Analiza Partizanovog žreba - Eh, da nije Astane...

Autor: Vladimir Stojanović
petak 30.08.2019.
14:21
Izvor: Sportske.net

Ne mislimo u takmičarskom smislu, mada je večiti šampion Kazahstana iskusan u LE, već dugog putovanja. Nagrada je "Old Traford", a za Alkmar Partizan vežu lepe uspomene.

EPA-EFE/Rui Vieira
EPA-EFE/Rui Vieira

Povezane vesti

Na kraju, posle mnogo peripetija, grešaka u žrebu, UEFA je nekako izvukla Partizanove rivale, a crno-beli koji su smešteni prvo sa Romom i Gladbahom, ipak neće imati tako težak žreb.

Junajted je svakako favorit, osvojio je pre par godina LE, ali čini se da im je prvenstvo u prvom planu, da će Solskjer šansu pružati mlađim igračima, tim pre što nemaju dovoljan broj fudbalera.

Jednostavno, nisu doveli dovoljno igrača, baš da bi priliku u kupovima dobili mlađi. To ne znači da će Solskjer igrati sa rezervnom ekipom, već da će mešati karte.

Junajted je gigant, tri puta su bili prvaci Evrope, osvojili i KPK 1991. ali nikada nisu trijumfovali u nekadašnjem kupu UEFA. Ipak, kompletirali su trofeje trijumfom u LE 2017 godine.

Partizan je zanimljivo izbacio Junajted u jedinom meču odigranom u Evropi između dva kluba, crno-beli su 1966. dobili 2:0 u Beogradu, izgubili 1:0 na "Old Trafordu", otišli u finale Kupa Šampiona gde ih je pobedio Real.

Ostala dva rivala u grupi nisu nepoznanica.

Astana je dominantni tim iu Kazahstanu, redovno igraju u LE, ove godine su eliminisani od Kluža, ali su u plej ofu za LE izbacili Bate Borisov. Prezimili su 2018. u Evropi, ispali od Sportinga u nokaut fazi ovog takmičenja. U LŠ su igrali 2015. kada su izbacili Apoel kao poslednju prepreku, u grupi su bili sa Benfikom, Atletikom i Galatasarajem, tri puta su remizirali na domaćem terenu, uzeli i bod u Turskoj.

Dosta poznatih imena, u Humsku će se vratiti Rukavina, reprezentivac Srbije, tu je i Žarko Tomašević, Crnogorac koji je bio u Partizanu, ali bez šanse da igra, stigao je iz Belgije ove sezone. Ima još par igrača sa bivših jugoslovenskih prostora, ali tu je i Islanđanin Sigurjonson koga smo gledali u Holandiji.

I golman je poznato lice, Nenad Erić koji je uzeo državljanstvo Kazahstana, branio je nekad za kragujevački Radnički, OFK Beograd, Borac, od 2014. je građanin ove zemlje u Zakavkazju, branio je osam puta za nacionalni tim.

I na kraju još jedno poznato ime, osamdesetih strah i treper u Evropi, AZ Alkmar, igrali su protiv Partizana 2015. u EL, Partizan je dobio oba meča, 3:2 u Beogradu, 2:1 u Alkmaru.

Holandski klub je uvek pri vrhu u domaćem takmičenju, bili su četvrti prošle sezone, titule su osvojili 1980. i 2009. kada ih je vodio Van Gal.

Osamdesete su bile zlatne, igrali su finale UEFA kupa 1981. bili su u polufinalu 2005. i tri puta u četvrtfinalu u poslednjih 12 godina.

Imaju evropski pedigre, prodaju mlade igrače posle sezone ili dve, u timu je kapiten Vlar, nekada reprezentativac, u holandski fudbal vratio se Klasi iz PL, tu je Gudmunson, Islanđanin koji nije uspeo u PSV, pa Belgijanac Vujtens, od ove godine ih vodi Arne Slot koji je nasledio Džona Van Der Broma.Prodali su Hapsa, Lukasena, Vinsenta Jansena, Vejinovića, Mahera, Jahanbaša prethodnih godina.

U prva tri meča su dobili dve utakmice, imaju jedan remi, nisu primili gol, po tradiciji igraju bolje u prvom delu sezone. Inače, povratnik u Partizan, Rajko Brežančić je sezonu 2015-16 proveo u Alkmaru sa kojim je igrao protiv Partizana.

Sve u svemu, da nema dalekog puta u Kazahstan, ovo bi bila sjajna grupa, makar u smislu gostovanja Partizana u Zapadnoj Evropi, ali šta je tu je. Sigurno da crno-beli imaju šansu, moraće bolje nego u kvalifikacijama, ali u LE je uvek sve moguće.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Dejan Omerovic-Htzl
Saturday, 31.08.2019
23:46

Mancester sa C timom, AZ koji je prodao pola tima, Astana iz Kazahstana i Partizan... ubedljivo najlosija grupa u LE... ako tu grupu ne prodju, onda su za ping-pong ligu i nista vise...

avatar
Van der Vaart
Friday, 30.08.2019
17:51

'Morace bolje nego u kvalifikacijama'? Okej, moze vise, i bice oni pravi za par nedelja, al 4 pobede u 6 kv meceva plus remi je kao lose? Bitno da je komsinica koja je dobila 3 od 8 meceva igrala vanserijski, i da vlada euforija kao da su osvojili ls

avatar
magister
Friday, 30.08.2019
17:12

Nije idealan žreb? Ja mislim da smo mi - drugi favoriti. Mislim da je Partizan u ozbiljnoj šansi sa ovim žrebom. Ne letim, svaki tim koji se kvalifikovao je ozbiljan protivnik. Ali, realno, za očekivati je da budemo - drugi, iza Mančestera.

Potrebno je hitno ili dovesti nekog majstora davača golova, nekog od 36 - 39g, sa iskustvom, smirenošću koncentracijom i - majstorstvom. Plus, pojačati tu konkurenciju za mesto špica Gigićem i Arambašićem, makar za domaću ligu, da oni koji budu za LE imaju više energije.