Kamil Stoh – Orao koji je dosegao zvezdane visine

  • Autor: Aleksandar Obrenović

  • 25. mart 2018.

  • 14:37

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Fenomenalni Kamil Stoh je dokazao da se radi o jednom od najboljih sportista ove godine.

Kamil Stoh – Orao koji je dosegao zvezdane visine
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT
Još jedna uzbudljiva sezona u skijaškim skokovima završena je danas, tradicionalno velikim finalom na Planici. Kada se sezona sumira u različitim kategorijama, jedno ime se izdvaja. Kamil Stoh je po drugi put u svojoj karijeri osvojio Svetski kup, a način na koji je to uradio će se dugo pamtiti.

Fenomenalni Poljak je debitovao u Svetskom kupu još daleke 2004 godine, kao talentovani junior kome se predviđala blistava karijera. Imao je sreću da za učitelja u poljskom timu tada ima velikana Adama Mališa, koji je harao u tom periodu skakaonicama. Mališ je u Poljskoj stekao kult božanstva, a 14 godina kasnije može se slobodno reći da takav status ima i Stoh, u najmanju ruku učenik je dostigao učitelja.

Do prve pobede u karijeri došao je pred domaćom publikom u Zakopanama 2011. godine, a tu sezonu je završio kao četvrti skakač na svetu. Nakon toga je nastavio da ostvaruje vrhunske rezultate, a kruna svega su bile Olimpijske igre u Sočiju.

Dominantan je bio u oba individualna takmičenja, i u domovinu se vratio kao dvostruki olimpijski šampion, heroj nacije. Mesec dana nakon igara Stoh je u rukama držao Kristalni globus namenjen pobedniku Svetskog kupa, savršen kraj sezone iz snova.

Povrede su nešto što može poremetiti karijeru svakg sportiste, a one nisu zaobišle Stoha u perodu nakon velikih uspeha. To je uticalo na njegovu formu, mučio se pokušavajući da se vrati na stari nivo, i kao pravi šampion uspeo u tome. U sezoni 2016/2017 osvojio je Četiri skakaonice, i ušao u odabrano društvo skakača koji su pored ovog trofeja u svojim vitrinama imali Kristalni globus i medalje svetskog i olimpijskog šampiona.


Odlike najvećih je da uvek teže tome da pomeraju granice, a Stoh je to ove sezone učinio. Kao branilac titule došao je na Četiri skakaonice, po ko zna koji put pokazao da ume da se nosi sa pritiskom i ispisao istoriju. Odbranio je trofej pobedivši na sva četiri nadmetanja, to je pre njega uspelo samo Svenu Hanavaldu!

Nastavak sezone doneo je nove izazove, Olimpijske igre u Pjongčangu, ponovo je trebao braniti titule. U teškim vremenskim uslovima na maloj skakaonici medalja mu je izmakla za 0.4 poena. Na velikoj skakonici nije bilo greške, zlato je zasijalo ponovo na njegovim grudima, a nova stranica olimpijske istorije je ispisana.

Karijera Kamila Stoha iako još nije završena je veličanstvena, već sada ima status legende, a sve prikazano u ovoj sezoni, u predhodna četiri meseca je za udzbenike. Svaki njegov skok je bio poezija, savršeno miran u vazduhu, eleganicija i sigurnost pri doskoku, i naravno najveća dužina. Stoh zajedno sa ostatkom karavana sada ide na zasluženi odmor, a nema sumnje da će sledeće sezone kao i do sada sa osmehom na licu napadati nove trofeje i rekorde.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari