Turneja četiri skakaonice – Četiri stepenika do večnosti

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 25.12.2015.
18:30
Izvor: Sportske.net

Novogodišnja euforija polako dostiže svoj vrhunac, praznici nam kucaju na vrata. Više od šest decenija jedno sportsko takmičenje je sastavni deo te euforije, bez njega se novogodišnji praznici ne mogu zamisliti. Turneja četiri skakaonice je to čuveno takm

Urs Flueeler/Keystone via AP
Urs Flueeler/Keystone via AP

Povezane vesti

Ono što Trka oko Francuske predstavlja za biciklizam, Vimbldon za tenis, to je Turneja četiri skakaonice u svetu ski skokova, stvar prestiža, sinonim za taj sport. Koliko je ona bitna govori podatak da je sami takmičari stavljaju po značaju iznad Olimpijskih igara, da ih je san o trijumfu na Turneji četiri skakaonice naveo da se opredele za ski skokove.

Za navijače to je spektakl, i oni su tu svake godine u velikom broju da ga upriliče. Veliki je broj i onih koji ne prate ski skokove, ali putem malih ekrana ipak odgledaju novogodišnja nadmetanja i u svojim domovima stvore pravu prazničnu idilu.

Turneja četiri skakaonice održava se na tlu dve države, Nemačke i Austrije. Tradicionalno prva dva takmičenja se održavaju u Nemačkoj a zatim sledi selidba u Austriju.

Kvalifikacijama u Oberzdorfu 28. Decembra počinje 64. izadnje Turneje četiri skakaonice. Prvi januarski dan rezervisan je za Garmiš-Partenkirhen, gde je sve počelo davne 1953. godine. Insbruk je zakazan za 3. januar, a veliko je finale 6. januara u Bišofshofenu.

ski skokovi

Sistem takmičenja na Turneji četiri skakaonice se razlikuje od onog u Svetskom kupu. Nakon kvalifikacija formira se 25 parova. Pobednici tih 25 duela stiču pravo nastupa u finalnoj rundi, a njima se pridružuju 5 najboljih gubitnika.

Osvojeni poeni sa sva četiri takmičenja se sabiraju i na taj način se dobija ukupni pobednik. To govori da će onaj ko bude najkonstantniji, i ne napravi kiks u osam skokova imati velike šanse da ma kraju bude najbolji.

ski skokovi

Sa 5 trijumpfa Jane Ahonen je najuspešniji skakač u istoriji ovog takmičenja. Finski velikan i dalje aktivno skače, ali nažalost zbog bolesti je odustao od ovogodišnjeg nastupa. Pored Ahonena, kada se govori o Turneji četiri skakonice, neophodno je spomenuti Svena Hanavalda koji je jedini uspeo da pobedi na sve četiri skakaonice.

ski skokovi

Govoriti o favoritima je uvek nezahvalno. Zaboravite na poredak u Svetskom kupu, ovo je nešto posebno. Nebrojano puta smo prisustvovali velikim iznenađenjima, što ovom takmičenju daje posebnu draž.


Ne propustite

Ne propustite

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
lonchy88
Sunday, 27.12.2015
23:46
avatar
juventino
Saturday, 26.12.2015
03:11

Kako se ovo nekad pratilo, znao sam bar 100 skakaca nabrojati..sad ne znam 5, nema se vremena, ostarilo se :-(nJane ahonen :-)

avatar
Aleksandar St.
Thursday, 31.12.2015
13:16

Mati Hautameki...:D

avatar
ManchesterUnited
Friday, 25.12.2015
20:51

Severin Frojnd osvaja