Nešto je trulo u 'kolevci fudbala'

Autor: Miloš Marković
ponedeljak 16.02.2015.
14:36
Izvor: Miloš Marković

Uspavana u šuštanju novca, kolevka fudbala škripi nepodnošljivim zvukom. Da li su ostrvljani oslepeli u svom samozadovoljstvu?

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Šta je za vas fudbalski ideal?

Da li ste ikada sebi postavili to pitanje?

Subotnje popodne u udobnoj fotelji, kokice i osveženje? Tvrda stolica u bašti kafića, društvo okupljeno oko ekrana? VIP loža na stadionu ili sat i po stajanja u Kopu?

Dve različite percepcije stvari naterale su me da potegnem ovo pitanje. I večiti fudbalski rivali, Nemačka i Engleska 'glože' se oko ovog pitanja.

Premijer Liga je rasturila banku, Skaj Sports i BT su platili rekordnih 5.136 milijardi funti na TV prava za tri naredne sezone prelimerligaškog fudbala, osećaj samozadovoljstva koji dopire sa ostrva zaista jeste nepodnošljiv. Da se razumemo, kao izraženom anglofilu teško mi je to da priznam, ali fudbalska srž se, smatram, lagano uništava u kolevki fudbala.

Brojke to jasno pokazuju, Španija je već nekoliko godina unazad ispred Engleske. Nije to vezano za reprezentativne uspehe i neuspehe, zbirni koeficijenti u klupskim takmičenjima Starog kontinenta kazuju drugačije. U to se možete uveriti na zvaničnom sajtu UEFA, tačno OVDE.

Zašto onda Premijer Ligu javnost i dalje karakteriše kao 'najbolju'?

Odgovor leži upravo u televiziji. U parama.

Komrecijalni aspekt čitave priče prevladava nad sportskim. Novčano nadmoćniji, engleski klubovi jesu i tek će biti u stanju da u narednim godinama kod sebe privuku najatraktivnije fudbalere, koji će se, prema procenama stručnjaka, sada naročito opredeljivati za odlazak u Premijer Ligu.

Šta će dobiti iskreni fudbalski navijači na ostrvu?

Trend koji je sve izraženiji, postaće svakodnevnica.

Fudbalske mečeve posećivaće bogati turisti za istoka, srednja klasa gubi u borbi za pristupačne cene karata, koje će definitivno doživeti korekciju u skladu sa porastom TV prava, u to budite sigurni.

Pozorišna atmosfera je sve izraženija, Engleze tu donekle ne smete kriviti, poučeni su lošim iskustvima. Hilsboro kao prekretnica označio je kraj tribina bez sedećih mesta. Bez obzira na to što sva zvanična ispitivanja ukazuju na to da 96% fudbalskih navijača podržava vraćanja 'navijačke tribine' teško je predvideti kada će se stvari promeniti.

Pozivanje na Hilsboro je licemerno, cene navijači.Rigidnost engleske nacije ipak sebi ne da za pravo drugačije.

„Hilsboro je greška u raspodeli karata, lošeg obezbeđenja i upravljanje ljudima. Na Enfildu svake nedelje navijači u Kopu stoje, niko od njih ne pada, niti se povređuje. Nemojte se igrati na našim rasuđivanjem i logikom.“, poručuju navijači.

Da novac nije sve pokazuje ipak nemački model.

Iako tek na trećem mestu one UEFA liste, Nemačka doživljava renesansu poslednjih godina. Bundesliga na ime televizijskih prava ostvaruje jednu od manjih zarada u vrhunskim evropskim ligama to vidite OVDE, ali sa druge strane može da se pohvali punim stadionima i fudbalskom atmosferom za ponos sve do i najnižih rangova takmičenja.

Nemački navijači su reagovali na vest o engleskom TV rekordu, navijači Bajerna su iskazali svoj protest, glasno rekli 'Ne engleskom modelu'.

bajern transaprent-600-20150216023606

„Ovo nije Premijer Liga“, poručuju na transparentu.

Naravno, nisu u pitanju samo ugovori sa televizijskim kućama, NE se odnosi i na cene karata, vlasnički model klubova 50+1%, ali i stajaće tribine, koje su i dalje prisutne na nemačkim stadionima.

Analizirajući fudbal kao biznis u korporativnom aspektu sporta, vrednosti koje su se gajile u ranijem periodu lagano iščezavaju.

U Engleskoj više ne postoji fudbalsko navijanje. U borbi sa huliganima, engleske vlasti su odnele pobedu i nad fudbalskim žarom, bezbednost koja se u svom apsurdu sa zabrane unošenja transparenata izrađenih od zapaljivih materijala prenosi do 'palica za selfije' posebna je priča sa engleskih stadiona.

Bundesligi, u njenoj borbi sa pirotehničkim sredstvima, Engleska u čistom navijačkom aspektu nije ni za poređenje.

Jednostavno, iako 'Kolevka fudbala', Engleska gubi bitku sa samom sobom, uspavana u šuštanju novca, ona škripi nepodnošljivom bukom. Žižak je pojeo ono najslađe.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
MisterGuardiola
Monday, 16.02.2015
15:46

Odavno oni nisu najbolja liga.Mad aje i Španija oslabila kakva je bila zbog prodaje igrača Englezima jer drugačije ne mogu ljeba ali opet je Španija i ovakva no1.

avatar
nikolasavic
Monday, 16.02.2015
21:19

sta pricas prodaja igraca englezima pa 2 od 3 najbolja igraca u primeri su dosli iz BPL ronaldo i bejl

avatar
MisterGuardiola
Monday, 16.02.2015
23:23