Novi FM - Evo šta su nam spremili za novu sezonu!

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 20.11.2017.
18:22
Izvor: Ivan Mandić

Još jedna godina i još jedno izdanje najbolje fudbalske menadžerske simulacije na svetu. Da, izašao je novi Football Manager 2018. U nastavku ćemo malo prozboriti o tome šta su nam momci iz Sports Interactive-a spremili ove godine.

Povezane vesti

Kao i svake godine, i ove godine Football Manager nam donosi brojne novine ineke stare, unapređene, zarad veće realnosti i većeg uzitka u igri. Ove godine predstavljene su dve velike novine u igri. U pitanju je Squad Dynamics i Medical Center, a mnoge stare opcije su poboljšane i dovedene korak bliže realnosti. Neke od tih stvari su svakako novi grafički endzin, redizajniran skauting, jasnija taktička podešavanja, poboljšan meč endzin kao i mnoge druge. Naravno, ne treba zaboraviti novu bazu sa svim transferima i stvarima koje idu uz to.

Squad Dynamics, novina koja je najavljena najpompeznije u novoj iteraciji FM-a nam daje mogućnost da bolje sagledamo odnose unutar kluba na relaciji između samih igrača, kao i između igrača i menadžera, odnosno Vas. Ovde možete videti igrače koji su pravi lideri vašeg tima, one koji imaju najveći ili nešto manji uticaj u vašem timu, atmosferu u samoj svlačionici kao i vašu popularnost među samim igračima koja je određena vašim odnosom sa njima i rezultatima koje postižete sa klubom. Takođe, zadovoljstvo igrača u timu je sada podeljeno na nekoliko segmenata, pa tako igrač može biti nezadovoljan treningom, atmosferom u timu, minutima provedenim na terenu itd. što vam dosta olakšava posao u cilju da svi u ekipi budu srećni i zadovoljni.

squad dynamics 1

-

squad dynamics 1

Medical center predstavlja takođe veliku novinu i omogućava vam da detaljno sagledate povrede ili istorije povreda vaših igrača u timu. Ovde možete videti i koliki je rizik da se neki igrač povredi na osnovu čega možete da mu prilagodite trening nastojeći da smanjite rizik da ostanete bez nekog igrača na duži vremenski period. Grafički je sve jako lepo prikazano i vrlo lako i jednostavno za korišćenje. Još jedan statistički parametar koji ovde možete videti je koliko igrać propustio utakmica ili minuta zbog povrede, kao i procentualnu vrednost koliko je igrač bio van stroja tokom sezone.

injury risk

-

medical report

Grafički endzin. Nesto za čim FM dugo vapi i nešto što mu je nedostajalo je definitivno novi grafički endzin koji ce pružiti raznovrsniju i dinamičniju grafiku i razbijanje monotonije koji je FM do sada imao. Dovedeni su novi ljudi, specijalno za razvoj ovog segmenta, a ostavljam vama da sami procenite da li su uspeli u nameri ili nisu.

Jedna od stvari koja je krucijalna za svakog menadžera a sada je doživela kompletni redizajn je svakako skauting. Od FM-a 2018 uveden je i skauting budzet. Svaka oblast ili regija u svetu ima određenu cenu, tako da ako hoćete da skautirate ceo svet, moraćete da izdvojite nešto veću sumu novca. Predstavljeni su i skauting paketi koji obuhvataju oblasti poševši od celog sveta, preko određenog kontinenta pa do samo jedne lige, i podeljeni suna seniorski i omladinski skauting. Svaki paket nosi određenu cenu u zavisnosti od veličine zadatka pa ćete tako za skauting po celom svetu morati da izdvojite vecu sumu novca nego li za skauting samo jedne lige. Nekada su skauti preporučivali igrače zvezdicama (od 1 do 5) a sada je to pretočeno u numeričku vrednost od 1 do 100 što nam svakako može mnogo preciznije odrediti potencijal ili trenutne mogućnosti skautovanog igrača. Po prvi put od uvođenja Data Analyst sada nije samo figura za popunjavanja stručnog štaba, već neko ko ima svoju ulogu u skautingu, pa će vam tako pored skauta, oni pružati detaljne informacije o nastupima samih igrača (ukupno pretrčani kilometri, preciznost paseva, šuteva itd).

scouting

-

data analyst

Taktika nije doživela bog zna kakav preporod, ali je uvedena jedna jako korisna stvar, a to je pokrivenost terena vašom taktikom. Šta to znaci? To znači da sada možete jasno videti koji delovi terena su vam dobro pokriveni a koji delovi terena su rizični, odnosno gde bi protivnik mogao da nađe “rupu” u vašoj formaciji i da je tako iskoristi u svoju korist.

tactics

Mec endzin je kao i svake godine pretrpeo brojne izmene. Ne možemo u jednu recenziju staviti sve, ali je svakako ME doziveo unapređenje u odnosu na ranije iteracije igre, kao i same animacije unutar meča. Svi znamo da je ovaj segment igre rupa bez dna kojoj nikad nije dosta tjuninga i čačkanja, ali se ljudi iz Sports Ineractive trude da iz godine u godinu poboljšavaju meč endzin i dovedu igru što bliže realnosti.

match

Pored svega ovoga tu su i brojna sitna poboljšanja koja nam olakšavaju igranje i povećavaju ugođaj. Da li je sve ovo dovoljno da nas i ove godine veže za menadžerske fotelje ili nije procenite sami. Da li Sports Interactive treba da se bori sa vremenom i izbacuje igru na godišnjem nivou ili treba napraviti pauzu i izbacuje samo nove baze kao DLC da bi sebi dali oduška i kroz godinu, dve pauze donesu nešto potpuno novo u menadžerskim simulacijama? Ubisoft je to već uradio sa Assasins Creed serijalom, EA to planira da uradi sa FIFA a već jeste sa Need For Speed-om i Battlefield-om a da li bi tako nešto bio pametan potez SI-a u cilju da nam posle duže vremena donese pravo osveženje u vidu FM-a videćemo u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti. Ono što ja znam je da ću svakako igrati svaki novi FM naslov ma koliko on bio dobar ili lošiji od očekivanog!

https://www.youtube.com/watch?v=Pf7-bA9G2RQ

Ne propustite

Ne propustite

Komentari

29 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Nenad Šmigić
Wednesday, 01.08.2018
16:45

top eleven 2018,zakon !!!!

avatar
Zeljko Trisic
Wednesday, 13.12.2017
13:53

koliko je ova igra nekad bila zanimljiva, sad su je zakomplikovali do angazmana cistacica na stadionu

avatar
FM 2018
Tuesday, 21.11.2017
11:20

Football Manager 2018 prodaja najjeftinije,vec 5 godina sa vama isporuka igrice odmah u roku od sat vremena za 500 dinara igrajte originalnu igricu bez bagova i ostalih gluposti 😊

avatar
3x3
Friday, 24.11.2017
01:46

A, kako da te bilo ko kontaktira? I sta kad bude neki update ili ako se sistem napuni virusima, pa je neophodno promeniti isti?

avatar
KINGZOOOR
Tuesday, 21.11.2017
01:57

Ako neko igra FM i zanima ga OFFLINE MOD,neka me doda na fb-u Miloš Đoković (slika FM 2018)

avatar
Manitu
Tuesday, 21.11.2017
01:47

Batalite fm naucite nesto da radite korisno i sto moze da se naplati i od cega moze da se zaradi.

avatar
Filip MUFC
Tuesday, 21.11.2017
11:41

Niko nije rekao da treba da budes zaludjenik i da igras FM po ceo dan neradeci nista. To ti je da pocastis sebe kad nadjes vremena.

avatar
El_nikolic
Tuesday, 21.11.2017
00:23

Sve je to lepo, ali FM 08 je meni poseban,uvek mu se vraćam.. :D

avatar
PLAYBOY
Tuesday, 21.11.2017
03:00

isti sam brate :D

avatar
El_nikolic
Tuesday, 21.11.2017
21:48

Tooo braćo, baš mi je drago da nas ima :D Živi bili, sve što se može osvojili.. :D

avatar
????JULEN GUERRERO 8????
Tuesday, 21.11.2017
13:38

Ima nas jos :)

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Tuesday, 21.11.2017
00:11

Ako ima neko download link nek ostavi ako moze

avatar
Filip MUFC
Tuesday, 21.11.2017
09:15

Imas samo da placas, nema jos za pirateriju

avatar
FM 2018
Tuesday, 21.11.2017
11:20

Football Manager 2018 prodaja najjeftinije na fejsu stranica za 500 din cepas original :)

avatar
zlogi
Monday, 20.11.2017
23:21

nisam jos igrao 18, ali nadam se da je AI pametniji i da ce, kad igrac nadje dobitnu kombinaciju (taktika + trening), u roku od sezone max 2 naci counter za to. Desavalo mi se sa 16 i 17 da se naosvajam trofeja sa nekom ekipom koristeci istu taktiku+trening dok mi ne dosadi...kad se setim samo cm4, nema dobitne kombinacije na duge staze, nego uvek neki eksperiment sa taktikom i treningom, kako bi ostao na vrhu :P

avatar
Filip MUFC
Tuesday, 21.11.2017
09:14

Pa bas ni u stvarnosti nije da se menja taktika toliko da bi pobedjivao.

avatar
Lazar Dimitrijevic
Monday, 20.11.2017
23:16

Drustvo, da li moze pomoc. Tek sam poceo da igram FM 2016, uzeo sam Zvezdu i sad ne mogu da se najbolje snadjem oko dovodjenja i prodaje, takodje posto engleski ne znam dobro, slabo se snalazim i dosta zanimljivosti propustam. Da li mogu nekako to da savladam i da igram najnormalnije. Mladje igrace ne znam kako da dovedem, dosta dugo mi treba da nesto odradim, pa ne znam da li je to bas igrica za mene :D

avatar
Filip MUFC
Tuesday, 21.11.2017
09:13

Ako volis fudbal i da se nadjes u trenerskom-menadzerskom poslu, onda jeste. Nema veze sto ne znas engleski, da se srediti. Ides na Scouting da dovodis igrace, tacnije kliknes to na tom da kazem meniju sa desne strane sto imas ponudjeno. Da ga prodas, treba da ides na njegovo ime i stisnes desni klik. Tu imas opciju transfer, pa ti se pojave pod opcije i pise ti set transfer, to ti je najbolje.

avatar
????JULEN GUERRERO 8????
Tuesday, 21.11.2017
13:40

Nadji nekog pajtosa sto zna engleski i nek ti objasni osnovne stvari na fm, posle je lagano..

avatar
Monday, 20.11.2017
21:03

Кад се сетим колико сам као клинац изгубио времена на ове глупости... Жали Боже улудо изгубљене године. Савет млађима: не будите глупи као ја што сам био!

avatar
Stefan Išizaki
Monday, 20.11.2017
22:04

Ja i dalje gubim.

avatar
Volem Vosu
Tuesday, 21.11.2017
10:25

A inace bi se bavio kvantnom fizikom da nisi igrao igrice? :D

avatar
RealisticChelseaFan
Monday, 20.11.2017
20:26

Super je novi FM, pogotovo mi se svidja Dynamics i sto skauti procenjuju potencijal igraca od 1 do 100. Medical center je po meni visak. Igricu su doveli skoro do savrsenstva, ali ne bi voleo da uvedu jos novina, ionako se sporo igra i ne bi bilo dobro da bude jos komplikovanije. U prethodnim verzijama FM-a sam primetio da klubovi slabo daju sansu mladim talentima da igraju za prvi tim. Ove godine je to bolje, ali i dalje nisam zadovoljan. Mbape je u prvoj sezoni za PSG odigrao tek 26 utakmica, od cega je je 10 usao sa klupe (racunajuci sva takmicenja, nije bio povredjen), a placen 180 miliona. I regeni se slabo razvijaju. Ja jos na fm nisam video da je neki klub u potpunosti iskoristio pun potencijal svog regena. Kvalitet dogura do nekih 170-175 max, a PA mu je 192 naprimer. Sledece godine neka malo vise obrate paznju da drugi klubovi bolje razvijaju mlade igrace, jer posle 6-7 sezona nemam konkurenciju i pocinje da smara.

avatar
Bojan Aleksic
Monday, 20.11.2017
21:56

Kod mene (u fm 17) regeni razbijaju. Em ih ima dosta, em stvarno postaju zverine od igraca. Videcemo kako ce ici dalje, ali sada sam na prelazu era, kada svi ovi veliki igraci odlaze u penzije, a regeni preuzimaju ulogu.