I bokseri krenuli ka Jadranu - osniva se regionalna liga

Autor: Pavle Knežević
četvrtak 03.05.2018.
13:21
Izvor: Sportske.net

Ko učestvuje u regionalnoj ligi i zašto je ona dobra - za Sportske priča prvi čovek srpskog boksa.

EPA/EFE
EPA/EFE

Povezane vesti

Posle košarke, vaterpola, rukometa, putem regionalnog takmičenja krenuće i plemenita veština! Deklaraciju o osnivanju regionalne lige u boksu potpisali su na sastanku u Beogradu predsenici nacionalnih saveza Srbije, Crne Gore, Makedonije, Harvatske, Bosne i Hercegovine, dok je predstavnik Slovenije naknadno potpisao ovaj dokument.

Kako je saopšteno posle sastanka, želja je da se napravi održivo takmičenje, a definisani su pravci međusobne saradnje i zajedničkog delovanja, a sve u duhu promocije tolerancije, kulture mira i dijaloga, ali i jačanju boksa kao sporta na ovim prostorima.

Regionalna liga u boksu ex-YU zemalja je klupsko takmičenje koje će imati i zajedničke organe: Nadzorni odbor i Sekretarijat. Nadzorni organ predstavlja izvršno telo koje će činiti predsednici svih šest zemalja učesnica Regionalne lige u boksu, Sekretarijat je operativno telo koje će činiti Sekretari svih saveza koji čine ovu Ligu.

boks regionalna liga

Pozvali smo predsednika Bokserskog saveza Srbije Nenada Borovčanina da nam ispriča šta ovo tačno znači.

"Mi smo prosto videli da nam svima treba viši nivo takmičenja i konkurentosti da bismo napredovali. Liga je dobra jer će borci boksovati sa adektvatnim protivnicima, a i sam sport će biti zanimljiviji i izazivati više pažnje kada se budu takmičili bokseri iz Beograda i Zagreba ili Sarajeva i Skoplja. To će biti zanimljivije i medijima i sponzorima i televizijskim partnerima. Ovo će samo doprineti razvoju boksa, a takmičenje ćemo iskoristiti za razne oblike saradnje, organizovanje seminara, kampova i slično", rekao je Borovčanin za Sportske.

Kako je uopšte došlo do ove ideje?

"Jednostavno, videli smo da se svi vrte u krug. Naši borci u svojim kategorijama imaju jednog ili dvojicu dobrih protivnika i ne mogu da boksuju 10 puta godišnje da bi napredovali. Živimo jedni pored drugih i prosto je ovo došlo prirodno", rekao je predsednik BSS.

Ovo je realno veliki korak unapred - koliko ste vi zadovoljni ovim?

"Biću posebno srećan kada ponovo budemo osvajali evropske, svetske i olimpijske medalje", kratko kaže Nenad Borovčanin.

Regionalna liga će se odvijati po standardnim pravilima AIBA.

Podsećamo da od septembra počinje i Super liga Srbije.

Ne propustite