Šta će biti s Jokanom?

  • Autor: Miloš Marković

  • 27. april 2015.

  • 12:09

  • Izvor: Miloš Marković

  • facebook
  • twitter
  • email

Izborio je Srbin plasman u Premijer Ligu, ostvario ogroman uspeh sa Votfordom. Ali, šta ga čeka naredne godine?

Šta će biti s Jokanom?
Foto: footballleagueworld.co.uk
'Nikada do sada nismo imali jednog Slavišu u Premijer Ligi', komentarišu Englezi uspeh i poduhvat srpskog trenera.

Čude se. S razlogom. Naime, Jokanović je tek treći inostrani menadžer koji je uspeo da ostvari plasman u Premijer Ligu, što svakako njegov poduhvati čini jedinstvenim.

Što ga više upoznaju, sve ih više inznenađuje. Svojim radom, rezultatima, ali i ponašanjem.

Kombinacija neosprone taktičke inteligencije i hrabrosti koju mu pripisuju od Jokanovića, kažu, pravi savršeni materijal za Premijer Ligu. Ako ćemo analizirati stvari, sva je verovatnoća da ćemo ga tu i gledati naredne sezone.

Niko to nije mogao ni da pretpostavi u oktobru.

Doveden kao iznenađenje, pisao sam OVDE o tome, Jokanović je bio četvrto rešenje na klupi Votforda u periodu od tri meseca. Nepoverljivi sa razlogom, navijači i javnost izrazili su sumnju.

Ne u vlasnike kluba u koje imaju poverenje od samog starta, već u ime Slaviše Jokanovića. Oni koji ga su se setili, povezali su negativnu sliku koja je ostala iz vremena kada je bio fudbaler Čelsija. Ipak, Srbin je veoma brzo postavio jake temelje.

Da ima soludnu kuću izgrađenu na toj jakoj bazi, videlo se i na poslednjem meču.

Ako ste pratili utakmicu, mogli ste da primetite jasan trenutak u kome se pokazalo da sve što Jokanović postiže ove sezone nikako ne može da se pripiše sreći.

Nakon 26 minuta utakmice Votford je bivao gažen. Jokanoviću se nije svidelo šta vidi na terenu, momentalno je reagovao, izveo Anija Ikečija i uveo Mađara Tožera.

Znatno bolje izbalansiran, njegov tim nakon samo tri minuta preko Dinija stiže do vođstva. Jokanović bez emocija, potpuno u poslu. Bez obzira na to što ga je asistent obgrlio u ektazi, na Jokanovom licu ni osmeh.

Upravo je takav stav uneo i u svoj tim.

Od ekipe je napravio otporan tim, hrabar i nepokolebiv, koji ne posustaje pred prvom preprekom. Ojačao je svoje momke.

"Sjajan je.", kaže Ben Votson.

"Miran je, veruje u nas. Videli ste protiv Brajtona. Iznenadili su nas formacijom i načinom igre, morali smo da promenimo stvari i on se nije uplašio da to uradi. Svi smo posvećeni, Ikeči se nije pobunio što ga menja, prvi je čestitao nakon utakmice. Atmosfera je sjajna.", dodao je vezni fudbaler Votforda.

Potvrdio je to i Jokan.

"Razumeo je situaciju. Ja sam profesionalac, on takođe, imamo zajednički cilj.",
rekao je srpski trener.

Stav.

To je ono čime se ističe. Ono čime je već sada privukao pažnju Premijerligaša.

Prati ga Sanderlend. Zainteresovan je ovaj klub ozbiljno da na klupu svog tima za narednu sezonu postavi Slavišu Jokanovića. Treba ipak pročitati između redova.

Dik Advokat je doveden kao prelazno rešenje, potpisao je ugovor do kraja sezone. Logično, sasvim očekivano, mi ga barem poznajemo. Čekaće se ishod sezone. Jer, Sanderlend je prvi ispod crte, bori se za opstanak.

Jokanović to i sam dobro zna, ni njega na poslu niko neće zadržati čisto iz emotivnih razloga. Italijani mu veruju, ali sačekaćemo dok ih ne zaslepe svetla premijerligaških reflektora pre nego se uverimo u njihove istinske namere.

Dešava se to često, menadžer koji uvede tim u viši rang biva zamenjen drugim. Zvučnijim imenom.

Jokanović nema iskustva rada u Premijer Ligi. Omirisao je elitni rang takmičenja, ne znači da će dobiti priliku da zube zarije u njega i okusi ga. I to, samo to, jedina je njegova mana.

Zato ga i gleda Sanderlend.

U slučaju da Mačke ispadnu i Čempionšip, treba se voditi i finansijskim razlozima. Znatno jeftinija, a unapređenija solucija od Advokata, Jokanović bi bio na velikom udaru.

Pitanje o tome da li će se Votford voditi altruističkim motivima i pokazati veru u sadašnjeg menadžera treba postaviti gazdama. Nema sumnje da će i njihov odgovor zavisiti umnogome od raspleta u poslednjem kolu.

Jokanović je istakao jasnu nameru da hoće sezonu da završi kao prvi.

U ovom trenutku ima 4 boda prednosti u odnosu na Bornmaut koji od 20.45 igra sa Boltonom kući. U poslednjem kolu Jokan čeka Šefild Venzdej, Bornmaut gostuje Čarltonu.

Sve je i dalje otvoreno, niko se ne usuđuje da razmišlja više od jednog koraka unapred, bez obzira što je Premijer Liga obezbeđena.

Leto će, svakako, biti puno spekulacija, nagađanja i aktivnosti.

S navijačke strane, svi smo uz Jokana, u to ne treba sumnjati. Srbin na premijerligaškoj klupi? Pa, nije mala stvar.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari