Svetski kup: Peter Prevc razbio maler

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 13.12.2015.
21:31
Izvor: Sportske.net

Najbolji sportista Slovenije konačno je stigao do pobede u ovoj sezoni!

BETA/AP Photo/Jens Meyer
BETA/AP Photo/Jens Meyer

Povezane vesti

Peter Prevc je svojim tijumfom okončao skakački vikend u Nižnji Tagilu. Sjajni Slovenac prekinuo je niz drugih mesta i svoju dobru formu krunisao je na najbolji mogući način.

Izveo je u obe serije vrhunske skokove, 131.5 m i 139.5 m što mu je donelo 267.4 poena. Sedam poena manje osvojio je drugoplasirani Mihail Hejbok, koji je pokazao da nije bez osnova ubrajan među favorite pre početka sezone. Konstantno dobri Norvežanin Johan Andre Forfang ugrabio je ponovo mesto na podijumu osvajanjem treće pozicije.

Za današnje takmičenje može se reći da je bilo najkvalitetnije u dosadašnjem delu sezone. Viđeno je mnogo skokova od preko 130 m a Johan Andre Forfang je postavio novi rekord skakaonice i on sada iznosi 140 m.

Najduži skok u prvoj seriji imao je Nemac Andreas Velinger. Ipak on se našao iza Prevca koji je pored dobre dužine od sudija dobio veće ocene za stil. Talentovani Velinger nije uspeo da bude dobar u finalnoj rundi pa je na kraju bio tek deseti.

Vodeći u generalnom plasmanu Zeverin Frojnd uklopio se u sivilo svojih timskih kolega zauzimanjem dvanaestog mesta. Da jučerašnje sedmo mesto nije bio samo trenutni bljesak pokazao je Anže Lanišek. Zauzeo je četvrto mesto i upotpunio slavlje Slovenaca.

Norvežani su imali četiri takmičara u prvih deset, i to već postaje normalna pojava
. Pomalo zaboravljeni dvostruki olimpijski šampion Kamil Stoh bio je izvanredan u drugoj seriji i uspeo je da se probije do šeste pozicije. Prijatno iznenađenje priredio je Švajcarac Gregor Dešvanden je bio sedmi, dok je njihov najpoznatiji skakač Simon Aman bio šest mesta iza.

Peter Prevc je ovom pobedom pretekao Zeverina Frojda u generalnom plasmanu. On je ukupno sakupio 364 boda, Nemac ima 327, dok je  Kenet Gagnes sa 265 i dalje treći.

Prvi period sezone završava se narednog vikenda u Enegelbergu.

Ne propustite