Šou, drama, nokdauni i na kraju još jedno razočarenje u teškaškom okršaju godine

Autor: Pavle Knežević
nedelja 02.12.2018.
09:06
Izvor: Sportske.net

Vajlder i Fjuri nisu razočarali, sudije, nažalost, ponovo jesu.

Beta/AP Photo/Mark J. Terrill
Beta/AP Photo/Mark J. Terrill

Povezane vesti

Teškaški okršaj godine i druga najveća borba u 2018. (posle revanša Golovkina i Alvareza) ispunila je sva očekivanja: šampion Diontej Vajlder je pokazao da ima "dinamit" u pesnicama, a Tajson Fjuri da je najbolji bokser u svojoj kategoriji.

Nažalost, sudije su ponovo obeležile meč, pošto su ga bodovale nerešeno podeljenom odlukom, na razočarenje većine ljubitelja boksa i skoro 20 hiljada ljudi u Stejpls centru u Los Anđelesu.

Šampion je imao dva nokdauna i na kraju mu je to sačuvalo pojas u verziji WBC, dok je izazivač u ovom duelu ostao nezvanični i nasledni kralj divizije.

Obojica su ostala neporažena. Vajlder ima skor od 40 pobeda (39 nokauta) i jednog remija, a Fjuri 27 pobeda (19 nokauta) i jednog remija.

Vajlderu je ovo bila osma odbrana titule, a Fjuriju prva nasledna od kada je 2015. uzeo četiri pojasa Vladimiru Kličku. Britanac je sve "abecedne" pojaseve morao da napusti, nije boksovao dve i po godine da bi se lečio od depresije, alkoholizma i zavisnosti od kokaina.

Sa druge strane, borci zaslužuju samo aplauze: Vajlder je bio blizu ispunjenja obećanja da će postati prvi čovek koji će nokautirati ogromnog Tajsona Fjurija, dok je "Kralj Cigana" pokazao neverovatnu snagu volje posle pretrpljena dva nokdauna, pogotovo onog u 12. rundi, koja konkuriše za rundu godine.

Ovo je Vajlderu bila osma odbrana titule, ali nije tako delovalo tokom većeg dela borbe. Fjuri je uglavnom kontrolisao meč, diktirao je tempo i podsmevao se svima onima koji ponovo nisu verovali u njega i koji su mislili da je prerano "skočio u vatru" nakon oporavka od psihičkih problema.

Ali, znali smo da je Fjuri bolji bokser, kao i da Vajlder udara kao maljem. Amerikanac je prvi nokdaun zabeležio u devetoj rundi, a onda opet u 12.

Diontej Vajlder Tajson Fjuri
foto: Beta/AP Photo/Mark J. Terrill

Delovalo je tada kao da je sve gotovo, jer se Fjuri nije pomerao ako se ne računa treptanje. Većina sudija bi već tada odmahnula rukom, ali je iskusni Džek Rajs odlučio da broji, a neverovatni Fjuri da ustane.

Britanac je posle takvog nokdauna uspeo ne samo da ustane, nego i da izaziva Vajldera, spustivši ruke na kukove sa isplaženim jezikom. Na kraju, ipak remi. Jedan sudija je bodovao 115:111 u korist Vajldera, drugi 114:112 u korist Fjurija, a treći je imao 113:113. Mi smo bodovali 115:111 za Fjurija.

Diontej Vajlder Tajson Fjuri
foto: Beta/AP Photo/Mark J. Terrill

Nadajmo se da će uskoro revanš, jer su ga obojica zaslužili. To se pogotovo odnosi na Fjurija, koji je pre tri godine napravio neverovatni podvig lako pobedivši Vladimira Klička, koji je vladao duže od decenije.

Ipak, "Kralj Cigana" je tako ispunio svoje snove, a onda zapao u depresiju, odavši se alkoholu i drogama. On je više puta izjavljivao da je završio sa boksom, nagojio se do 180 kila i bio na ivici samoubistva. Fjuri je uspeo sve to da prevaziđe, imao je dve borbe za zagrevanje, a onda je skočio u obračun sa Vajlderom, bokserom koga se svi najviše plaše u teškoj kategoriji, iako su skoro svi, uključujući i njegovog menadžera pomislili da je poranio.

Na kraju, ovoj dvojici boksera idu samo aplauzi, dok bi realno nosilac pojaseva u WBA, WBO i IBF verziji Entoni Džošua i njegov menadžerski tim posle ovakve predstave trebalo da se zacrvene u obrazima. Videćemo da li će i dalje da Britanca izvode u ring protiv nedoraslih izazivača i zarađuju pare ili će ga konačno gurnuti u ring protiv Vajldera ili Fjurija.

Ne propustite

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Amar Zornic
Sunday, 02.12.2018
12:40

Kakav mec i na kraju kakva kradja . Svako postavanje za ovoje i svaka cast sto ga je oborio dva puta al brate neko tr razbija 12 rundi i ti bulvalno samo u 2 momenta uspes da saspes super serije i oboris protivnika koji ne da nije gotov nego ustaje odmah i uzvraca jos jace nego do tada . Pa gledam na live str i ameri komentatori i normalno navijaju za svog ali su svi priznali da je ostecen Fjuri ... ipak scene nakon borbe su me pozitive iznenadila kada Fjuri umesto da se buni dodje i zagrli ga zahvalivsi mu se za sve i za sansu i pozz sve u dvorani . Mec ko mec fantazija

avatar
somborac77
Sunday, 02.12.2018
11:36

Vidi se da je tekst napisan sa navijacke strane fjurija...cinjenica je da se mec nemoze dobiti kad je dva puta poljubio patos a isto tako fjuri u skoro svakoj rundi imao po jedan zadati udarac viska naspram vajldera,tako da mislim da je nereseno realno,steta je samo sto nema pobednika jer je pobednik trebao da ide na megdan dzosui...u svakom slucaju odlican mec za bokserske sladokusce i svaka cast borcima na prikazanom,odavno nisam video ovako dobar i otvoren mec u teskoj kategoriji.

avatar
Садио Ма(ли)не
Sunday, 02.12.2018
10:30

Само не разумијем ове ријечи против Џошуе на крају од стране аутора текста...?

avatar
ISTINA BOLI
Sunday, 02.12.2018
11:41

Sta ne razumes? Daju mu protivnike koji su smesni,kao da Realu dajes u finalu LS da igra protiv Cukarickog. Realno je smesan.

avatar
ISTINA BOLI
Monday, 03.12.2018
10:17

Dobio Klicka sa 40 godina. Povetkin je samo dobar bokser,takvih kao on imas trenutno bar 10 hiljada po svetu,dok Vajlder ima udarac,da te moze srusiti na zemlju,plus sto moze da primi dosta udaraca,sve u svemu,daleko ozbiljniji bokser.

avatar
Садио Ма(ли)не
Sunday, 02.12.2018
20:57

Реално није смијешан и имао је сасвим коректне противнике у виду Поветкина, Вајта донекле Такама, добио Кличка... Нису ни Фјури и Вајлдер имали ништа теже противнике, а да... заправо су имали лакше.
И ја се надам његовим борбама са Фјуријем и Вајлдером, али полако доћи ће и то. Менаџери су зло, а и реално је то да је шампион и да му се може. То што је одабрао Поветкина прије Вајлдера није бирање лошег противника, Поветкин је добар боксер, а и био му је обавезан изазивач.

avatar
Anthony
Sunday, 02.12.2018
10:29

Ciganin objasnio neke stvari...
A Dzosuu ne zelim da komentarisem, nece imati doraslog protivnika iz svoje generacije i slepace se 10 godina i forsirati pricu da je najbolji svih vremena, mada skidam kapu za onu pobedu nad Klickom

avatar
Bergkamp10
Sunday, 02.12.2018
12:38

Ali ni Klicko nije poceo profesionalno dok je Tajson vladao, a tu su sa godinama...