Da li je ovaj čovek najbolji bokser svih vremena od Alija?

  • Autor: Vladimir Stojanović

  • 07. decembar 2018.

  • 18:43

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Bob Arum veruje da je tako, Roj Džons Džunior smatra da je savršen. Ako ste pratili amaterski boks, nestvarno je dobar, u profi ringu je nastavio na isti način. Žuri mu se...

Da li je ovaj čovek najbolji bokser svih vremena od Alija?
Foto: Twitter
Oni koji prate i amaterski boks znaju o kome se radi.

Vasilij Lomačenko je zapanjio profesionalni svet boksa, mada su ga mnogi još davno proglasili najboljim amaterom svih vremena. Ukrajinac je osvojio dva olimpijska zlata pre prelaska u profesionalce, dvostruki je svetski šampion, ima jedno srebro u "pero" kategoriji, u stvari to mu je jedini put da je izgubio u Čikagu na prvenstvu sveta, ali tada je imao 19 godina i savladao ga je Rus Selimov.

Lomačenko je u amaterskoj karijeri osim tog poraza napravio neverovatnih 395 pobeda pre nego što se odlučio da pređu u profesionalce.

Nedavno je proglašen najboljim bokserom sveta u "paund for paund", ispred Džošue, Kanela Alvareza i Genadija Golovkina. Ono što zapanjuje je da se Ukrajinac koji ima 30 godina borio samo 12 puta u profesionalnom ringu i već ima tri šampionska pojasa.

Flojdu Majvederu su bile potrebne 34 borbe da do toga stigne.

Promoter Bob Arum koji je radio sa Šugarom Rej Leonardom, Formanom, Holifildom i Pakvajom kaže da je bolji od Leonard.

"Nikada nisam video nekoga tako tehnički savršenog još od Alija", kaže Arum.

Lomačenko boksuje u lakoj kategoriji, od 2013. je profesionalac, izgubio je drugu borbu u karijeri kako bi se dokopao VBO titule u trećoj, čime je izjednačio rekord. Sledile su dve nove titule, sutra će se u Njujorku boriti sa Pedrazom za ujedinjenje pojaseva.

Inače, otac mu je trener, Anatolij Lomačenko je i selektor Ukrajine, ono što je Lobanovski bio za boks, on je za fudbal. Od sina je napravio mašinu, četiri godine od Vasilijeve devete mu nije dao da uđe u ring, samo časovi plesa. Sada je šampion mašina za kretanje, ultimativni sportista. Recimo četiri minuta može da izdrži pod vodom dok prosečan čovek može minut. Trenira naporno svakog dana, ali ne isključivo boks, zanimljivo da ima i mentalnog trenera sa kojim radi svaki dan, a sjajan je gimnastičar, igrao je hokej, ali i fudbal, ukrajinski treneri pričaju da je bio fantastičan kao mlađi na fudbalskom terenu.

Odbojku i danas igra, kaže da je sjajna za kretanje, Majk Tajson tvrdi da je Ukrajinac najbolji bokser današnjice, Šugar Rej Leonard tvrdi da bi u njegovoj eri Lomačenko jedini od sadašnjih boksera imao šansu, mnogi komentatori kažu da nisu videli ništa slično.

Tukao je lako sve rivale, pogotovo velikog amaterskog šampiona Kubanca Rigondoa, sada ga čeka Pedraza, ako dobije razmisliće o prelasku u velter, tu čeka veliki novac i velika imena...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari