Ožegovićem. Ko to ne vidi nema mu pomoći.nTu se postavlja pitanje 2. žutog.nAko uzmemo u obzir da prekrsaj nije za žuti karton,a cenim da bi ga sigurno dobio da vec nije imao prvi, da pogledamo situaciju KOPAČKE.nSavić uzima kopačku Evertona i nosi je u ruci gotovo celi minut!!!nIgra decko derbi sa kopackom protivnickog igrača! nPosle penala koji je takodje napravio sa kopačkom protivnickog igraca u ruci, Savic baca kopacku prema zapadnoj aut liniji iako je Everton u setnji po centru onemogucen da ucestvuje u utakmici.nI za sve to ne dobija karton!!!nJa u moje 42 godine to nisam video.nAko Mažić misli da to nije za karton svaka cast majstore.nOfsajd kao Zvezdinog gola cist ko suza.nUpucena lopta direkrt na Pesica koji je bio u ofajdu. Pomocnik koliko znam dize zastavicu kod upucivanja lopte na igraca koji je u ofsajdu,a ne posle zavrsene akcije da on vidi da li je taj igrac stigao do te lopte ili ne. Pritom naravno da mu se moze oprostiti jer verovatno nema namere.nTreba rci da Pesic direktno i ucestvuje u toj akciji jer skace na ledja Miletica i gura ga na Ostojica i pravi faul. nDrugi zuti za Vulicevica cist, al ako uzmemo u ozir da ni Škot nije pokazao 2, zuti ovom igracu na utakmici Zvezda-Keln jer je vec sve bilo gotovo, pretpostavljam da je to neka instrukcija uefa.nZvezda je zasluzila gol na utakmici,ali ne ovaj.nNa kraju ishod realan. Ali treba realno i istaci sporne situacije.

avatar
DR DRE
Friday, 15.12.2017
15:15

Alal vera, majstore...

avatar
Man.United99
Friday, 15.12.2017
16:27

A odakle Evertonova kopacka kod Savica?

avatar
DR DRE
Friday, 15.12.2017
12:24

Milan KaradžićnProfesionalni sudija koga češće možete videti na RTS-u utorkom i sredom naveče, nego na terenu. Boli ga kurac, što bi se jurio sa fuzbalerima Jelenove Superlige po Novom Pazaru i Svetozarevu kad za iste pare može da palamudi u poluvremenu i na kraju utakmica Lige šampiona kod Tijanića. nI sad, svaki put kad se igra neka tekma, eto ga Strajnić, vrhunski sportski novinar i komentator, ovog puta u ulozi voditelja, zatim eminentni stručnnjak, tipa Nenad Jestrović i naravno on. Ne DŽej, no sudija Milan Karadžić. I dok Peđa i ovaj drugi gost analiziraju utakmicu (čitaj- utrkuju se ko će lepši hvalospev o Barseloni izrecitovati), Milan daje stručni osvrt na suđenje. A pošto je Milan veliki čovek, pun solidarnosti i proleterske kolegijalnosti, on nikad neće reći da je suđenje loše, ma koliko to očigledno bilo. NE! Sudije su pod velikim pritiskom, te ako pogreše, onda to nije njihova greška. nU svakom slučaju, ostaje žal što se sve reči izgovorene u ovoj emisiji ne transformišu organski u pomije. Koliko bi se samo krmadi naranilo.nnStrajnić- Gospodine Karadžiću, imali smo dve sporne situacije, ako možete da prokomentarišete to. nKaradžić- Pa da, evo prva situacija, vidimo Davida Vilju kako utrčava u prazan prostor između centralnih bekova Leverkuzena i postiže gol. Pomoćni sudija nije podigao zastavicu i bio je u pravu. Evo sada će se to i videti na usporenom snimku. nStrajnić- Meni se čini da je najmanje tri metra u ofsajdu. nKaradžić- Pa to vam se samo čini. Evo uporedite ove štrafte od trave. Jasno se vidi da je Vilja u liniji sa štoperom Leverkuzena. nStrajnić- Da, da, da, u pravu ste. Evo i druge situacije. Ovde imamo jedan oštar start Maskerana nad Rolfesom u kaznenom prostoru. Čini se da je ovo ne samo za najstrožu kaznu, nego i za crveni karton. Međutim, sudija nije pokazao na belu tačku. Mislite li da je pogrešio? nKaradžić- Pa ja mislim da je Ricoli bio u pravu što nije dosudio penal. Jer, evo vidimo sada da ga je Maskerano samo malo zakačio ramenom, a zatim ga slučajno zgazio sedam puta. To je čisto remplovanje. Još ako imamo u vidu činjenicu da je Ricolijev ujak početkom sedamdesetih tri meseca radio u pilani u Bristolu, onda tu vidimo jak uticaj engleskog fudbala, gde se, priznaćete, i igra malo grublje. nStrajnić- Da, o tome nam je pričao kolega Stojanović. Sve u svemu, sudija je uspeo da izađe na kraj sa pritiskom, jer kao što znamo, težak je to posao...

avatar
Alex DeLarge
Saturday, 16.12.2017
13:08

Ne sudi mozda zato sto ima minimum 90 kila i preko 50 godina? Jesi potrcao nekad u zivotu? :D... Inace, na stranu ovaj lik koji zaista redom opravdava svaku odluku sudija, sto ga cini nepotrebnim u ulozi u kojoj se pojavljuje, hocemo li ikada biti zadovoljni sudjenjem u derbiju? Necemo nikad. Razlog je previse ostrascenosti... Pravila i jesu tu da se tumace, sto rece moja profesorka prava sa fakulteta - Ono sto svi jednako vide, to tumaca i ne treba. Tako ce svako u skladu sa svojim afinitetima tumaciti odredjene odluke... Ono sudjenje je najbolje sto mi trenutno mozemo sebi da priustimo, i to je cinjenica... Da li je neko mogao da dobije zuti, crveni - naravno da je mogao. Savic bi bio iskljucen, Vulicevic bi bio iskljucen, Everton ne bi igrao dalje od 20. minuta. Ali evo ja prvi takvu utakmicu ne bih voleo da gledam, niti bih je smatrao fudbalom... Tebe bi vise recimo trebalo da interesuje to sto Partizan bez penala ne bi dao gol da se igralo do petka, i sto nije uspeo da stvori cak ni polupriliku osim one Ozegoviceve kad se Zvezda skroz otvorila zbog jurbe za rezultatom... Nikada nisam video da je neki tim u derbju toliko inferioran na svom terenu kao u sredu. Zvezda je jednostavno trenutno za klasu bolji tim i to sa sudjenjem veze nema...

avatar
PLANETA MILAN
Saturday, 16.12.2017
17:27

Ovo je definicija sa Vukajlije, brate:-D

avatar
Man united
Saturday, 16.12.2017
13:53

Слажем се, ове судије што анализирају суђење по емисијама се генерално труде да оправдају колеге, што је скроз бзвз. Овај Радојчић и онај буцко што је увек у некој еуфорији су посебан пример. Овај сад уводи и ново правило за жути картон, а то је да буде обећавајући напад. Значи, можеш да убијеш човека, али ако није обећавајући напад, нема говора о картону. Да је ЛШ, Мажић би одмах почео картоне да дели да спречи Партизанову месарску тактику. Али ово није ЛШ, овде има Радојчића да оправда његове испаде.

avatar
Nemanja Vidiiic No1
Friday, 15.12.2017
11:54

Evertonov udarac Pesica u glavu nigde,a direktan crveni karton

avatar
Povratak kralja 66
Friday, 15.12.2017
10:33

Odlično odradio posao za Zvezdu. Nema veze ovaj što analizira jer menja priče iz kola u kolo kako kad odgovara sudijama tj. Zvezdi.

avatar
mungos76
Friday, 15.12.2017
10:30

Da se ispravim ja nisam siguran ko je prvi stigao do lopte ali mnogi drugi kažu da je Ožegović pa i sam Savić to kaže kada priznaje da je bio penal. Treba biti dostojanstven i u ovim situacijama gde se mišljenja lome.

avatar
mungos76
Friday, 15.12.2017
10:21

Meni se čini da je Savić prvo udario loptu pa je onda Ožegović pao preko njega u visini šorca. Vidi se da lopta ne ide u smeru kuda bi išla da je Ožegović sklonio ispred Savića nego i smeru kretanja Savića. Pitanje za stručnjake: da li je penal ako je Savić prvo pokupio loptu, a onda Ožegovića, s tim da nije išao na njega nego pored? Kako god realan rezultat koji više odgovara Zvezdi.

avatar
Man united
Saturday, 16.12.2017
13:56

Не, у том случају није пенал. И мени се у први мах учинило да је прво лопту закачио, па онда Ожеговића, али из другог угла делује супротно. Тако да искрено више ни сам нисам сигуран ко је први дошао до лопте...

avatar
mungos76
Monday, 29.01.2018
22:35

Тачно тако. Немам ни ја појма тако да вероватно је био пенал. Неће Мажић да се брука код нас, а и Савић је признао.

avatar
carbone
Friday, 15.12.2017
09:45

udaranje Leonarda dva puta rukom namerno Pesica dok je na zemlji je za direktan crveni karton ali to sudija nije video ?????

avatar
DR DRE
Friday, 15.12.2017
15:16

Jos sanjate Leonarda:-D

avatar
Debeljko sa Čukarice
Friday, 15.12.2017
09:38

Mazic je naginjao za partizan. Posteno receno nije bio penal nad Ozegivicem. Savic je klizecim startom odneo loptu ispred Ozegovica.

avatar
Mlacko
Friday, 15.12.2017
15:17

Da je Savic odneo loptu ona bi otisla u aut, a ne u gol-aut. Na snimku se vidi da Ozegovic prvi dolazi do nje tako da je ispravan penal.

avatar
DR DRE
Friday, 15.12.2017
09:02

Suma i Vulicevic su zasluzili kartone (Vulicevic drugi), Tavamba bas i nije za ono, kakav crni bezobzirni start, jako smesno. Mozda je i bilo za zuti, ali, kakvu on tu bezobzirnost vidi. Cak ni Ilic nije faulirao Kangu u onoj situaciji no dobro. Naravno, to za Savica i Pesica je glupost, ne daje se direktan crveni ako se svira penal, ali, (drugi) zuti je ipak morao da mu pokaze, moguce je da je imao u vidu da je mozda i prestrogo dao prvi i verovatno ga zbog toga nije iskljucio. Zasto mu se pravdao kada nam je konacno svirao penal, to samo on zna, to je stvarno porazavajuce. Zbog cega se ne kaze da je i nekoliko zvezdinih igraca zasluzilo zute kartone za ono strasno maltretiranje Sume?! Pesic- posle je isao na loptu koja mu je upucena dok je bio u ofsajdu, on ostvaruje prednost time sto ima polozaj blizi golmanu i uopste nije tacno da je ono bio mali ofsajd i nije tacno da nije pokazao nameru da ucestvuje u igri jer je krenuo na protivnika, jako bi bilo glupo i da se to tretira kao neka nova akcija, sve se desilo za samo sekundu ili dve, a pritom je napravio i faul nad Mileticem, previse je ipak elemenata tu bilo protiv njih. Everton je gadjao kopackom zato sto su ga faulirali, a sudija nista nije svirao, Savic nije ni smeo da uzme tu kopacku, a kamoli da je posle baci- u tih nekoliko sekundi, tri zuta mu je oprostio...

avatar
Filip MUFC
Friday, 15.12.2017
08:49

Najjace da Everton zbog svog ponasanja nije zasluzio 2 zuta i crveni... igrali kao ragbisti, i on i Vulicevic su trebali da budu iskljuceni. Nije bitan minut, vec pravednost. No to nije ni bitno, bitno je da nismo izgubili, inace bi bila paljba po Mazicu.

avatar
stan collymore
Friday, 15.12.2017
08:43

Terzin rodjak komentariše Mažića....ha ha ha ha
no comment

avatar
Pipo Inzagi
Friday, 15.12.2017
07:27

Više gluposti na jednom mestu nisam pročitao...

avatar
Friday, 15.12.2017
06:29

Ova covek jadan pokusava da opravda ziti karton kod penala, pa lupeta kaka je startovao ispred, a onda kaze da je zakasnio.Covek lupeta, cist zuti karton, ali bio bi drugi, Partizan tesko ostecen.Ofsajd kod gola profesionalni sudija ne dize samo ako nece. Partizan tesko ostecen.Po obicaju u derbiju, Mazic to majstorski radi a Tvorzic isto.Kao drvlje i kamenje na Mazica pa onda ok neka sudi derbi.Toliko providno a opet prolazi i partizan biva ostecen.Tesko je loopje zaustavtti u zemlji Srbiji.

avatar
DR DRE
Friday, 15.12.2017
15:16

Gotovo nemoguce...

avatar
KiDEKi
Friday, 15.12.2017
04:38

I sada standardna polemika, ko je oštećen a ko nije. Dajte ljudi, budimo realni, mnogo su i ova dva gola što smo videli.

avatar
Dzamburu NKoma
Friday, 15.12.2017
02:56

Analiticar sudjenja je blago receno, naklonjen Zvezdi... Zuti za onaj start u 16, pokosio ga je(dajte primer gde ovakav start nije sankcionisan kartonom)!? nIsto tako je vesto izbegao da pomene faul nad Mileticem kod tog navodnog ofsajda(posto stvarno se taj ofsajd ne moze zameriti linijskom), ali faul je itekako postojao nad odbrambenim igracem Partizana. Vulicevicu je trebao da pokaze drugi zuti, isto kao sto je trebao i Savicu - utakmica se igra, nebitno koji je minut i okolnosti(postoje pravila i ona se primenjuju - tacka).nI poslednje sto takodje nije pomenuto, je verbalno izivljavanje igraca Zvezde nad Sumom pre izvodjenja penala, dok sudija sve to mirno posmatra i nikog ni ne opominje, vec Sumi nesto pridikuje!?

avatar
DR DRE
Friday, 15.12.2017
15:18

Jos je faul bio za penal sto dodatno daje na tezini. Sve ti govori to da glavni sudija ne bi ni taj penal svirao da mu nije signalizirao dodatni. Inace, ja mislim da taj ofsajd moze ako ne i mora da se stavi na dusu pomocnog, nije to bas milimetarski ofsajd pa da kazes da je tesko za primetiti...

avatar
rivarinho
Friday, 15.12.2017
02:15

vesto se izbegava tema, poenta celog meca je crveni karton brazilcu koji Pesica udara rukom u lice, u prvih 10-ak minuta utakmice. Time je otvoreno stavio do znanja da sa njima mozete kao sa glinenim golubovima. Na kraju svega epilog je isti broj zutih kartona i isto tako 0:0 u crvenim...Mazic je majstor svog zanata i on svojim odlukama odredjuje tok utakmice, vec deseti put latentna pomoc jsd-u da nametne ritam, da sasece krila Zvezdi, napravi kriterijum da divljastvo dodje do izrazaja a Zvezdu sece kartonima zbog poprekog pogleda. Nereseno u svakom slucaju!

avatar
LoleRava
Friday, 15.12.2017
02:00

Nije ni cudo sta nam se desava sa sudijskom organizacijom kad ovaj analizira,teska prica da ne sirimo dalje,kad sve saberes dobro je sudio i nema ostecenih drasticno.

avatar
nenadnenad1234
Friday, 15.12.2017
01:26

Penal bio, Ofsajd glupo komentarisati, kad dva nasa igraca ne znaju loptu da izbiju.

avatar
napred Panktizan!
Friday, 15.12.2017
00:50

Za zuti je bas preterao, ovo bi svaki sudija dosudio zuti u svakoj ligi. Za ofsajd moze da se kaze da je sudija dobro postupio jer nije svirao posto kasnija dogadjanja su pokazala da Pesic nije uticao. Ali kad se setim situacije iz prvog poluvremena kada je isti taj pomocnik podigao ofsajd igracu Partizana pre nego sto je lopta i upucena (jeste bio), nesto mi se i ne cini da Pesicu nije svirao iz razloga koji se ovde navodi. Mada moguce je da kao i to u prvom poluvremenu taj sudija ima moc da predvidi sta ce biti u narednih 3 sekunde...

avatar
petar000
Friday, 15.12.2017
00:24

Haha, da, da, kako da ne. Pomocni sudija je sve to u sekundi spazio na koliko je metara Ostojic od Miletica i na kolikoj je udaljenosti Pesic. Ofsajda jeste bilo, s tim sto dosudjivanje ovog ofsajda stvarno moze da se podvede pod gresku (nenamernu) jer je situacija bila tu negde, ali stoji cinjenica da je golu prethodila ofsajd situacija. Lopta je upucena prema Pesicu, taj igrac Partizana je reagovao na tu loptu bas iz razloga sto sigurno zna da tu negde mora biti neki igrac Zvezde (naravno Ostojic nije znao da li je ovaj u ofsajdu, ili ne, sta je trebalo da uradi, da pusti loptu da bi ovaj digao ofsajd) , ali iz te njegove reakcije je usledila prilika za Zvezdu. Kakve price ovaj ispred, ovaj iza. Lopta je isla na tog igraca koji je u ofsajdu i to je kraj cele polemike. Nema tu pasivnog ofsajda.

avatar
BenkovackiManitas31*
Friday, 15.12.2017
01:19

Selektor Sudijske komisije, covek sa velikim iskustvom je dao analizu ali ne, ma kakvi, Petar to zna bolje jer on je ipak vrsni, jelte znalac

avatar
Milos90
Friday, 15.12.2017
01:38

mislis da igrac partizana ne bi tako reagovao da nije bilo pesica nego bi pustio da padne lopta na sred sesnaesterca? ili bi mozda bolje reagovao da nije bilo pesica, makazice ili tako nesto?

avatar
Crveno boja ljubavi
Friday, 15.12.2017
00:12

Start Vulicevica u nadoknadi je cist crveni karton,NE ZUTI,NEGO CRVENI! Penal sam vise puta pogledao i JASNO SE VIDI DA JE START NA LOPTU! To sto ga je kao jadu pokupio to je posle starta na loptu i takvih je Vidic startova na sredini terena napravio 1000 i NIKADA SKORO ni faul nije bio. Sto se navodnog ofsajda tice,to je pasivan ofsajd,Pesic ni na jedan nacin nije ucestvovao u toj akciji sem sto je stajao na terenu.

avatar
nenadnenad1234
Friday, 15.12.2017
01:25

Na loptu xaxaxaxa