Svetski kup: Peter Prevc protiv ostatka sveta

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 25.11.2016.
10:28
Izvor: Sportske.net

Skakaonice su spremne, adrenalin takmičara na najvišem nivou, odbrojavanje se približava kraju i počinje sezona 2016/2017 u ski skokovima! Osam meseci je brzo proletelo od spektakularnog kraja prošle na Planici, i nakon letnjih takmičenja sledi ono pravo.

BETA/AP Photo/Jens Meyer
BETA/AP Photo/Jens Meyer

Povezane vesti

Finski zimski centar Ruka će nakon par godina imati čast da bude prva destinacija skakača u sezoni. Borba za Kristalni globus u Svetskom kupu i trofej pobenika prestižne turneje Četiri skakaonice su standarndno najveći ciljevi takmičara, a ove sezone tome treba dodati i Svetsko prvenstvo koje će se održati u Lahtiju.

Najveće pitanje koje se postavlja, može li neko pomeriti sa vrha Petera Prevca? Slovenac je u sezoni za nama ispisao istoriju, pomerao granice mogućeg iz vikenda u vikend. Osvojio je sve što se moglo osvojiti, i time zaslužio oreol apsolutnog favorita za odbranu naslova koji su u njegovom vlasništvu. Mnogo puta je pokazao da zna da se nosi sa pritiskom, zato konkurencija mora biti na višem nivou ako želi da se nađe ispred njega.

Tokom leta održana su takmičenja u okviru Gran Prija, a iznenađujući ukupni pobednik je bio Maciej Kot iz Poljske. Dosta top skakača je preskakalo nadmetanja, pa će se prava slika o formi videti tek sada. Svaka od reprezentacija ima svoje adute, a sigurno će se pojaviti neko novo lice.

Zeverin Frojnd bi kao i u godinama unazad trebao da bude najjača karika u nemačkom timu, iako je najveći deo letnje sezone propustio zbog povrede. Austrijski tim, kao i sve ljubitelje ski skokova raduje odluka Gregora Šlirenzauera da ipak nastavi karijeru, nakon što se povukao na polovini prošle. Norvežani su sa novom generacijom skakača napravili bum, i očekuje se da Gagnes, Forfang i ostali naprave korak napred i napadnu trofeje.

Naspram ovih mladih momaka biće i par velikih šampiona koji ni u veteranskim danima ne odustaju od izazova. Jane Ahonen i Simon Aman su odavno obezbedili status legendi, ali i u poznim skakačkim godinama, glad za pobedama je prisutna, i nadamo se da će nam prikazati bar malo nekadašnje magije.

Sochi Olympics Ski Jumping Men

Jednog čoveka nisam sa namerom pomenuo u predhodnoj rečenici, jer je on klasa za sebe. Napisati bilo kakav tekst koji se odnosi na ski skokove a ne spomenuti Noriakija Kasaija je nemoguće. Fenomen svetskog sporta, koji na polovini pete decenije života ostvaruje vrhunske rezultate to u potpunosti zaslužuje, a ovo ce biti njegova 28 sezona u Svetskom kupu!

Sneg se trenutno u Srbiji ne nazire, i dok čekamo čarolije koje on donosi, budimo uz tv prijemnike i uživajmo u majstorijama koje ski skakači izvode na belim površinama.

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Markо Đorđević
Tuesday, 22.11.2016
15:47

Kad se setim samo...Ahonen, Hanevald, Morgenstejn, Peterka, Krajnjec, Ljokolsoj, Kefler, Hilde...I za kraj, legendarni poljski brka, veliki Adam Malis. Detinjstvo mi je proslo gledajuci ih. Sad i ne pratim toliko, drago mi je da vidim da je Sliri jos uvek tu.

avatar
Љута Крајина
Friday, 25.11.2016
12:43

Још само да додам: Казујоши Фунаки. :-)