Šou, drama, nokdauni i na kraju još jedno razočarenje u teškaškom okršaju godine

  • Autor: Pavle Knežević

  • 02. decembar 2018.

  • 09:06

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Vajlder i Fjuri nisu razočarali, sudije, nažalost, ponovo jesu.

Šou, drama, nokdauni i na kraju još jedno razočarenje u teškaškom okršaju godine
Foto: Beta/AP Photo/Mark J. Terrill
Teškaški okršaj godine i druga najveća borba u 2018. (posle revanša Golovkina i Alvareza) ispunila je sva očekivanja: šampion Diontej Vajlder je pokazao da ima "dinamit" u pesnicama, a Tajson Fjuri da je najbolji bokser u svojoj kategoriji.

Nažalost, sudije su ponovo obeležile meč, pošto su ga bodovale nerešeno podeljenom odlukom, na razočarenje većine ljubitelja boksa i skoro 20 hiljada ljudi u Stejpls centru u Los Anđelesu.

Šampion je imao dva nokdauna i na kraju mu je to sačuvalo pojas u verziji WBC, dok je izazivač u ovom duelu ostao nezvanični i nasledni kralj divizije.

Obojica su ostala neporažena. Vajlder ima skor od 40 pobeda (39 nokauta) i jednog remija, a Fjuri 27 pobeda (19 nokauta) i jednog remija.

Vajlderu je ovo bila osma odbrana titule, a Fjuriju prva nasledna od kada je 2015. uzeo četiri pojasa Vladimiru Kličku. Britanac je sve "abecedne" pojaseve morao da napusti, nije boksovao dve i po godine da bi se lečio od depresije, alkoholizma i zavisnosti od kokaina.

Sa druge strane, borci zaslužuju samo aplauze: Vajlder je bio blizu ispunjenja obećanja da će postati prvi čovek koji će nokautirati ogromnog Tajsona Fjurija, dok je "Kralj Cigana" pokazao neverovatnu snagu volje posle pretrpljena dva nokdauna, pogotovo onog u 12. rundi, koja konkuriše za rundu godine.

Ovo je Vajlderu bila osma odbrana titule, ali nije tako delovalo tokom većeg dela borbe. Fjuri je uglavnom kontrolisao meč, diktirao je tempo i podsmevao se svima onima koji ponovo nisu verovali u njega i koji su mislili da je prerano "skočio u vatru" nakon oporavka od psihičkih problema.

Ali, znali smo da je Fjuri bolji bokser, kao i da Vajlder udara kao maljem. Amerikanac je prvi nokdaun zabeležio u devetoj rundi, a onda opet u 12.

Diontej Vajlder Tajson Fjuri
foto: Beta/AP Photo/Mark J. Terrill

Delovalo je tada kao da je sve gotovo, jer se Fjuri nije pomerao ako se ne računa treptanje. Većina sudija bi već tada odmahnula rukom, ali je iskusni Džek Rajs odlučio da broji, a neverovatni Fjuri da ustane.

Britanac je posle takvog nokdauna uspeo ne samo da ustane, nego i da izaziva Vajldera, spustivši ruke na kukove sa isplaženim jezikom. Na kraju, ipak remi. Jedan sudija je bodovao 115:111 u korist Vajldera, drugi 114:112 u korist Fjurija, a treći je imao 113:113. Mi smo bodovali 115:111 za Fjurija.

Diontej Vajlder Tajson Fjuri
foto: Beta/AP Photo/Mark J. Terrill

Nadajmo se da će uskoro revanš, jer su ga obojica zaslužili. To se pogotovo odnosi na Fjurija, koji je pre tri godine napravio neverovatni podvig lako pobedivši Vladimira Klička, koji je vladao duže od decenije.

Ipak, "Kralj Cigana" je tako ispunio svoje snove, a onda zapao u depresiju, odavši se alkoholu i drogama. On je više puta izjavljivao da je završio sa boksom, nagojio se do 180 kila i bio na ivici samoubistva. Fjuri je uspeo sve to da prevaziđe, imao je dve borbe za zagrevanje, a onda je skočio u obračun sa Vajlderom, bokserom koga se svi najviše plaše u teškoj kategoriji, iako su skoro svi, uključujući i njegovog menadžera pomislili da je poranio.

Na kraju, ovoj dvojici boksera idu samo aplauzi, dok bi realno nosilac pojaseva u WBA, WBO i IBF verziji Entoni Džošua i njegov menadžerski tim posle ovakve predstave trebalo da se zacrvene u obrazima. Videćemo da li će i dalje da Britanca izvode u ring protiv nedoraslih izazivača i zarađuju pare ili će ga konačno gurnuti u ring protiv Vajldera ili Fjurija.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari