Svi porazi Flojda Mejvedera

Autor: Pavle Knežević
četvrtak 10.08.2017.
15:19
Izvor: Sportske.net

Dobro, ne svi, pošto ima samo jedan poraz u karijeri od kada je počeo da se bavi boksom. Ali, ne taj o kome svi pričaju.

BETA/AP Photo/Steve Marcus
BETA/AP Photo/Steve Marcus

Povezane vesti

Ostalo je još nešto više od dve nedelje do cirkusa koji neuki zovu "borba veka", odnosno bokserskog susreta između Flojda Mejvedera i MMA šampiona Konora Mekgregora. Marketinški majstori rade svoje, interesovanje na internetu je ogromno, ali za karte i kupovinu meča za prenos i ne baš. Zbog toga je Flojd ove nedelje rekao da je počeo da gubi korak i da njegov rival, koji nikada u životu nije kročio u profesionalni bokserski ring, ima prednost u njihovom duelu.

Osim toga, još jedan podatak privlači pažnju, a to je Flojdov profesionalni učinak od 49 pobeda bez poraza, što znači da će pobedom nad Konorom da popravi taj učinak na 50:0 i tako preteći velikog Rokija Marćana, jednog od najboljih šampiona-teškaša. Naravno, niko ko voli boks ne misli da meč sa Konorom treba da mu se računa, ali ko nas pita.

Još jedna od stvari koju često možete čuti u najavi ovog događaja za zabavu je istorijat borbi ove dvojice, a posebno Flojda, jer je on svoj poslednji poraz doživeo pre 21 godinu, na Olimpijskim igrama u Atlanti.

Tehnički, to je tačno, ali suštinski nije.

Mejveder je tada pobedio u ringu, ali su mu sudije dodelile trijumf. Ipak, "Novac" Mejveder, tada zvani "Lepi dečko" ipak ima jedan poraz u karijeri, i to profesionalnoj, iako su mu sudije tada dodelile pobedu. Boks je ionako najsubjektivniji sport na planeti i onaj koji najviše zavisi od utisaka onih koji boduju, tako da imamo pravo da ovako posmatramo stvari.

Pa da pogledamo istorijat svih Mejvederovih poraza.

Priču o zvaničnom porazu ste verovatno čuli. Bilo je to u polufinalu olimpijskog turnira 1996. godine u pero kategoriji (do 57 kilograma), kada je pobedio Bugarin Serafim Todorov.

Simpatična je to priča bila, a ispričana je pred pravu "borbu veka", Mejveder-Pakjao. Flojd je tada imao 19 godina, bio je nacionalni pobednik, viđen je za sledeću "veliku stvar" u boksu, bio je arogantan, brbljiv i pun samopouzdanja. Todorov je imao 27 godina, bio je jedan od najstarijih na turniru i bio je odličan borac. Ali, voleo je provod i čašicu, ali ne i da trenira.

Pred sudar u Atlanti trenirao je samo tri nedelje, uz česte izlaske i ne baš sportski život. Obračun Mejvedera i Todorova bio je buran, neizvestan i ne baš lep za gledanje, a utisak je da je Amerikanac bio bolji. Pri proglašenju pobednika sudija u ringu je podigao Flojdovu ruku, ali je pročitano ime Todorova, koji je pobedio 10:9. To je izazvalo negodovanje publike, ali i američkog tima, koji je uložio protest na odluku.  

Ali, to je AIBA, takav je bio amaterski boks, a šef sudija tada je bio takođe bugarin Emil Ječev. Ukupno su trojica Bugara došla do borbe za zlato: Danijel Petrov je pobedio polumuva kategoriji, Todorov je osvojio srebro u pero, a Tončo Tončov u lakoj kategoriji. Karijere Mejvedera i Todorova otišle su posle toga bitno različitim stranama. Flojd je postao najbolji bokser svoje generacije (Pakjao je najveći), ali i najplaćeniji sportista na planeti.

Todorov je odmah posle meča sa Flojdom odbio priliku da pređe u profesionalce, verovao je i dalje u svetlu budućnost, ali zbog sukoba sa nacionalnim savezom Bugarske prestao je da se bavi boksom već 1997. Postojala je mogućnost da nastupa za Tursku na Svetskom prvenstvu, ali ga bugarski savez nije pustio.  Todorov je dugo bio nezaposlen, ili je radio kao prodavac u prodavnici, vozač, u fabrici kao radnik, a sada živi od nacionalne sportske penzije.

Serafim Todorov

Flojd je ubrzo posle Atlante otišao u profesionalce i počeo svoju blistavu karijeru. Bio je budućnost boksa: tehnički potkovan, agresivan, zanimljiv za gledanje, sa mnogo uzbudljivih mečeva. Da, to je istina, tek na prelasku u više kategorije, kada je počeo da se sreće sa rivalima većim od sebe i kada mu se razvio problem sa krtim šakama, Mejveder je usvojio sadašnji stil. Elem, u svojoj 28. profesionalnoj borbi Mejveder se popeo stepenicu više i prešao u laku kategoriju.

Nije imao nikakve pripremne borbe, već je odmah izazvao aktuelnog šampiona, Hosea Luisa Kastilja. "El Temible" je te 2002. godine dobio ogromnih 1,1 miliona dolara za borbu, što je navelo mnoge da kažu da je stavio šampionski pojas na prodaju. Flojd je dobio 2,2 miliona i otišao je u ring da postane šampion u još jednoj kategoriji.  I doživeo prvi i jedini poraz u karijeri. U ringu, naravno, u biografiji mu piše pobeda. Cela ta borba bila je vrlo poučna i za njega i za gledaoce.

Ali, nema spora ko je pobedio. Kastiljo je počeo sporije, a onda je u srednjim rundama potpuno dominirao, da bi u završnim rundama diktirao tempo protiv Flojda koji je bio prilično statičan i nije ličio na sebe. Treba reći da je Meksikanac bio klasični "siledžija" u ringu, onaj koji ide napred, vrši pritisak i koristi svoju snagu da satera protivnika u ćošak. Zbog toga mu je i sudija Vik Drakulić oduzeo bod u osmoj rundi, a često ih je i razdvajao, vadeći Flojda iz neprijatne bliske borbe. To je u jednom trenutku nateralo legendarnog stručnog komentatora mreže HBO da izgubi živce u devetoj rundi.

Besni Merčant je tada u neverici govorio: "Zašto ih sada sudija razdvaja? Sami su se razdvojili i bili spremni da nastave borbu". Nedugo posle ih je sudija ponovo razdvojio i rekao im da se smire. "Kako to mislite ’SMIRITE SE’? Ovo je TUČA! Sudija govori dvojici boraca koji hoće da se bore da se smire? ON treba da se smiri! Niko nije platio da bi gledao ovog sudiju!", urlao je Merčant.


Sudija Drakulić je u 10. rundi i Flojdu oduzeo bod zbog korišćenja laktova, zbog čega su mnogi mislili da je Kastiljo potvrdio pobedu. Na kraju meča je to bilo potpuno jasno - statistika bila apsolutno na strani Meksikanca: imao je više zadatih udaraca, više pogodaka, više jakih udaraca i bolje procente. Jedino gde je Flojd bio bolji jesu prednji direkti, ali sve ostalo je bilo na strani Meksikanca: 506 pokušaja, 203 pogotka ukupno, dakle 40 odsto uspešnosti. Naspram Flojdovih 448-157 i 35 odsto.

Na opšte iznenađenje svih, sva trojica sudija dodelila su borbu Mejvederu: bilo je dva puta 115:111 i jednom 116:111. To je izazvalo salve zvižduka u sali i nevericu kod komentatorskog tima.

Meč je izazvao mnogo kontroverzi, pošto je većina novinara bodovala u korist Kastilja, poneki i nerešeno, a retki su bili na strani Mejvedera. Zbog svega toga je usledio i revanš, a u njemu je Flojd pokazao svoju klasu. Naučio je iz prvog meča, otklonio nedostatke i sigurno dobio. On i njegovi navijači su posle toga govorili da su mnogi probali i da niko nije uspeo, ali nešto baš i ne vole da se prisećaju prvog duela sa Kastiljom. Ako imate vremena, proverite i sami zašto.
Videli smo posle toga kako Markos Maidana u ringu napada Flojda kao razjareni bik i stvara mu velike probleme, zbog kojih se ovaj realno mučio da uradi svoju stvar. To je nateralo mnoge da pomisle da bi Konor Mekgregor mogao da uradi slično, da iskoristi svoju mladost i veće telo i napadne Mejvedera svim sredstvima.

Sad, može li Mekgregor može da maltertira Flojda po ringu i pritiska ga?  Boks je takav sport, čovek ostari "preko noći", a jedan udarac može sve da promeni. Setite se samo da je Kastiljo postao šampion u konkurenciji velikana kao što su Hoel Kasamajora ili Čiko Koralesa, kao i šampiona Hulija Dijaza, Stivija Džonstona, Huana Laskana i drugih, a da Konor Mekgregor nije proveo ni sekund u ringu u profesionalnoj borbi.

Ne propustite

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
crazyjuventino
Friday, 11.08.2017
00:25

Ta borba je cist marketing, nece imati nikakav znacaj. Zamlacivanje iovako napacenog naroda. E sad, da skrenem sa teme sto se tice Mejvedera. Po meni on nije najbolji bokser sveta iz tog razloga sto nikad nije boksovao sa nekim van USA. Meni je nezamislivo, kazem opet, moje misljenje.. Amerikanci su nacija i svet za sebe, to svi znamo..

avatar
MaNcHesTeR_ed
Thursday, 10.08.2017
18:38

Zamislite Ma Longa protiv Đokovića da igraju tenis ili stonitenis, ili da Real Madrid igra mali fudbal protiv Intera iz Španije

avatar
Jovan Petrovic_fb
Sunday, 27.08.2017
16:31

Hahahhah lepo poredjenje.

avatar
The KING(visionary)
Thursday, 10.08.2017
15:25

Ne zna sta ga ceka,Konor najveci sportista danasnjice covek sa prirodnom harizmom,jakom aurom zavrsava Flojda u prve 3.runde,a Boks je mrtav sport!!!Dance for me Boy.LOL

avatar
Ole Gunar Solšer
Thursday, 10.08.2017
15:39

Kao klasican klinac lozis se na Konora u ovoj nebitnoj borbi.

avatar
The KING(visionary)
Thursday, 10.08.2017
16:17

Zagledaj se Konoru u oci ne vidis nista samo prazno crnilo,on je psihopata,on je stvarno lud to nije fraza,nokautirace Flojda!

avatar
Nicklas Bendtner
Thursday, 10.08.2017
16:01

Tebi nije dobro.