Šta nas sve to čeka na US Open 2015?

Autor: Ivan Minić
ponedeljak 31.08.2015.
08:33
Izvor: Ivan Minić

Poslednji Grand Slam sezone je pred nama. Iako su prva mesta i kod momaka i kod dama zacementirana bar do proleća naredne godine, jer i Novak i Serena imaju po 6.000 bodova prednosti, uzbuđenja sigurno neće manjkati.

BETA/AP Photo/Kathy Willens
BETA/AP Photo/Kathy Willens

Povezane vesti

Serena je svoj prvi Grand Slam osvojila u Njujorku, još 1999. godine.

Poslednje tri nije izgubila meč. Poslednji poraz, zapravo, nanela joj je Sam Stosur 2011. u finalu, a ta tadašnja Serena i ova danas, ne mogu da se porede. Osvojila je sve, baš baš sve. Po nekoliko puta. Igra celu sezonu pametno, propušta manje turnire, pravi pauze, i očigledno ima cilj da osvoji sto više Grand Slamova. U singlu ima 21. titulu, Štefi ima 22. Posle Njujorka, ukoliko se ne desi čudo, biće izjednačene. Poslednja osoba koja je osvojila Grand Slam u jednoj sezoni (sve četiri titule), bila je uprav Štefi 1988. godine, s tim da je ona tada tome prirodala i Olimpijsko zlato. Serena je svoje uzela u Londonu. Spremna je za svoju sedmu titulu na US Openu, a ko god bude sa druge strane, prvo će morati da pobedi sebe i strah, a onda sve ostalo. Zanimljivo bi moglo biti u 3. kolu protiv Mattek-Sands ili Sloane Stephens, a i u četvrtom ako se sretne sa Radwanskom.

Novak u Njujork dolazi posle dva izgubljena finala.

Za svakog drugog, i ta dva finala, i cela ova sezona bili bi nestvaran uspeh, ali ne i za njega. Iz dva finala koja su mu bila najvažnija ove godine, Roland Garros i Cincinati titule su otišle u Švajcarsku. Fizikalije isto nisu bile na najvišem nivou, ali imao je vremena da se oporavi i odmori. Žreb mu je kakav samo poželeti može.

Da li to znači da će biti lako?

Novak Djokovic

Nipošto.

Njujork je mesto gde je Novak izgubio najviše Grand Slam finala. Od prvog, još 2007, do danas, uz jednu titulu, izgubio je četiri puta. Prvi je kandidat, to svakako, ali igra koju je Rodžer pokazao u finalu Sinsinatija. Agresivna, potpuno drugačija, servis volej u svom najboljem izdanju, razlog je za brigu. I Endi je spreman. Biće im teže na putu do titule, ali svi oni su spremni na to. Muški turnir, biće, svakako spektakl.

Šta je sa ostalima?

Kod žena, situacije ja čudna u najmanju ruku. Simona je drugi nosilac, ali preduslov da ona nešto uradi je da ne sretne Serenu sa druge strane mreže. I njoj je žreb otvoren. Maša dolazi posle velike pauze, povreda je tu. Od Wimbledona nije odigrala takmičarski meč, a tamo je, istina bila vrlo dobra. Nemoguće je oceniti njene šanse, ali ukoliko uhvati ritam, može daleko. Garbine Muguruza je u fokusu zbog finala Wimbledona, iako verujem, ni njoj nije još uvek jasno kako se tamo napla. Posle toga, porazi u prvim kolima, dakle, potrebno joj je novo čudo, a grom ne udara dvaput u isto mesto.

Kod muškaraca, ako izuzmemo prvu trojicu nosilaca, šta nam ostaje? Kei brani finale, Marin titulu. Nisu u sjajnoj formi, ali mogu je dostići kroz mečeve. Obojica imaju prvih par kola koja ne bi smela biti problematična, iako Kei ide na Paire-a koji je u dobroj formi, već na početku, a nakon toga ga čeka možda Štepanek i Dolgopolov sa kojima se nikad ne zna. Rafa, teško da može daleko, a za kraj na samom početku se možda pobrine pretalentovani Ćorić. Berdych i Raonić igraju po sistemu toplo hladno, a ostali nemaju prevelike šanse.

Ko bi mogao da iznenadi?

Kod žena, mislim da Belinda Benčić može daleko. U svom delu žreba ima par neugodnih protivnica. Radwanska nema štihove u prvih par kola, i možda je u drugom čeka meč sa mlađom sestrom Ursulom, ali ako dodje do 4. kola, ide na Serenu. Kolo pre toga Serena će odmeriti snage sa Sloane Stephens, a ona je možda spremna za velika dela. Sa strane žreba Simone Halep iznenađenje možda mogu da naprave Timea Bacsinszky i Sabine Lisicki. Možda Ana? Nadam se, ali potrebno je da bude fokusirana iz meča u meč, jer svaki za sebe je veliki ispit. Jedna nepažnja, i ispašće u prvom kolu protiv Dominike Cibilkove koja se vraća.

Kod momaka stvari nisu bitno drugačije. Nema mnogo momaka od kojih se očekuje nešto veliko a da već nisu pomenuti. Sigurno neće biti lako nikome ko se nađe sa druge strane kada serviraju Groth, Karlović, Isner, ali nije izgledno da oni mogu daleko. Kirgios u prvom kolu ide na Murray-a i tu će mu, verovatno biti kraj. Gaske i Kokkinakis takođe mogu biti zanimljivi. Drugo kolo Federera i verovatno Bagdatisa obećava, a u Rodžerovoj osmini žreba je i Ivo, Miša Južni, Isner, Kohlschreiber i supertalentovani Zverev. Biće tu i Mardy Fish koji se oprašta od tenisa a u Cincinnatiju je počistio Viktora i posle velike borbe izgubio od Endija. Tu je i Leyton, a ni sa njim čovek nikad ne zna.

Šta od naših momaka i devojaka možemo očekivati?

Devojke:

Ana je 7. igračica sveta.

Britain Wimbledon Tennis

Može daleko, a može pasti i na prvoj prepreci. To je Ana. Verovatno ne postoji osoba zbog koje smo se više nervirali, ali ona i dalje, kada je u elementu može pobediti bilo koga. Prvo kolo - Cibulkova. Prvi nosilac na koga naleće je Genie Bouchard. Ako do njega dođe, biće to sudar dve prave teniske princeze.

Jelena je 21. nosilac i neće joj biti lako. U prvom kolu igra protiv pretalentovane Océane Dodin, u drugom i trećem čekaće je Vania Kind, Roberta Vinci ili Carla Suarez Navarro. U četvrtom ide na pobednicu dvoboja princeza.

Bojana Jovanovski je u seriji loših rezultata. Svaka pobeda biće veliki uspeh. Ima svoje šanse protiv Arruabarrene u prvom kolu, a u drugom je čeka pobednik Mladenović / Kuznetsova.

Aleks Krunić u prvom kolu ide na talentovanu crnogroku koja igra odlično - Danku Kovinić. Aleks je čudo, i svi to znamo, ali neće joj biti lako. Prošle godine očarala je teniski svet baš ovde, možda će i ove. Ako neko ima srce za to, ima ona. Ako prođe Kovinić, ide na pobednicu Görges / Schmiedlová, a u trećem kolu čeka je verovatno Petra Kvitova, kao i prošle goidne. Možda je vreme za reprizu?

Momci:

Novaka svi vidimo u meču za titulu. Do njega treba doći, ali svi verujemo da će se to i desiti.

Viktor dolazi posle serije jako slabih rezultata. Opet je pao, a to je obeležilo uostalom i njegovu karijeru do sada. U prvom kolu igra protiv Frances Tiafoe, američkog tinejdžera od koga se mnogo očekuje. Ako krene da podiže formu iz meča u meč, može daleko. U trećem kolu ga čeka verovatno Simon, u četvrtom Wawrinka. U tom delu žreba su i Jack Sock, Ernest Gulbis i Gilles Muller koji možda pomrse račune.

Janko Tipsarevic

Janko dolazi sa zaštićenim renkingom, i nadamo se da će konačno uspeti da nađe ritam. Prvo kolo García-López, drugo Querrey verovatno, treće Berdych. Ništa nije nemoguće, ali će svaka pobeda biti dugo željeno čudo.

Krajinovića čeka kolubijac Gonzales i biće to meč u kome je sve otvoreno. U drugom kolu, ukoliko to prebrodi ide na Davida Ferrera, u trećem na Chardy-ja, a posle toga na aktuelnog šampiona Čilića. Sve dalje od drugog kola je veliki uspeh.

U kvalifikacijama smo ostali bez Ducija Lajovića, iako je bio među nosiocima. Već u prvom kolu jači je bio Brydan Klein. U prvom kolu kvalifikacija stao je i mladi Laslo Djere.

Dubl:

Marcin Matkowski / Nenad Zimonjić su četvrti nosioci i u dobroj su seriji. Zikiju US Open u muškom dublu nikad nije previše prijao, ali možda sa Matkowskim bude više sreće.

Ne propustite

Ne propustite