Soker, fudbal i američka pita...

  • Autor: Miloš Marković

  • 02. jul 2014.

  • 10:08

  • Izvor: Miloš Marković

  • facebook
  • twitter
  • email

Stvar je lingvistike, Amerikanci možda ne znaju pravi naziv sporta kojim se bave, ali su i definitivno naučili da ga igraju. Eliminacija sa Svetskog prvenstva nije kraj američkog sna, Jenkiji nisu zgazili u pitu.

Sjedinjene Američke Države su ostavile jak utisak na tekućem Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Govorim to iz ličnog stanovišta, Srblje će se patriotski usprotiviti, ali brojke ovu tvrdnju jasno potkrepljuju. Amerika je doživela transformaciju, soker više nije nedeljna razonoda za mame domaćice i razbibriga američke nacije.

Ekspanzija klupskog fudbala to i definitivno pokazuje, ulaganje u razvoj lige donelo je rezultata i na reprezentativnom nivou.

Prelomni trenutak je definitivno dolazak Jirgena Klinsmana na mesto selektora.

Koliko god ga osporavali u javnosti, naročito nakon odluke da izostavi najboljeg igrača reprezentacije Lendona Donovana, sve je brzo zaboravljeno nakon samo dve utakmice u grupnoj fazi Svetskog prvenstva.

Ameri su žrebom smešteni u 'grupu smrti', u konkurenciji Nemačke, Portugala, pa i Gane niko ima nije davao šansi. Ipak, oni su uspeli, a na tome mogu da zahvale svom 'nadobudnom' karakteru i nemačkoj disciplini Jirgena Klinsmana.

Kada kažem karakter, jedno je jasno.

Sve epitete koje poseduju kao nacija, a koji toliko bodu u oči srpskoga naroda, Amerikaci su preslikali na reprezentaciju. To, uostalom, rade u svakom sportu kojim se ozbiljno bave, fudbal to jeste postao.

Brazil Soccer WCup Belgium US

Prvo i osnovno, Amerikanci se ne plaše nikoga.

U ekonomskom, finansijskom, organizacionom, društveno-socijalnom smislu oni su svetska sila u potpunosti svesna svoje snage. Tako se ponašaju i na terenu.

Portugal, ko je to? Neka mala država u Evropi, koja je do skora grcala u ekonomskim neprilikama? Ma, nema problema.

Kristijano Ronaldo? Ništa lakše...

Plastično predstavljeno zvučaće nadobudno, ali dubljom analizom pokazuje samosvest nacije koja je u svojoj kratkoj istoriji izgradila društvo u kome su norme, aršini, očekivanja i samopouzdanje na izraženom nivou.

Kada u kombinaciju ubacite fudbalsku disciplinu koju je uveo Jirgen Klinsman dobijate 'pobedničku' kombinaciju.

Amerikancima treba vremena, u fudbalu im istina nedostaje ona žica, onaj genij, koji je upravo kod njih karakterističan za NBA u odnosu na 'drugorazrednu' evropsku košarku. Oni su ubeđeni da se i ta žica može steći, vrednim radom i neće odustati od toga.

Slikovito predstavljeno, u odnosu na 2011. kada ih je vodio Bob Bredli, Amerikanci su danas u potpunosti drugi tim, koji po utakmici pravi 964 dodavanja (2011. - 734), koji igra znatno širi fudbal, pokriva veći deo terena, tim koji svoje napade započinje i gradi od poslednje linije i tim koji ima izraženo disciplinovane i uigrane akcije kod prekida.

Svestan dobrog posla koji je uradio, Klinsman je uspeo brzo da otkloni razočaranje zbog eliminacije.

Brazil Soccer WCup Belgium US

I sam je poprimio američku crtu – uzdignute glave se prihvata svaki poraz, ma koliko bolan bio. Nije da to Nemci nisu i sami znali, ali Amerikanci su ideal u oblasti samopoštovanja i dizanju iz pepela, učenja iz sopstvenih grešaka.

"Čestitam Belgiji, ova utakmica je oduševila navijače. Ponosan sam na moju ekipu, šteta je što nismo prošli, ali moramo da nastavimo dalje", rekao je Klinsman.

Nemac je na kormilu američke reprezentacije od 2011. godine, sinoćni poraz neće označiti prekid saradnje. Svestan je Klinsman napretka, prostora za dalji rad.

"Neću podneti ostavku. Mislim da ću i na narednom Mundijalu predvoditi SAD. Moramo da nastavimo dalje. Ima mnogo mladih igrača koji nadolaze. Mislim da, kao ekipa, imamo još mnogo toga da izgradimo u budućnosti", istakao je selektor.

Sinoćna utakmica protiv Belgije imala je sve odlike visokobudžetnog holivudskog filma.

Nije se scenario uklopio u američki san, ali je imao i svog heroja u liku i delu Tima Hauarda, zlikovca u liku, moram to istaći, zaista sjajnih Belgijanaca, emotivni finiš i (umalo) čudesni preokret za veliku pobedu američke nacije.

Brazil Soccer WCup Belgium US

Umesto da dožive američki san, reći će neko, Jenkiji su zgazili u američku pitu.

Nedostajao je 'hejl Meri' pas, ako ćemo da ostanemo dosledni duhu njihovog fudbala, nedostajao je trenutak genijalnosti, na kome će, graditi optimizam, hrabrost, samopouzdanje u narednim godinama. Uramljen na zidu, sinoćni poraz će biti podsetnik, motivaciona poruka.

Do sledećeg puta, ne sumnjajte, vratiće se jači.

  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari