Lester Siti - Da li se čuda događaju baš svaki dan?

Autor: Darko Mitrović
utorak 15.12.2015.
16:17
Izvor: Janko Glavonjić

Tekuća sezona Premijer lige donela je mnoga iznenađenja. Neke ekipe ne igraju kako seočekivalo, neke druge su za sada premašile očekivanja, ali dve ekipe zbog kojih tabela izgleda kao da je okrenuta naglavačke su Lester i Čelsi.

BETA/AP Photo/Scott Heppell
BETA/AP Photo/Scott Heppell

Povezane vesti

Pre prvenstva smo očekivali 14. decembra duel ekipe koja se bori za opstanak i ekipe koja se bori za titulu, ali niko nije očekivao da će uloge biti zamenjene, da ćemo gledati Lester na vrhu tabele, a Čelsi samo poen iznad zone ispadanja.

Iako je Čelsi protiv Porta odigrao meč sezone, i po pruženom kvalitetu i po važnosti, i možda se i očekivalo da će protiv Lestera potvrditi da su konačno krenuli napred i pobedom zapečatiti krizu iza njih, to se nije desilo.

Marez i Vordi su ponovo bili nezaustavljiva sila, Remi je svojim golom u završnici doneo nadu da Čelsi može da boda, ali je sve i ostalo na tome, do kraja meča aktuelni šampion Engleske nije imao više prilika.

O Lesteru se priča kao čudu Klaudija Ranijerija, koje ne može večno da traje. Mnogi očekuju pad jer „ovi igrači ne mogu još dugo da igraju ovako“. Da li je to baš tako?

Prvo ću vas podsetiti da je Lester i pod Najdželom Pirsonom bio jedna od najboljih ekipa u završnici prošle sezone. Posle serije od osam mečeva bez pobede koja je trajala od sredine januara do kraja marta i posle koje su svi verovali da Lesteru nema spasa, lider ovogodišnjeg šampionata je završio sezonu sa sedam pobeda, remijem i samo jednim porazom, protiv budućeg šampiona Čelsija.

Zaključak se sam nameće – Ranijeri je samo nastavio ono što je Pirson stvorio u završnici prošle sezone.

Britain Soccer Premier League

Dodatno, italijanski stručnjak većinu igrača koje je doveo ovog leta ne koristi, jer su se starosedeoci ponovo izborili za startnih jedanaest. Ima i nekoliko časnih izuzetaka, ali o njima ću kasnije.

Naravno, razlog zbog kojeg je Lester plasiran ovako visoko je očigledan – Rijad Marez i Džejmi Vordi su do sada potpuno obeležili ovu sezonu. Zajedno su postigli neverovatnih 26 golova, što je više od 81 od ukupno 98 ekipa koje igraju u ligama petice!

Kao još bolji pokazatelj njihove dominacije stoji podatak da su efikasniji samo tandemi superstarova, Luisa Suareza i Nejmara, kao i Roberta Levandovskog i Tomasa Milera, koji su postigli do sada 27 odnosno 28 golova.

O Marezovim i Vordijevim dostignućima je dosta pisano u poslednje vreme, pa ću se fokusirati više na tim Lestera, koji je potpuno usmeren na to da njihovu sjajnu formu i kvalitet pretoči u bodove, a kako vidimo, to im ide više nego dobro.

Lester je ove sezone iskočio u prvi plan i iskoristio lošiju igru najvećih engleskih ekipa. Naravno, sve oči su uprte u Čelsi koji do sada igra ispod svakog očekivanja, ali ni Mančester Junajted, Arsenal i Mančester Siti do sada nisu potpuno opravdali ono što se od njih očekuje.

Mančester Siti je imao savršen start, posle posrtanja Čelsija učinilo se da će rešiti pitanje šampiona već na polusezoni (kao što Bajern radi u Nemačkoj poslednjih godina), ali su i oni posustali.

Arsenal stoji odlično na tabeli, ali su imali svojih kikseva, dok u Junajtedu uopšte nisu zadovoljni sezonom, ispali su i iz Lige šampiona. Naravno, to ne umanjuje uspeh Lestera, ali daje deo objašnjenja zbog čega su tu gde jesu.

Drugi deo objašnjenja bi bio da je Lester ekipa koja trenutno igra najbolji presing i ubedljivo najenergičniji fudbal u ligi!

Ako pogledamo malo u prošlost, u Premijer ligi su često neke „male“ ekipe uspevale da dobro organizovanom, timskom igrom, nadoknade individualne nedostatke. Tako je Sautempton od povratka u Premijer ligu igrao fudbal sličan onome koji prikazuje Lester ove sezone, sa jako brzom transformacijom iz odbrane u napad, sjajnim presingom i uopšte, bili su ekipa koja najviše trči – što u Engleskoj mora doneti rezultat.

Mojesov Everton je takođe bio primer kako sa malo ulaganja može da se napravi tim koji će lomiti i najveće klubove na svom stadionu, igrati jako čvrsto i organizovano u odbrani. I oni koji su uspevali da dobiju Everton na Gudisonu, u to su ulagali jako puno znoja svaki put.

Kada sam pomenuo malobrojne igrače koje je Lester doveo ovog leta, a koji su se ustalili u startnih 11, na prvom mestu sam mislio na fantastičnog zadnjeg veznog, N’Golo Kantea, koji je stigao iz Kana.

Kante ima 24 godine, u potpunoj je senci Mareza i Vordija, ali je ovaj momak zasluzan u velikoj meri za sve ono što fantastični dvojac Lestera radi ove sezone. Slično Kokelanu prošle sezone, francuski „no namer“ je jako brzo izrastao u jednog od najboljih zadnjih veznih igrača u ligi. A pre samo tri sezone igrao je treći rang takmičenja u Francuskoj...

Kante je igrač koji ove sezone radi gotovo sav „prljav posao“ na sredini terena za Lester. Prema njemu se oblikuje presing tima, on je igrač koji najviše pritiska, koji zatvara sve „rupe“ u odbrani u bukvalno je na svakom delu terena gde je potreban – njegova pokretljivost je neverovatna i čini se da ovaj momak ne oseća umor, igra istim intenzitetom svih 90 minuta, što je zaista impresivno.

Pritisak koji Lester vrši kreće od Vordija. Oni koji gledaju Premijer ligu sigurno su primetili koliko često Vordiju nije teško da istrči do golmana ili štopera i tako izvrši pritisak na njih i natera ih da ponekad pošalju lošije dodavanje. Ovo je jako značajno za Lester kao ekipu koja očito nema potreban kvalitet da dominira u posedu lopte u Premijer ligi.

vardy

Zbog uspešnog presinga oni su trenutno najkonkretnija ekipa lige, koja ima najviše šuteva u okvir gola prema svom prosečnom posedu, koji je ispod 50%, kao i ekipa koja najbolje pretvara izgledne prilike u golove.Postavlja se pitanje - da li Lester može da izdrži u ovom tempu i završi u top 4 na kraju sezone (pošto je još uvek rano pričati o eventualnoj tituli, Mančester Siti i Arsenal su i dalje jako blizu, prema tome i najveći favoriti)?

Moje mišljenje je da ne može, ali ne zbog toga što "ovi igrači igraju iznad svojih mogućnosti".

Jedan od problema koji će skoro sigurno uzeti svoj danak je praktično nepostojeća rotacija Ranijerija. Lester ima najviše igrača u ligi koji su do sada igrali na svakom meču - čak sedam! Marez je propustio samo jedan meč do sada, što Lester čini timom sa "najkraćom" klupom u Premijer ligi.

Glavni razlog za to je što su se pojedini igrači dovedeni ovog leta pokazali loše. Ipak, to ne bi trebalo da ih otpiše iz tima u ovako dugom periodu, Lester igra sjajno, ali pogledajmo šta se desilo Čelsiju, koji ima igrače mnogo višeg individualnog kvaliteta, pa su zbog fizičkog i mentalnog pražnjenja većina kao potpuno izduvani balon ove sezone.

Što se tiče napada, Ranijeri tu ima solidnu rotaciju u vidu Uloe i Okazakija, koji doduše često "beže" na krilo, kako bi Marezu i Vordiju otvarali prostor. Veliko pojačanje prošle sezone, mladi Hrvat Andrej Kramarić, odigrao je samo jedan meč ove sezone i očigledno je otpisan kao promašaj.Što se tiče sredine terena, Kante, Olbrajton i Drinkvoter su odigrali svaki meč u Premijer ligi do sada i jasno je da će Ranijeri ubrzo morati nešto da menja.

Britain Soccer Leicester Ranieri

Ne bih da nipodaštavam učinak nijednog igrača kada tim kao celina igra ovako dobro, ali Drinkvoter i Olbrajton su sigurno imali najviše slabih partija od svih nezamenjivih u redovima Lestera. Aleks King skoro u svakom meču menja igrača koji je energetski slabiji od ostalih na konkretnoj utakmici u veznom redu, dok ponekad dobiju priliku i Inler, Šlup, koji igra i u veznom redu, levog beka i čak krilnog napadača, kao i Nejtan Dajer, koji je stigao na početku sezone iz Svonsija.

Lično, jedna od najvećih misterija za mene je činjenica da Dajer retko dobija priliku, a bio je do ove sezone jako važan član Svonsija i doveden je na izričit zahtev Ranijerija. Ovaj fudbaler se potpuno uklapa u sistem igre Lestera, jako je pokretljiv, sjajan u presingu, ali i snalažljiv pred protivničkim golom (postigao je već jedan gol za Lester u ligi, na samo šest nastupa).

U odbrani su Vasilevski i Benalun, koji je stigao iz Atalante ovog leta kao veliko pojačanje, potpuno istisnuti i jasno je da se odbrana koja dobro funkcioniše ne menja, ali bi Ranijeri morao da razmisli o miksovanju bar na poziciji bekova, gde je u poslednje vreme i Šlupa i De Leta, koji su jako solidno igrali na početku sezone, "zalepio" za klupu.

Na kraju, koji je recept za pobedu nad ovakvim Lesterom?

Lester ima samo jedan poraz ove sezone, i to na svom terenu od Arsenala. Ipak, to nije bio bilo kakav poraz, Arsenal ih je potpuno razbio sa 5:2, a najbolji meč ove sezone je odigrao sjajni Aleksis Sančez. Naravno, kada on ima svoj dan i mnogo bolje odbrane ne mogu da ostanu nenačete, ali nije slučajno što je baš Arsenal uspeo da razmontira Lester.

I Arsenal igra jako konkretno i brzo se transformiše iz odbrane u napad. Zbog Sančeza, bekovi Lestera su retko uspevali da izađu visoko, i da tako stvore manevarski prostor Marezu, dok je Kante bio raširen na sve strane i nije uspevao da zatvara rupe za koje je zadužen. Drinkvoter i Olbrajton jednostavno nisu defanzivno tako dobri kao Kante, pa su Volkot i Sančez svojom brzinom pravili puno problema odbrani Lestera.

Dakle, ekipa koja takođe ima dobru transformaciju, koja uspeva da svojom brzinom i tehnikom ostavlja svoje napadače samo protiv statičnih štopera Lestera, moći će da se nada dobrom rezultatu protiv Lestera, ako taj plan sprovede u delo. Najbliži pobedi posle Arsenala je bio Sautempton, koji je vodio sa 2:0, ali nije sačuvao prednost, a oni takođe imaju karakteristike koje sam naveo da su potrebne.

Zaključak je da će Lester, dokle god bio u stanju da ovako trči i ulaže ovakvu energiju na svojim mečevima, biti favorit protiv velike većine ekipa u ligi. Ako taj ritam zadrže i u januaru (što je, realno, jako teško očekivati), imaće jako dobru šansu da urade nešto zaista veliko ove sezone!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

26 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Wednesday, 16.12.2015
10:51

Pa koliko je samo puta Arsenal bio u ovakvoj situaciji kao sada Lester pa je uvek silazio na 3,4 mesto,sto zbog povreda sto zbog ne toliko duge i kvalitetne klupe.Ako Lester uspe sa ovom rotacijom da napravi nesto kao sto je ulazak u top 4 na kraju sezone,mislim da svakom igracu treba spomenik da se podigne!

avatar
jv
Wednesday, 16.12.2015
03:23

Dobra analiza. City bi mogao do titule, Arsenal ce kao i obicno biti povredjen, Liverpul je fantastican ali je u velikom bodovnom zaostatku, a United ima Van Gala, ako ga smene i dovedu nekog normalnog mozda i naprave nesto. Lester ce sigurno u Evropu, ali sta ako se oni pojacaju u januaru?

avatar
Capitano
Tuesday, 15.12.2015
22:57

Tesko je prognozirati bilo sta, ima jos dosta da se igra. Retko se desi da neka mala ekipa zavrsi u sam vrh, bez obzira koliko im dobar start sezone bio. Moje misljenje je da je njihov max neko od mesta koje vodi u LE.

avatar
Real21
Sunday, 22.05.2016
16:20

Ehehhehe 😉😉

avatar
Tomblibui
Tuesday, 15.12.2015
22:31

Ne bih se kladio u to da ce posustati...ipak oni nemaju obaveze u drugim takmicenjima za razliku od ostalih konkurenata sto ne bi trebalo da se zanemari.

avatar
xman
Tuesday, 15.12.2015
21:23

Ako Liverpul ne moze da osvoji titulu,onda neka to bude Lester...

avatar
Barcelonista
Tuesday, 15.12.2015
19:01

Odlican 5! Dobra analiza skroz, a i ja ocekujem da Lester malo posustane jer i ovako su cudo do sad napravili.A krivo bi mi bilo,fora bi bila da oni osvoje ligu :)

avatar
violafan
Tuesday, 15.12.2015
18:56

Poprilicno ne znas o cemu pises u ovom tekstu. Lester je dokazao da ima tim za titulu. Dovoljno vremena je proslo, izdrzali su nalete, vjerovatno mogu izdrzati nekoliko povreda, ako ih ikako i bude. Premijer liga je toliko slaba ove sezone (kao i prosle), da ce i Siti i Arsenal, naravno i ostali, kiksati jos mnogo puta. Arsenal je imao problema da zadrzi formu, vidjecemo koliko ce ih ovo drzati, a Siti je enigma za sve, igraju toplo-hladno. O Junajtedu necu da pricam, Van Gaal mi ne da.

avatar
zevs
Tuesday, 15.12.2015
19:46

Premijer liga slaba??? Jesi li siguran u to sto pises?

avatar
Brazilero11
Tuesday, 15.12.2015
22:26

Da Premijer liga je nikad slabija.

avatar
Toti 10
Tuesday, 15.12.2015
18:56

Veliki sam fan Lestera, ova ekipa je pravo osvezenje ove sezone, ali mislim da oni nece moci bas da osvoje PL, jer zavise od 2 igraca Mareza i Vordija, ako oni padnu sa formom u daljem toku sezone pasce i Lester, ali usudio bih se da kazem da Lester lagano moze da zavrsi u prvih 5 ekipa.

avatar
Kle(vers)o(n)!!!
Tuesday, 19.07.2016
00:56
avatar
Maestro_(Chelsea)
Tuesday, 15.12.2015
18:43

Samo mi je zao sto ne moze da se vrati stara ekipa Balak,Didi,Jo Kol,Lamps,Esli Kol,Aleks,Bosingva to je bila ekipa ta ekipa bi dala 7 komada ovom lesteru

avatar
Sasa1988
Tuesday, 15.12.2015
19:19

Ta ekipa bi bila pojedena za veceru od ovog Lestera. Ni koske za pse ne bi ostale od te ekipe.

avatar
Sasa1988
Wednesday, 16.12.2015
11:49

Jeste, klecala vam je Ronaldinjova BrCelona. Pogotovo nakon onoga pogotka iz koljena. ;) Vidljivo je tvoje iskustvo u pracenju nogometne igre, ali samo odbaci subjektivnost i pozdravi takodje United. Srescete se na putu Lesterovih pobijeda. Razmijenite informacije. Nadam se da cete opstati u ligi.

avatar
siroliver
Tuesday, 15.12.2015
20:06

A Esjen i Makelele?

avatar
Maestro_(Chelsea)
Tuesday, 15.12.2015
19:52

Ronaldinjova barsa nam je klecala

avatar
Maestro_(Chelsea)
Tuesday, 15.12.2015
19:52

E moj sinko nijesi ti tad pratio fudbal pa da znas kakva je to ekipa bila koja je gazila ronaldinjovu barsu

avatar
smallvile
Tuesday, 15.12.2015
17:43

Mahrez i Vardi su trenutno najbolji tandem na svetu.razmisljaju kao jedan to se videlo kod prvog gola kada je Vardi znao gde ce lopta da ide jos dok mu Mahrez nije ni poslao :)

avatar
Barca4ever
Tuesday, 15.12.2015
18:39

Svet je velika povrsina ima mnogo fudbalera tesko da su oni najbolji tandem na svetu.

avatar
Mrkva
Wednesday, 16.12.2015
14:56

Zasto si ovo napisao??? Pa sada ce Simke,Stefan i ostali Messijevci da te napadnu! xD

avatar
Javier FRAN YESTE 10
Tuesday, 15.12.2015
20:05

Najbolji duo definitivno a trio je zna se ko :D

avatar
Tuesday, 15.12.2015
17:39

Lester osvaja. Pozz.

avatar
Kle(vers)o(n)!!!
Tuesday, 19.07.2016
00:56

Svaka cast na predvidjanju.

avatar
S-I-M-K-E_
Tuesday, 15.12.2015
17:39

Cinjenica je da Lester igra najbolji fudbal trenutno u Premijer Ligi....Posto ove velike ekipe nemaju kontinuitet i igraju prosjecno,to se odnosi i na Siti,Junjated,Liverpul,Arsenal,kad god pomislim uhvatili su pravi ritam pobjeda,desi se onda serija losih rezultata.Zbog svega toga smatram da LESTER im velike sanse da osvoji tiutlu,moze da iskoristi tu situaciju sto niko od velikih ekipa ne dominira i nema pravog favorita.