Ooh, aah, Kantona - 24 godine od dana koji je promenio sve

Autor: Đorđe Đokić
subota 26.11.2016.
16:43
Izvor: Đorđe Đokić

Pre 24 godine na današnji dan, Erik Kantona je stigao u Mančester. Sve se promenilo. Dve decenije kasnije, Junajted je najveći fudbalski klub na svetu, a Francuz nekrunisani Kralj Stretford Enda

Beta/AP Photo/Frank Franklin II
Beta/AP Photo/Frank Franklin II

Povezane vesti

Da se razumemo, Kantona nije najbolji fudbaler na planeti svih vremena. Nije čak bio ni najbolji na svetu u periodu u kom je igrao, pa možda ni najbolji u Junajtedu tih godina. No, fudbal je magična igra, a Kralj je prosipao magiju svuda oko sebe, na ovaj ili onaj način. Od dečaka odraslih u Harisonovoj Akademiji pravio je ljude i učio ih da pobeđuju. Od običnih gledalaca pravio je sledbenike. Od protivnika krvne neprijatelje. Nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Junajted je te 1992. bio daleko od kluba kakav je danas. Poslednju titulu su osvojili 67, Kup šampiona 68. Fergusonu je vreme isticalo, navijačima je trebala titula pa je Đavo rešio da umeša prste. Jednostavno ne postoji drugo objašnjenje za gomilu slučajnosti koje su Francuza dovele na Old Traford promenivši tako tok istorije.

Engleski fudbal se menjao u periodu koji se poklopio sa početkom globalizacije. Premijer liga je tek nastala, Englezi su se polako ratosiljali huligana i počeli da prave ozbiljno takmičenje. Mediji su ligu činili sve atraktivnijom, gledaocima su bili potrebni heroji. Škot je rizikovao i dao šansu klincima iz Akademije. Falili su golovi, Dion Dablin se povredio, Mekler i Hjuz nisu bili u formi. Glavni kandidat da stvari promeni bio je Met Letisije, ali njemu je bilo dobro kući. Onda je usledio poziv od direktora velikog rivala Lidsa koji je želeo Denisa Irvina. Kantona je par dana ranije rešio da napusti klub jer ga Vilkinson nije stavio u tim na jednoj utakmici. Pokupio je stvari i tražio da ode. Ferguson je pitao da li je slobodan. Bio je za samo 1.2 miliona funti. Ostalo je istorija. Titulu je osvojio Junajted, a ne Aston Vila.

„Ako je ikad postojao igrač, bilo gde na svetu, koji je napravljen za Mančester junajted, onda je to Kantona. Došao je, isprsio se, podigao glavu i osmotrio sve kao da pita: „Ja sam Kantona. Koliko ste veliki? Da li ste dovoljno veliki za mene?“ – objasnio je Ferguson dovođenje Francuza iz konkurentskog Lidsa. Osim Škota, svi drugi su mislili da je u pitanju ludost i potez koji će uništiti klub.

Francuzu su pripale zasluge. Zasluženo. Ne zbog 9 golova koje je u ligi postigao te godine za Đavole. „Volim da igram i izgubim više nego da pobedim. Zato što unapred znam da ću da pobedim“ – rekao je jednom prilikom. Stav koji i danas vodi Junajted do pobeda u izgubljenim utakmicama vratio je baš on. Stav koji Junajted oduvek izdvaja od ostalih zagubio se posle odlaska Meta  Bezbija. Bilo je potrebno da ga neko vrati u svlačionicu. Erik je to učinio i dobio kraljevstvo.

A onda je otišao. Na vrhuncu. U tridesetoj. I zacementirao mesto u istoriji.

Ako imate samo jednu strast u životu – i to je fudbal – i zanemarujete sve ostalo, to je veoma opasno. Kada prestanete to da radite, kao da umirete. To je smrt zapravo.

Pokušavam da nađem druge načine da se izrazim. Bez toga bih umro.
“ – objasnio je Kralj.

Ove nedelje Junajtedovi navijači obeležavaju 20 godina od dolaska Erika na Old Traford. Mislite li da je to samo zbog 5 sezona odigranih u Junajtedu, 82 gola na 185 utakmica u svim takmičenjima. Razmislite malo bolje.

Nisam učio. Živeo sam“. – Erik Kantona


Ne propustite

Komentari

16 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
BlueBoy84
Thursday, 04.03.2021
13:35

Samo MU nije najveći, već Real Madrid, potom svi ostali

avatar
brekbaCh
Thursday, 01.12.2016
13:09

Pa vi uzdizite Ibrahimovica, kakav je lik ovo-ono. Kantona je bio Ibrahimovic pre 20 godina.

avatar
bokibole
Tuesday, 29.11.2016
12:46

Lepo kaze autor ovog teksta-napravljen za Junajted.Poklopilo mu se,bio je u pravo vreme na pravom mestu!Kad gledam sad golove koje je postigao za Man.Junajted vidim kakav je to majstor bio-sut i desnom i levom,odlican u skok igri glavom,nekoliko golova je dao tako sto je sa preko 30 metara lobovao golmane...

avatar
Mou Internazionale
Tuesday, 29.11.2016
05:10
avatar
Joey Barton
Monday, 28.11.2016
15:52

Inace Aleks Ferguson, je izjavio da je Kantona njegova najbolja kupovina ikad. I to ne zbog igrackog kvaliteta, vec zbog cene, i zato sto je dosao iz rivalskog kluba.

avatar
MAN RED
Saturday, 26.11.2016
21:55
avatar
CgRm4
Saturday, 26.11.2016
20:01

Junajted najveci klub na svijetu?Diskutabilno je da li su u top 5,po mn da,po nekom drugom ne,ali sigurno nijesu najveci klub na svijetu.Vijest pisao neki veliki navijac UTD-a....

avatar
Don Carlo
Saturday, 03.12.2016
23:21

taman sam dotle stigao sa citanjem, ne moram dalje

avatar
bvgcv
Friday, 09.12.2016
13:17

Pa mozda je hteo reci najveci u Engleskoj,tu bi bio u pravu 100%.

avatar
Realan tip
Saturday, 26.11.2016
19:40

Sta je autor teksta htio napisati u cetvrtom paragrafu (pocinje rijecima: engleski fudbal, a zavrsava: a ne Aston Vila, na taj paragraf se misli) to samo on zna.

avatar
lonchy88
Monday, 28.11.2016
13:23

Zato sto je te sezone aston vila zavrsila druga na tabeli iza junajteda. Na to je mislio autor teksta. Prvo kolo prvenstva igraju junajted i aston vila. U prvoj postavi sest klinaca iz akademije protiv vile, nakon pola sata vila vodi 3:0. Svi su mislili, da je junajted izgubljen te sezone, nakon tih pola sata, ali sve se promijenilo.Bas u toj sezoni.

avatar
BlueBoy84
Saturday, 26.11.2016
19:35
avatar
Ron Jeremy
Saturday, 26.11.2016
18:22

Kako se usudjujete da napisete da je MUTD najveci klub na svijetu,nije cak ni u engleskoj ;)

avatar
BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Saturday, 26.11.2016
17:52

Najveci fudbalski klub na svetu? Tek sesti po velicini u Evropi, a na svetu...

avatar
Mangus
Saturday, 26.11.2016
17:52

Posebna faca. Kako tekst kaze, nije bio najbolji, ali je definitivno bio ono sto je Utd-u tada trebalo. Pitanje je da li bi sanas SAF-a gledali ovako kako gledamo da nije dosao Erik.