Tajson Fjuri: ''Ne mrzim gejeve, volim sve ljude!''

Autor: Beta Beta
utorak 08.12.2015.
00:03
Izvor: Beta

Bokserski šampion teške kategorije Tajson Fjuri odgovorio je danas na peticiju da se ukloni sa liste kandidata za "Sportsku ličnost godine" u izboru Bi-bi-sija (BBC) zbog komentara o ženama, gejevima i abortusu, rekavši da voli sve ljude.

BETA/AP Photo/Martin Meissner
BETA/AP Photo/Martin Meissner

Povezane vesti

Peticija za uklanjanje Fjurija sa liste kandidata dostigla je skoro 80.000 potpisa, nakon što je rekao da je najbolje mesto za ženu "na njenim leđima", kritikovavši usput i homoseksualce i abortus.

"Tajson Fjuri voli sve svoje bližnje (fellow humans). On ne mrzi nikoga", rekao je danas Fjuri za drugi program radija Bi-bi-si.

Fjuri ima 27 godina, a 28. novembra je osvojio titule prvaka sveta u verzijama WBA, IBF, WBO, IBO, kao i naslednu titulu nakon što je u Diseldorfu pobedio na poene Vladimira Klička, koji je bio šampion 11 godina. Fjuri je ranije posle te pobede rekao da nije seksista, a da su njegovi komentari o ženama njegov lični stav.

"Nisam seksista. Verujem da je ženi pravo mesto u kuhinji i na leđima. To je moje lično uverenje. Da mi napravi dobru šolju čaja, u to verujem",
rekao je Fjuri, koji je imao i seksističke komentare na račun atletičarke Džesike Enis-Hil, koja je takođe među kandidatima za nagradu.

Fjuri, koji sebe naziva "Kraljem Cigana" zbog svog porekla Irskih Putnika, kazao je danas da se svi njegovi komentari odnose na njegovu porodicu.

"Ja volim moje žene, a to što sam rekao odnosi se samo na moju suprugu. Ona zna gde joj je mesto, ja znam gde joj je mesto. Takva je kultura našeg naroda. To nema nikakve veze sa svetom, niti sa bilo kim drugim. Ja da sam normalna osoba, da nisam u centru pažnje, niko ne bi pravio scene oko toga šta govorim mojoj ženi", rekao je Fjuri.

Novi šampion sveta rekao je ranije da jedini preostali preduslov "da đavo dođe" legalizacija pedofilije, pošto su abortus i homoseksualnost već dekriminalizovani.

"Postoje samo tri stvari koje treba da se urade da bi đavo došao kući. Jedna od njih je da homoseksualnost bude legalna, druga je abortus, a treća pedofilija. Ko bi u pedesetim i šezdesetim godinama pomislio da će prve dve stvari biti legalizovane?", rekao je ranije Fjuri.

U današnjem razgovoru za Bi-bi-si pokušao je da razjasni svoje stavove

"Hajde da ne pravimo od mene neku zlu osobu koja mrzi gejeve, jer ja ne mrzim bilo koga. Mogu da kažem da ne mrzim nikoga. Jedino što mogu da dam ljudima jeste ljubav i svet to mora da shvati. Ono što čovek radi u svom domu i sa svojim ljudima je samo njegova stvar",
rekao je Fjuri.

Akciju sakupljanja potpisa pokrenuo je LGBT aktivista Skot Katbertson, koji je optužio Bi-bi-si za dvostruke aršine, rekavši da bi bokser sigurno bio sklonjen sa liste da su mu komentari bili rasistički.

"On je više puta iznosio ponižavajuće, uvredljive, homofobne i seksističke opaske. On apsolutno ima pravo na svoje stavove, ali ovde je stvar u tome što Bi-bi-si postavlja Tajsona kao uzora za mlade", rekao je on.

Bi-bi-si je saopštio da neće uklanjati Tajsona sa liste kandidata, rekavši da je tu listu sastavila stručna komisija na osnovu pojedinačnih sportskih dostignuća, kao i da ona ne predstavlja odobravanje pojedinačnih ličnih stavova.

Ne propustite