Opet doping i mutne radnje, koja žena će biti najbolja u istoriji: UFC 232, uputstvo za gledanje

Autor: Pavle Knežević
subota 29.12.2018.
20:04
Izvor: Sportske.net

Neslavni povratak najgore zvezde UFC-a i slavni okršaj dve brazilske legende koje se bore za titulu najbolje svih vremena.

Beta/AP Photo/Julio Cortez, File
Beta/AP Photo/Julio Cortez, File

Povezane vesti

Ljubitelji mešovitih borilačkih veština (MMA) imaju pravu poslasticu za kraj godine - UFC 232. Doduše, poslasticu sa zrnom (ili ogromnim komadom) bibera u njenom jezgru, ali verujemo da to neće sprečiti nikoga da gleda ovaj spektakl.

U glavnim borbama će se Džon Džons (22-1-1) i Aleksander Gustafson (18-4) boriti za titulu prvaka UFC u poluteškoj kategoriji, dok će Kris "Sajborg" i Amanda Nunes odlučivati o šampionki u pero kategoriji, a verovatno i tituli najbolje žene borca svih vremena u MMA.

No, da krenemo od očiglednog, da ne kažemo sinonima za Džonsa - doping. Malo je duže i komplikoano, ali objasnićemo.

Jedan od najboljih i najtalentovanijih boraca u istoriji MMA već dva puta je padao na doping testu i bivao suspendovan, a pre tri nedelje je ponovo, treći put bio pozitivan na doping, ovog puta na turinabol, anabolički steroid.

Doduše, pronađeni su samo tragovi te supstance, a prvi čovek UFC-a Dejna Vajt požurio je da nam objasni da je to ostatak od prošlogodišnjeg testa, a Američka antidoping agencija (USADA) saopštila je da je količina koja je otkrivena u uzorku nedovoljna da bi mu pomogla u nastupu, ali i da je slična količini koja je otkrivena leta 2017.

Atletska komisija Nevade saopštila je da ne može Džonsu da izda dozvolu da se bori i da joj treba još vremena pre nego što to učini. Vajt je na to reagovao tako što je ceo događaj premestio iz Las Vegasa u Kaliforniju. Tamošnja atletska komisija je izdala Džonsu dozvolu, ali se danas pojavila vest da ona nije imala izveštaj o pozitivnim rezultatima.

Na poslednjoj konferenciji za novinare, jedna jedina novinarka je probala da ga pita nešto o tome, ali je on odbijao da odgovori, prekidao je, prozivao je i bio grub prema njoj. Slično je reagovao i Vajt, ali i publika.

E sad, prvi čovek UFC-a u borbi protiv dopinga, Džef Novicki otkrio je da je Džons ove godine već dva puta bio pozitivan na ovakve male količine nedozvoljene supstance, ali da to nije bilo dovoljno za suspenziju. Novicki je tokom skoro dva sata kod Džoa Rogana objašnjavao zašto ništa od ovoga nije sumnjivo. Rogan je obično pouzdan, Novicki se bavi naukom, ali obojica zarađuju u UFC-u. Zaključite sami šta hoćete.

Da ne ostane nepomenuto, Džons je dva puta suspendovan zbog dopinga, ali tri puta ukupno. Prva suspenzija je zbog toga što je prošao kroz crveno svetlo i izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je povređena jedna trudnica, a on je pobegao sa lica mesta.

No, što se tiče same borbe i veštine, nema sumnje da je "Bons" Džons jedan od najboljih i da je apsolutni favorit. Prva borba njega i Gustafsona, pre pet i kusur godina, važi za jednu od najboljih u istoriji MMA i najbolju u poluteškoj kategoriji UFC.


Džons je tu borbu dobio jednoglasno na poene, mada ima i onih koji veruju da je Šveđanin pobedio. Zna se i da je Džons tada vodio prilično nezdrav život, on sam kaže da je na treninge dolazio mamuran i da se protiv Gustafsona borio kao "senka sebe". Amerikanac obećava dominaciju, Šveđanin kaže da sve što želi jeste da prebije Džonsa, i više nego da osvoji pojas.

Džons je po svemu favorit, bolji je borac, jači je, ima veći arsenal i treba očekivati njegovu pobedu. Oni koji gledaju blagonaklono na Džonsa i zovu ga lošim momkom UFC-a i čovekom koji ima neverovatne sklonosti da upropasti svoj ogroman talenat nadaju se (ponovo) da je ovo put ka povratku u stabilnost. Mi ne spadamo u te.

Na žalost, Džons, Vajt i cela organizacija UFC-a su uspeli da u drugi plan bace jednu od najvećih priča u MMA ove godine, duel brazilskih legendi Kris "Sajborg" (20-1-0, 1 NC) i Amande Nunes (16-4-0).

Obe su svoj status legende više nego zaslužile, možda iz različitih razloga, i obe sa pravom žele da eventualnom pobedom sebe nazovu najboljom ženom koja se ikada borila u MMA. I itekako imaju pravo na to.

Pođimo od Sajborg, ultradominantne sportistkinje kojoj je kako izgleda tokom cele karijere bio veći problem da stekne poštovanje, nego da prebije svoje suparnice. Zbog fizičkog izgleda je trpela mnoge ružne nadimke, nazivana je u muškom rodu i slično. Doduše, jedna suspenzija, još iz Strikeforcea, na doping nije pomogla njenom "slučaju". Ali, većina zlih komentara, bar u SAD, krenula je od kada je pre skoro 10 godina Sajborg "uništila" prvu žensku zvezdu MMA i ljubimicu američke nacije (i šire) Đine Karano.

Kris Sajborg
Foto: Beta/AP/Benjamin Hager

Neće ni ovde očekivanom pobedom steći puno poštovanje, jer se Amanda bori obično u kategoriji ispod nje.

No, Nunesova je na površini sasvim suprotna priča od Sajborg. Dok je njena starija zemljakinja naizgled fizički predisponirana da dominira, Amanda je morala da trenira, vežba i unapređuje sebe da bi došla do nivoa na kome može da dominira i pobeđuje rivale.

Na sve to treba dodati i sjajnu ličnost i karakter koji stoji čvrsto na zemlji. Amanda Nunes se posle osvajanja titule nije stidela da na društvenim mrežama deli fotke kako sa svojom porodicom na selu pozira u šorcu i plastičnim "japankama" ili kako se sa svojom devojkom glupira na ulici, odajući utisak da je "deo ekipe".

U SAD je stekla slavu kada je dominantno uništila verovatno najveću UFC zvezdu svih vremena Rondu Rauzi. Sada je odlučila da se popne u kategoriju više i izazove "najopasniju ženu na planeti", koja uvek ima problem da nađe rivalke.

Tokom pripreme ovog duela javila se i zla krv među njima, pale su i jako teške reči, ali se nadamo i verujemo da će se posle borbe pomiriti.

Realno, obe su vrhunske sportistkinje i zaslužuju samo poštovanje i ništa drugo. Sajborg je izraziti favorit, ali nekako su simpatije uvek na strani autsajdera, zar ne?

Pre nego što nam ponestanu pikseli, da pomenemo da se u glavnom programu bije i legenda na zalasku Karlos Kondit protiv Majkla Kijeze, dok su u uvodnom programu dva dobro poznata imena: Ket Zingano se bori protiv Megan Anderson, dok će legendarni, sada već 40-godišnji Bi Džej Pen izaći na megdan Rajanu Holu.

Uvodne borbe bi trebalo da počnu oko dva ujtru u nedelju, a glavne oko četiri.

Glavni program UFC-a 232:

Džon Džons - Aleksander Gustafson (poluteška)
Kris Sajborg (šampionka) - Amanda Nunes (pero, žene)
Karlos Kondit - Majkl Kijeza (velter)
Ilir Latifi - Kori Anderson (poluteška)
Čad Mendes - Aleksander Volkanovski (pero)

Ne propustite