Veliki Vladimir Kličko završio karijeru

  • Autor: Pavle Knežević

  • 03. avgust 2017.

  • 10:52

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Jedan od najboljih teškaša svih vremena objavio je danas da je završio aktivnu karijeru. Ništa od revanša sa Džošuom.

Veliki Vladimir Kličko završio karijeru
Foto: BETA/AP Photo/Martin Meissner
Jedan od najboljih teškaša svih vremena, ukrajinski bokser Vladimir Kličko objavio je danas da je završio karijeru.

Kličko je poslednji put bio u ringu u aprilu ove godine, kada ga je u 11. rundi nokautirao Entoni Džošua, u spektaklu na Vembliju pred 90.000 ljudi, kada su obojica boraca bila u nokdaunu. Govorilo se o revanšu 11. novembra u Las Vegasu, ali je "Doktor  čelični čekić" danas objavio da završava svoju prebogatu karijeru, koja je trajala neverovatnih 27 godina.

"Razmišljao sam ovoliko dugo s namerom, da bih bio siguran da sam napravio dovoljnu distancu od borbe na Vembliju. Postigao sam sve o čemu sam sanjao i u amaterskoj i u profesionalnoj karijeri, i sada želim da počnem svoju novu karijeru, posle sporta. Nikad nisam mogao ni da zamislim da ću imati tako dugačku i uspešnu boksersku karijeru. Veoma sam zahvalan na tome. Hvala svima koji su me podržavali, naročito mojoj porodici, mom timu i brojnim navijačima", naveo je 41-godišnji Kličko u saopštenju.

Borba u aprilu bila je sve ono zbog čega ljudi postaju doživotni ljubitelji boksa. Mladi lav i stari šampion ostavili su srce na terenu, obojica su bila u nokdaunu, a borba je do nokauta bila izuzetno neizvesna. I to sve pred 90.000 bučnih navijača.

Kličkov menadžer Bernd Bente rekao je da je ovo prava odluka.

"Vladimir je postigao sve u svojoj jedinstvenoj bokserskoj karijeri. Dominirao je teškom kategorijom duže od decenije. Borio se u rasprodatim arenama i stadionima širom sveta, a milioni navijača širom sveta su pratili njegove mečeve. Bila je prava privilegija što sam mogao da ga pratim na ovom jedinstvenom putovanju", rekao je Bente.

Kličko je jedan od najuspešnijih boksera svih vremena. Vrhunac amaterske karijere bila mu je zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. Posle toga je počeo impresivnu boksersku karijeru. Bio je šampion od 2000. do 2003, kao i od 2006. do 2015. Samo je legendarni Džo Luis ispred njega po dužini vladavine u teškoj kategoriji.

Objedinio je titule u verzijama WBA, WBO, IBF i IBO. Od 2008. do 2012. braća Kličko (Vitalij kao WBC šampion) bili su prvaci sveta u isto vreme i držali su sve najvaćnije verzije titula u teškoj kategoriji.

Ukupni skor Vladimira Klička u bokserskoj karijeri je 64 pobede, od čega 53 nokautom, kao i pet poraza. Tokom svoje karijere dobio je brojna priznanja u Nemačkoj, gde živi, rodnoj Ukrajini i drugde. Doktorirao je sportsku nauku, govori četiri jezika. Oženjen je glumicom Hajden Panetjer, sa kojom ima ćerku.


  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari