Novi FM - Evo šta su nam spremili za novu sezonu!

  • Autor: Darko Mitrović

  • 20. novembar 2017.

  • 18:22

  • Izvor: Ivan Mandić

  • facebook
  • twitter
  • email

Još jedna godina i još jedno izdanje najbolje fudbalske menadžerske simulacije na svetu. Da, izašao je novi Football Manager 2018. U nastavku ćemo malo prozboriti o tome šta su nam momci iz Sports Interactive-a spremili ove godine.

Novi FM - Evo šta su nam spremili za novu sezonu!
Kao i svake godine, i ove godine Football Manager nam donosi brojne novine ineke stare, unapređene, zarad veće realnosti i većeg uzitka u igri. Ove godine predstavljene su dve velike novine u igri. U pitanju je Squad Dynamics i Medical Center, a mnoge stare opcije su poboljšane i dovedene korak bliže realnosti. Neke od tih stvari su svakako novi grafički endzin, redizajniran skauting, jasnija taktička podešavanja, poboljšan meč endzin kao i mnoge druge. Naravno, ne treba zaboraviti novu bazu sa svim transferima i stvarima koje idu uz to.

Squad Dynamics, novina koja je najavljena najpompeznije u novoj iteraciji FM-a nam daje mogućnost da bolje sagledamo odnose unutar kluba na relaciji između samih igrača, kao i između igrača i menadžera, odnosno Vas. Ovde možete videti igrače koji su pravi lideri vašeg tima, one koji imaju najveći ili nešto manji uticaj u vašem timu, atmosferu u samoj svlačionici kao i vašu popularnost među samim igračima koja je određena vašim odnosom sa njima i rezultatima koje postižete sa klubom. Takođe, zadovoljstvo igrača u timu je sada podeljeno na nekoliko segmenata, pa tako igrač može biti nezadovoljan treningom, atmosferom u timu, minutima provedenim na terenu itd. što vam dosta olakšava posao u cilju da svi u ekipi budu srećni i zadovoljni.

squad dynamics 1

-

squad dynamics 1

Medical center predstavlja takođe veliku novinu i omogućava vam da detaljno sagledate povrede ili istorije povreda vaših igrača u timu. Ovde možete videti i koliki je rizik da se neki igrač povredi na osnovu čega možete da mu prilagodite trening nastojeći da smanjite rizik da ostanete bez nekog igrača na duži vremenski period. Grafički je sve jako lepo prikazano i vrlo lako i jednostavno za korišćenje. Još jedan statistički parametar koji ovde možete videti je koliko igrać propustio utakmica ili minuta zbog povrede, kao i procentualnu vrednost koliko je igrač bio van stroja tokom sezone.

injury risk

-

medical report

Grafički endzin. Nesto za čim FM dugo vapi i nešto što mu je nedostajalo je definitivno novi grafički endzin koji ce pružiti raznovrsniju i dinamičniju grafiku i razbijanje monotonije koji je FM do sada imao. Dovedeni su novi ljudi, specijalno za razvoj ovog segmenta, a ostavljam vama da sami procenite da li su uspeli u nameri ili nisu.

Jedna od stvari koja je krucijalna za svakog menadžera a sada je doživela kompletni redizajn je svakako skauting. Od FM-a 2018 uveden je i skauting budzet. Svaka oblast ili regija u svetu ima određenu cenu, tako da ako hoćete da skautirate ceo svet, moraćete da izdvojite nešto veću sumu novca. Predstavljeni su i skauting paketi koji obuhvataju oblasti poševši od celog sveta, preko određenog kontinenta pa do samo jedne lige, i podeljeni suna seniorski i omladinski skauting. Svaki paket nosi određenu cenu u zavisnosti od veličine zadatka pa ćete tako za skauting po celom svetu morati da izdvojite vecu sumu novca nego li za skauting samo jedne lige. Nekada su skauti preporučivali igrače zvezdicama (od 1 do 5) a sada je to pretočeno u numeričku vrednost od 1 do 100 što nam svakako može mnogo preciznije odrediti potencijal ili trenutne mogućnosti skautovanog igrača. Po prvi put od uvođenja Data Analyst sada nije samo figura za popunjavanja stručnog štaba, već neko ko ima svoju ulogu u skautingu, pa će vam tako pored skauta, oni pružati detaljne informacije o nastupima samih igrača (ukupno pretrčani kilometri, preciznost paseva, šuteva itd).

scouting

-

data analyst

Taktika nije doživela bog zna kakav preporod, ali je uvedena jedna jako korisna stvar, a to je pokrivenost terena vašom taktikom. Šta to znaci? To znači da sada možete jasno videti koji delovi terena su vam dobro pokriveni a koji delovi terena su rizični, odnosno gde bi protivnik mogao da nađe “rupu” u vašoj formaciji i da je tako iskoristi u svoju korist.

tactics

Mec endzin je kao i svake godine pretrpeo brojne izmene. Ne možemo u jednu recenziju staviti sve, ali je svakako ME doziveo unapređenje u odnosu na ranije iteracije igre, kao i same animacije unutar meča. Svi znamo da je ovaj segment igre rupa bez dna kojoj nikad nije dosta tjuninga i čačkanja, ali se ljudi iz Sports Ineractive trude da iz godine u godinu poboljšavaju meč endzin i dovedu igru što bliže realnosti.

match

Pored svega ovoga tu su i brojna sitna poboljšanja koja nam olakšavaju igranje i povećavaju ugođaj. Da li je sve ovo dovoljno da nas i ove godine veže za menadžerske fotelje ili nije procenite sami. Da li Sports Interactive treba da se bori sa vremenom i izbacuje igru na godišnjem nivou ili treba napraviti pauzu i izbacuje samo nove baze kao DLC da bi sebi dali oduška i kroz godinu, dve pauze donesu nešto potpuno novo u menadžerskim simulacijama? Ubisoft je to već uradio sa Assasins Creed serijalom, EA to planira da uradi sa FIFA a već jeste sa Need For Speed-om i Battlefield-om a da li bi tako nešto bio pametan potez SI-a u cilju da nam posle duže vremena donese pravo osveženje u vidu FM-a videćemo u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti. Ono što ja znam je da ću svakako igrati svaki novi FM naslov ma koliko on bio dobar ili lošiji od očekivanog!

https://www.youtube.com/watch?v=Pf7-bA9G2RQ

  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari