Uvek postoji razlog zašto su neke stvari upola cene...

Autor: Miloš Marković
četvrtak 23.10.2014.
09:52
Izvor: Miloš Marković

Bilo da je u pitanju oštećenje robe, ili je jednostavno istekao rok trajanja, snižena cena robe nikada nije bezrazložna.

Beta/AP Photo/Jon Super
Beta/AP Photo/Jon Super

Povezane vesti

Mario Baloteli.

Izazvao je ogromno uzbuđenje javnosti na ostrvu, naročito među Liverpulovim navijačima na vest da će obući crveni dres i zameniti Luisa Suareza. Oduševljenje je bilo kratkog daha, za sada se pokazuje da je Enfild dobio samo dobro upakovan i izreklamiran proizvod kao zamenu za kvalitetnu robu.

Plaćen 16 miliona funti, Mario Baloteli je doveden uz pretpostavku da je naučio lekciju, da je izvukao životne i fudbalske pouke iz minulih dana svoje mlade, ali krajnje raznovrsne karijere. Da je sazreo.

Liverpul je označen kao poslednja šansa, utočište za italijanskog napadača, Brendan Rodžers kao razredni starešina i pedagog koji će dopunskim časovima umeti da na površinu vrati onaj talenat i kvalitet koji je isijavao na početku karijere ovog fudbalera.

Devet utakmica je prošlo od dolaska na 'Enfild' nestrpljivoj javnosti se ipak mora postaviti pitanje – Da li je u stvari Mario Baloteli promašena investicija?

Sakuzeri u svojoj skorijoj istoriji imaju niz pogrešnih poslovnih poteza, ako ćemo se voditi slučajem Endija Kerola kao zamenom za Toresa, a sada Balotelija i Lamberta kao pokušaj da se nadomesti odsustvo Luisa Suareza, pokazatelji ne idu u prilog renomeu koji zaslužuje klub kakav je Liverpul.

9 udaraca na gol, 13 udaraca van okvira gola, 8 izblokiranih udaraca. Jedan gol.

Iako je u Englesku došao sa skorom od 14 golova u dresu Milana, to je mizernih 13% uspešnosti realizacije ispred protivničkog gola. U poređenju sa jednim Dijegom Koštom, krajnje neprihvatljiv procenat, ako se uzme da je Čelsijev novajlija realizovao 47.7% svojih prilika za gol.

Stil igre je još jedna stvar koja ne ide u prilog Italijanu. U poređenju sa sveprisutnim Urugvajcem, koji je GRIZAO na terenu (igra reči namerna), Balotelijeve brojke su zaista mizerne.

Na šest mečeva bez gola, dok je u isto vreme Suarez na svom kontu imao 8 pogodaka. Baloteli ne može ni da se pohvali sa stvorenim prilikama za gol. Ukupno ih je 4 naspram Suarezovih 18. Samo je dva puta Baloteli uzeo loptu i pokrenuo akciju ka golu protivnika, dok je Urugvajac na šest mečeva pokrenuo 20 akcija, sa preciznošću dodavanja od 81%, naspram Balotelijevih 72%.

Rodžers je priznao da je dovođenje Balotelija bila kocka. Nekako, ne mogu da se otmem utisku da kockari uvek gube, kako god im se zavrti točak na početku.

Jer, Baloteli je samo dobro upakovana kutija. Marketinški isplativ igrač, doveden kao vrsta placeba, antibiotika bez izraženog dejstva koji treba da okloni glavobolju izazvanu prodajom najboljeg igrača.

Na kraju, ispostaviće se tačnom analiza engleskih medija da Baloteli nije fudbaler za velike utakmice. Da nije ni karakter za iste. U nedostatku drugih argumenata, osim njegove loše igre, na zub javnosti zakačio se i razmenom dresa sa Pepeom. Praksa nedozvoljena u Liverpulu, zbog koje nakon poluvremena nije ni izašao iz tunela.

Sa druge strane, njegov kapiten je pokazao kako se to radi u Liverpulu. Odbio je da na terenu razmeni dres sa nekadašnjim saigračem Arbeloom na očigled navijača Liverpula. Jer tako se iskazuje poštovanje.

Ne bi, ipak, ni bilo fer porediti mlađanog Balotelija sa legendom kluba, čovekom koji je odrastao u Liverpulu, gradu i klubu podjednako. Sa druge strane, previše je znakova da bi se ignorisali. Baloteli ne sluti na dobro.

Da zaključim, možda je Karager i u pravu: „Uvek postoji razlog zašto je neka roba u prodavnici upola cene.“

Ne propustite

Ne propustite