Epsko UFC veče! Serija iznenađenja i povratak velikana

Autor: Pavle Knežević
nedelja 05.11.2017.
12:35
Izvor: Sportske.net

Dobili smo čak tri nova šampiona u UFC-u.

Beta/AP/Frank Franklin II
Beta/AP/Frank Franklin II

Povezane vesti

Možda i najbolje UFC veče do sada! U seriji borbi UFC-a 217 u Njujorku videli smo nekoliko vrhunskih iznenađenja, ali i trijumfalni povratak borca koji je nekada pominjan kao jedan od najboljih svih vremena.

Krenimo od najvažnijeg. Kanađanin Žorž Sent-Pjer vratio se u oktagon posle četiri godine pauze i uspeo je da zaustavi aktuelnog šampiona srednje kategorije Majkla Bispinga u trećoj rundi i tako postao novi šampion sveta.

Popularni GSP je prvo levim krošeom poslao Bispinga na pod, a onda ga je uhvatio u kragnu s leđa i pridavio ga dok sudija nije zaustavio meč.

Nekadašnji kralj velter kategorije postao je tako četvrti borac u istoriji UFC-a koji je osvajao titule u dve težinske kategorije (ostali su Rendi Kotur, Bi-Džej Pen i Konor Mekgregor), ali je pokazao i da mu pauza nije oduzela ništa i da je sa 36 godina i dalje jedan od najboljih MMA boraca.  

Ali i jedna od najvećih zvezda ovog sporta. Promociji UFC je nedostajao ovakav uzorni sportista, koji sam priznaje da ne zna da proziva protivnike i koji svojim načinom života i odnosom prema sportu daje pravi primer kako treba da se ponaša MMA borac.

Bantam kategorija takođe je dobila novog šampiona: Ti-Džej Dilašo je nokautirao Kodija Garbranta u drugoj rundi.

Ovaj meč prepun akcije je mogao i drugačije da se završi, pošto je Kodi u prvoj rundi bacio rivala na pod i zaleteo se na njega, ali se u tom trenutku oglasila sirena za kraj runde. Dok se Ti-Džej teturao na nogama, Kodi mu je pokazao srednji prst odlazeći do svog trenera.

U drugoj rundi smo videli opštu "razmenu vatre" u kojoj je Garbrant padao na pod, ali je brzo ustao, da bi posle žestoke desnice pao kao pokošen, nakon čega je Dilašo skočio na njega i zasuo ga udarcima, a sudija je zaustavio meč.




Ali, definitivno najveće iznenađenje večeri priredila je Rouz Namajunas u najnižoj kategoriji (ne zovite je "minimalna" jer će se MMA borci uvrediti). Ona je nokautom u prvoj rundi pobedila do tada neporaženu šampionku Joanu Jendžiček.

To je "Ruži" bila tek sedma borba u UFC-u, a da stvari budu još zanimljivije i prvi tehnički nokaut udarcima, i to baš protiv Joane, koja je jedna od najopasnijih i najcenjenijih udaračica u UFC-u.

Namajunas je od početka delovala opušteno i pokazala je da i tekako zna da se bori stojeći. Izbegavala je Joanine "bombe", a onda je desnom rukom bacila rivalku na pod.

Poljakinja je uspela da ustane i krenula je da nađe distancu, ali je Amerikanka "pročitala" i ponovo je desnom rukom bacila na pod. Ovog puta je uspela da skoči na nju i zasula je udarcima dok sudija nije zaustavio meč, čime je krunisano najveće iznenađenje večeri.

 


Ovakva pobeda je i velika satisfakcija za Amerikanku, koja je trpela uvrede Joane i opšte potcenjivanje kako medija, tako i navijača. Posle meča je u oktagonu pokazala vrhunske manire, ostavši čvrsto na zemlji, a svoju protivnicu nije uvredila nijednom rečju.

Rouz Namahunas inače stvarno nije kao ostali MMA borci. Iako mediji često žele da igraju na njen fizički izgled, ona je pokazala da je višestruko talentovana i to u poljima koja niko ne bi očekivao. Pogledajte i poslušajte samo kako izvodi Šopenovu "Impromptu fantaziju" pa zaključke donesite sami.

Ne propustite