Šahovska groznica! Karlsenova totalna dominacija ili rađanje prvog velikog rivalstva u 21. veku?

Autor: Darko Mitrović
petak 11.11.2016.
15:32
Izvor: Darko Mitrović

Volite li šah? Ovog novembra drevna igra, posle duge pauze, ponovo privlači veliku medijsku pažnju širom sveta...

Beta/AP Photo/Seth Wenig
Beta/AP Photo/Seth Wenig

Povezane vesti

Nekad Fišer i Spaski, Karpov i Kasparov... a danas - Magnus Karlsen i Sergej Karjakin!

Ova dvojica 26-godišnjaka u Njujorku, u periodu od 11. do 30. novembra, vode borbu za titulu novog prvaka sveta u šahu, a u ulozi branioca naslova je norveški šahista, koji iza sebe već ima dve osvojene titule.

On je pre dve godine bio bolji od iskusnog Indijca Višvanatana Ananda, a osvajanjem nove titule bi na najlepši način proslavio i svoj 26. rođendan, baš 30. novembra, ukoliko pitanje pobednika ne bude rešeno i koji dan ranije.

Iako je šahovska istorija bogata brojnim velikanima ovog sporta, Magnus Karlsen se već izdvojio kao šahista sa najvećim rejtingom svih vremena (2861), a u godinama pred njim ostaje mu da i po broju titula nadmaši sve nekadašnje šampione.

Norveško ''čudo od deteta'' se za zvanje velemajstora izborilo sa samo 13 godina i 148 dana, ali je Karjakin po tom osnovu bolji, jer je velemajstorsko zvanje zaslužio sa 12 godina i sedam meseci i po tome je svetski rekorder.

Karlsen je na početku svoje karijere, osim po velikom talentu za ovu igru, postao prepoznatljiv i po atraktivnom, napadačkom stilu igre. Ipak, kako sam priznaje, kada je došao na najviši nivo, shvatio je da mora da ''povuče ručnu''.

''Kada sam bio mlađi, trudio sam se da dobijam partije u veoma agresivnom stilu, napadao sam sve vreme i tako lomio otpor protivnika. Ali, kada sam stigao do najvišeg nivoa, naišao sam na protivnike koji su se mnogo bolje branili, pa se sada trudim da budem pragmatičan. Bez obzira kakav rizik preuzimam, uvek pokušavam da kontrolišem igru'', izjavio je Karlsen tim povodom.

Kada je u pitanju njegov rival, Sergej Karjakin, on je deset meseci stariji, u januaru će napuniti 27 godina, a priliku da izađe na megdan aktuelnom šampionu dobio je trijumfom nad Fabijanom Karuanom, u finalu Turnira kandidata, održanom u Moskvi ove godine.

Karjakin je rođen na Krimu, a za Rusiju nastupa od 2009. godine. Pre toga je predstavljao Ukrajinu, iako je izjavljivao da se oduvek osećao kao Rus i da maksimalno podržava Rusiju kao državu.

Trenutno je na rang listi na devetom mestu sa rejtingom 2772, dok prvoplasirani Karlsen sada ima rejting 2853.

Foto: Beta/AP Photo/Seth Wenig

karlsen karjakin

Osim za titulu, njih dvojica će se boriti i za vredne novčane nagrade. Ukupni nagradni fond iznosi 1.1 milion dolara, a biće podeljen 60:40 u procentima, u korist pobednika, naravno.

Ovo je prvi put posle 21 godine da su Sjedinjene Američke Države domaćin borbe za titulu prvaka sveta, pa se mnogi nadaju da će i ta činjenica, uz to što se radi o predstavnicima nove, mlade generacije, doprineti da se opadajuća popularnost šaha povrati na nekadašnji nivo, kada su se partije nekadašnjih velikih rivala prepričavale i analizirale i među ''širokim narodnim masama''.

Svih 600 mesta u dvorani ''Fulton Market'' u Njujorku je rasprodato za ovaj meč, a svi oni koji žele detaljinije da prate dvoboj za titulu između Karlsena i Karjakina, mogu to da učine i putem sajta worldchess.com, gde će se uživo pratiti i komentarisati bukvalno svaki detalj tokom ovog duela.

Sistemom takmičenja predviđeno je ukupno 12 partija, igraće se u ritmu dva meča u dva dana, pa jedan slobodan dan, sve do 24. novembra, od kada će ritam takmičenja biti prebačen na ''1+1''. Ukoliko posle 12 partija rezultat bude nerešen, odluka će biti doneta u ''taj-brejku''.

Karlsen i Karjakin su do sada odigrali 21 partiju, a Norvežanin vodi sa 4:1 u pobedama, uz 16 remija.

Naravno, aktuelni šampion je i veliki favorit, ali kako prenose pojedini mediji, postoji i nešto što ga je veoma zabrinulo uoči ove borbe za titulu - ruski hakeri!? Oni su nedavno došli do izražaja otkrivajući potencijalne doping afere pojedinih sportista širom sveta, a Karlsen navodno strahuje da možda ne otkriju i njegove taktičke zamisli koje je uz pomoć kompjutera pripremao uoči duela sa Karjakinom.

U svakom slučaju, biće ovo prava poslastica za sve istinske ljubitelje šaha, a drevnoj igri već dugo nedostaje novo veliko rivalstvo, poput onih iz prošlog veka.

Karlsen bi novim trijumfom ostvario šampionski het-trik, posle prethodne dve pobede nad Anandom, dok bi Karjakin mogao da vrati titulu u Rusiju, posle decenijskog posta, još od kada je Vladimir Kramnik 2006. savladao Topalova u borbi za titulu.

Ne propustite

Komentari

17 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Zarkovacki Grof
Saturday, 12.11.2016
03:31

Hocemo Sah na male ekrane

avatar
Coa
Friday, 11.11.2016
18:19

Cini mi se da se prenos na world chess placa :( ima li neko da zna gde ima prenos za dz?

avatar
brekbaCh
Saturday, 12.11.2016
12:56

nisam ni ja uspevao da nadjem, kad god sam trazio..

avatar
brekbaCh
Sunday, 13.11.2016
12:06

Hvala druze, bar to moze da posluzi :)

avatar
Coa
Sunday, 13.11.2016
01:19

Ima na world chess i ne placa se... msm nema snimak kamerom vec mozes da pratis tablu i tu mozes da vracas poteze i unazad i da pratis live potez kako se odigra, i mozes da ispratis i prethodne partije naravno. Kako se udje na worldchess gornji desni ugao gde pise get full access iznad se klikne i ima online broadcasting. pozdrav

avatar
BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Friday, 11.11.2016
17:46

Napred Serjoza!

avatar
brekbaCh
Friday, 11.11.2016
17:12

Karlsen veliki favorit, Karjakin nema iskustva u ovakvim duelima.. a ja cu navijati za brata Rusa. Ajde sportske, mozete bar ovaj duel da prenosite pomalo.

avatar
Heisenberg321
Sunday, 13.11.2016
13:16

11 partija će da budu remiji, a jednu dobija Karlsen i to će biti to. :D

avatar
Heisenberg321
Sunday, 13.11.2016
16:33

Nakamura nije konstantan, a ima opasan kompleks od Karlsena. Karuana kad je u formi može da pobedi bukvalno svakog igrača na svetu, ali ne igra uvek na nivou pa je stvar u tome da se pogodi da je u najboljoj formi kad je najbitniji turnir inače ni blizu ne odigra kako se očekuje od njega.

avatar
brekbaCh
Sunday, 13.11.2016
16:09

Nakamura, nikako da zablista bre.. za godinu dana, pao 5 mesta na listi. Dok je Fabiano Karuana moj favorit trenutno u svetu saha.. a i mlad je poput ostalih, bice opasno dobrih rivalstava sledecih godina.

avatar
Heisenberg321
Sunday, 13.11.2016
14:34

Nikad se ne zna. :D A siguran sam da će da bude prilično dosadna borba jer je Karjakin previše tvrd igrač, e sad da je Karuana izazivač ili Nakamura bilo bi krvi. :D

avatar
brekbaCh
Sunday, 13.11.2016
13:28

Hahah vrlo moguce :D ... a zamisli, Karjakin, novi Kasparov.