Analiza rivala - Sa Crnogorcima bratski, Rumuni i Litvanci nam donose sreću

Autor: Vladimir Stojanović
sreda 24.01.2018.
13:16
Izvor: Sportske.net

Kada se pogleda žreb, baltička republika je svakako najslabiji tim, donosili su nam sreću, dok je sa Rumunima nekadašnja Jugoslavila bila ljuti protivnik. Na kraju, nikada nismo igrali sa braćom iz Crne Gore, sada je prilika...

Epa/Boris Pejovic
Epa/Boris Pejovic

Povezane vesti

Srbija je dobila rivale u Ligi nacija, možda je vreme za prvu analizu, u pitanju su dva suseda, plus baltička republika koja, čini se, u ovom društvu ima najmanju šansu.

Da krenemo od Litvanaca.

Osim što mnogo bolje igraju košarku, ova reprezentacija se nikada od raspada SSSR nije kvalifikovala za veliko takmičenje. Devedesetih su još nekako uspevali da drže korak, zabeleže par trećih mesta u kvalifikacijama za EP 1996. i Mundijal 1998. ali objektivno nisu bili ni blizu.

U poslednja dva kvalifikaciona ciklusa, ova reprezentacija je bila pretposlednja, uspela je da dobije samo jedan meč u kvalifikacijama za Rusiju, slavili su protiv Malte kod kuće, a bolji su bili u borbi za prethodno EP, dobili tri utakmice, ali ako kažemo da su uspeli da savladaju Estoniju i San Marino, ali i da su im "patuljci" iz državice u Italiji otkinuli bod, biće jasnije o čemu pričamo.

Litvanija ima nekoliko poznatih igrača poput golmana Šetkusa koji je sada u Izraelu, a branio je u Holandiji i Turskoj, par igrača je u Rusiji, vezista Slovka u Hibsima, u napadu obećava Spalvis koga su proglašavali za novu zvezdu, u pitanju je momak koji je odrastao u Švajcarskoj, kupio ga je Sporting, sada je u Kajzeru na pozajmici.

Srbija je igrala sa Litvancima u kvalifikacijama za Mundijal 2006. kao SCG, oba meča smo dobili 2:0. Baltička republika nam je srećne ruke, u kvalfiikacijama za SP 2010. u Beogradu smo ih dobili 3:0, golovima Ivanovića, Krasića i Žigića, savladali su nas u revanšu u Marijampolju sa 2:1, ali smo već tada obezbedili odlazak u Južnu Afriku, pošto smo prethodno pobedili Rumune sa 5:0 u Beogradu.

To nas dovodi do komšija Rumuna sa kojima imaju dugu istoriju vojevanja, bez obzira u kojim je državama igrala Srbija.

Rumuni u ovom veku nisu bili na Mundijalu, ali jesu i to čak tri puta na šampionatima Evrope, mada se 2016. nisu proslavili. U grupi su za Rusiju bili sa još jednim našim protivnikom iz grupe, Crnogorcima, ni jedni ni drugi nisu uspeli da se dokopaju ni baraža.

Rumunija nema tim kao pre nekoliko godina, ni liga više nije tako jaka, Kozmin Kontra, legenda fudbala u zemlji naših suseda je selektor, u poslednjim kvalifikacijama su davno izgubili šansu, kao i obično imali su dosta problema sa postizanjem golova, to im je rak-rana godinama.

Napadače znate, Keserua se sećate iz Ludogoreca, Andone igra za La Korunju, dosta igrača je iz domaćeg šampionata, neki koji su mnogo obećavali poput Torjea svojevremeno fudbalera Udinezea, sada su u Turskoj. Probali su i sa stranim selektorima, vodio ih je Kristof Daum, Nemca je nasledio kontra u poslednja dva meča kvalifikacija, kada su izgubljene šanse.



Kao Srbija igrali smo pomenuta dva meča sa Rumunima u kvalifikacijama za Mundijal 2010. oba smo dobili, protiv njih je nekadašnja Jugoslavija pre rata odigrala prvi meč u istoriji, često su se susedi sastajali, Rumunija je imala pozitivan skor 18 poena, Jugoslavija je dobila 16, pet puta je završeno nerešeno.

I na kraju braća Crnogorci, otkad smo se razdvojili, nismo igrali, Crna Gora nije uspela da se dokopa velikog takmičenja, u trci za Rusiju zdušno smo navijali za njih, bili su treći u grupi, u kvalifikacijama za EP, četvrti, nisu stigli ni do baraža.

Biće to duel između braće, Ljubiša Tumbaković je na klupi, mnogo igrača nastupalo je u našoj ligi, pomenimo Ivanića, tu je Flip Stojković, zatim iskusni Simić, pa Marko Janković iz Partizana, prva zvezda je Stefan Savić iz Atletika, kapiten je Jovetić, Vučinića i da ne pominjemo, on je legenda fudbala na ovim prostorima.



Prošlo je više od decenije od kada nismo zajedno, igrali smo u mlađim kategorijama, "A" selekcije se nisu sastajale, sada je prilika, nadajmo se da će sve ostati u granicama sportske igre i da manjina budala neće ovo koristiti da sportu pridaje neki drugi značaj.

U svakom slučaju biće zanimljivo, s obzirom na sistem takmičenja, nama ostaje evo da poželimo da Srbija osvoji prvo mesto u svojoj kvalifacionoj grupi i ode na sledeće EP 2020. a da Crnogorci, ako ne mogu drugačije, kroz ovo takmičenje nađu put do završnog turnira.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Tomić: Lažna legenda
Wednesday, 24.01.2018
17:17

Koliko je žalostno što smo dočekali dan da igra Srbija protiv Crne Gore..

avatar
S-I-M-K-E_
Wednesday, 24.01.2018
15:13

Bice to jako tvrde utakmice izmedju Srbija i Cg.

avatar
СрпскоСарајево
Wednesday, 24.01.2018
15:11

дукљани нам нису браћа!

avatar
berberin
Wednesday, 24.01.2018
14:48

Svaka cast za tekst!

avatar
Wednesday, 24.01.2018
14:33

sa milogorcima nema sta bratski ... sa normalnim crnogorcima, naravno bratski ....

avatar
FanEngleskogfudbala
Wednesday, 24.01.2018
14:22

Mislim da cemo osvojiti ovu grupi,Crnogorci su nam najveca konkurencija po mom misljenju .Rumuni su dobri,ali ne mogu s nama,Litvanci su autsajderi oni ce biti poslednji sigurno!

avatar
Stabber
Thursday, 25.01.2018
04:37

Litvanci ce biti vreca za punjenje